10.12.2018  |  Interior  |  Trends

Formex växer på stan

Augustiupplagan av Formex spillde ut över Sommarstockholm med nya Summer Design Week, en satsning på visningar, designsamtal och fester i centrala stan. På mässan minskade besöken något jämfört med i fjol men i gengäld steg antalet beslutsfattare.

I samband med inredningsmässan Formex i augusti hade designveckan Summer Design Week premiär inne i Stockholm, en motsvarighet till Stockholm Design Week i februari. Designveckan lanserades som en samlande plattform för designevenemang med tonvikt på nordisk design, från produktpresentationer och utställningar till designsamtal, happenings och fester. Totalt räknades ett sjuttiotal event in på kalendern. Planeringen är i full gång för nästa år, då en av nyheterna blir att mässans satsning på en internationell gästkreatör kopplas ihop med event på stan.

Själva mässan startade en dag tidigare i år, på tisdagen istället för onsdagen. Kanske var det en del av förklaringen till att premiärdagen blev lugnare än vanligt. Efter de fyra mässdagarna stod det klart att antalet unika besökare minskade något jämfört med i fjol, från 21 378 till 18 511 personer. I gengäld ökade andelen som besöker mässan i egenskap av inköpsansvariga från 81 till 83 procent. Enligt arrangerande Stockholmsmässan visar det sig även i att snittordern har ökat från tidigare år och att fler anger att de kommer att lägga order inom de närmaste tolv månaderna.

Trenden med ett växande intresse från utlandet håller i sig. Andelen utländska besökare steg från drygt elva procent i fjol till sexton procent i år. Störst närvaro har Finland, Norge, Tyskland och Danmark.

På mässgolvet fortsatte fokuseringen på hantverk och naturmaterial, i synnerhet trä och keramik. Paletten var livlig för en höstmässa, i många montrar lyste toner av rosa, turkos och gult.

Bland höjdpunkterna var formgivaren Monica Försters nya kollektioner för Georg Jensen, Matrix och Tunes, Sagaforms kaffeserie av Margot Barolo och Skeppshults nya Järn, en serie mindre kokkärl för bordsservering designade av Note Design Studio.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.