16.04.2018  |  Furniture  |  Branschnytt

Optimism på Stockholm Furniture & Light Fair

Årets möbelmässa i Stockholm blev en positiv upplevelse med intressanta nya utställare, orädda färgsatsningar och hög innovationsnivå.

Stockholm Furniture & Light Fair fortsätter locka en allt mer internationell publik. Nära var tredje besökare på mässan i februari kom från utlandet, rapporterar arrangören Stockholmsmässan. Möbelbranschen präglas av optimism efter en lång period med högkonjunktur och flera år av högt bostadsbyggande. På mässgolvet märktes det såväl i stämningen i gångarna som i tillströmningen av nya utställare, orädda satsningar på färg och och hög innovationsnivå på många nyheter.

Trenderna då? Fortfarande handlar mycket om trä med hantverkskänsla. Den lite djupare färgskalan från i fjol med toner av orange, rost och hela skalan av gråtoner lever vidare, med mörkblått som nytt sällskap.

En trend som växte till ett jättefenomen i februari var att återlansera äldre design. Fyrtio- , femtio- och sextiotalets estetik har aldrig varit så välrepresenterad på mässan. Tidigare har traditionsrika företag som Gemla, Sveriges äldsta möbelfabrik, plockat upp äldre modeller. I år hade man sällskap bland annat av Swedese, som visade upp två äldre modeller av grundaren Yngve Ekström. Men designåtervinningen manifesterade sig också med nya utställare. Warm Nordic återlanserade danska femtiotalsklassiker i nya färgskalor. Northern, tidigare Northern Lighting, presenterade flera möbler med mycket femtiotalskänsla och Brdr Krüger ställde ut en ny men starkt femtiotalsinspirerad kollektion framtagen för restaurang Noma. Ett av mässans utropstecken var nylanseringen av Lammhultsägda nittiotalsvarumärket Voice, som fått ett elegant och reducerat samtida formuttryck under designern Mattias Stenbergs överinseende.

En annan stor trend var att lyfta fram hantverk och tillverkning. Ett lyckat exempel var Örsjö Belysnings monter, designad av Folkform, där bilder från tillverkningen visades vid de nya produkterna och hantverkarnas namn lyftes fram tillsammans med formgivarna.

www.stockholmfurniturelightfair.se 

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen. Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hant…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.