19.03.2020  |  Interior  |  Belysning

Aalto x Artek

Artek återlanserar två klassiska pendellampor.

Under hösten 2019 återlanserade Artek två klassiska pendellampor, nämligen AMA 500 av Aino Aalto och A201 av Alvar Aalto. Båda lamporna i vit version med mässingsdetaljer blir en del av Arteks standardkollektion. För att fira återlanseringen kommer båda modellerna dessutom att tillverkas i en begränsad upplaga i grönt respektive rött.

Pendellampan AMA 500 formgavs 1941 av Aina Aalto och används fortfarande i biblioteket i Villa Mairea, en privatbostad som designades av Alvar och Aina Aalto 1938–39 åt paret Maire och Harry Gullichsen, som var en hängiven konstsamlare och medgrundare av Artek. Lampan kommer i två färger: klassisk vit med mässingsdetaljer samt i en begränsad upplaga i grönt med mässingsdetaljer, som är identisk med den lampa som hänger i Villa Maireas bibliotek.

Pendellampan A201 designades av Alvar Aalto 1952 för Säynätsalos rådhus i mellersta Finland, och mer specifikt för dess bibliotek. Ljuset strålar ut från den översta och nedersta delen av skärmen, vilket skapar en vacker gloria. Detta är typiskt för Aalto, som strävade efter att göra artificiellt ljus så indirekt och mjukt som möjligt. A201 tillverkas i vitt med mässingsdetaljer samt i en limiterad mörkröd version.

www.artek.fi

-SSK

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.