25.10.2022  |  Business  |  Design

Designvecka med fokus framåt

Den tjugonde upplagan av Stockholm Design Week bjöd på många intressanta nyheter, produktlanseringar och nya mötesplatser för konst och design.

I början av september var det äntligen dags för Stockholm Design Week, Stockholm Furniture & Light Fairs paraply för utställningar, lanseringar och kreativa samtal på olika platser inne i Stockholm, efter ett långt uppehåll under coronapandemin. Liksom Formex i augusti var nypremiären ett jämförelsevis litet arrangemang, men liksom på mässan var det uppenbart att många upplevde återkomsten som mycket positiv. På förhand uppskattade arrangören antalet deltagare till drygt femtio, men sluträkningen landade på närmare sjuttio. 

Veckan rivstartade på måndagen med öppningen av utställningen Frankly Yours på Svenskt Tenn, kurerad av arkitekten och inredningsdesignern India Mahdavi som också formgivit två nya tennföremål för butiken. Stockholm Furniture Fair tog ett initiativ för att lyfta fram oberoende och nytänkande svensk och nordisk design och tillverkning med utställningen Moving Forward, kurerad av Kråkvik D'Orazio och visad på plan 3 i NK-huset.

Veckan bjöd på flera intressanta nyheter. I samband med pressvisningen av Moving Forward presenterade NK Inredning det nya varumärket Ingridsdotter. Christine Ingridsdotter har i samarbete med NK Inredning och inredningsarkitekten Jonas Bohlin valt ut ett antal möbler av Jonas Bohlin som varit svåra att få tag på och startat tillverkning i Sverige. Möblerna kommer att finnas tillgängliga exklusivt på NK Inredning.

Formgivaren Alexander Lervik lanserade den nya, innovativa lampkollektionen Noon i Johansson Designs showroom på Söder. Han adresserade också ojämlikheten i designbranschen i det nya projektet Plus One. På svenska designutbildningar är majoriteten av studenterna kvinnor, men bland yrkesverksamma formgivare är majoriteten män. Inspirerad av ett seminarium på Möbeldesignmuseum beslöt han sig för att göra sitt för att bidra till en förändring. Idén bakom Plus One är att samarbeta om ett designprojekt med en oetablerad formgivare från en underrepresenterad grupp. Först ut blev kollektionen Poodle för Johansson Design som är ett samarbete med formgivaren Anna Herrmann.

Nya mötesplatser

Design House Stockholm presenterade en ny oljelampa och ett bord och även en intressant nyrekrytering i formgivaren Margot Barolo som ny design- och utvecklingsansvarig. Massproductions lanserade en kollektion med mindre objekt för hemmet (som presenteras på annan plats i tidningen) och Folkform visade en serie vända mattor under rubriken Blue Tapestries i samarbete med den belgiska tillverkaren Louis De Poortere på Dahl Agenturer. Stolab firade Carl Malmsteens ikoniska design Lilla Ålands 80-årsjubileum genom att låta designern och färgexperten Sara Garanty göra unika färgsättningar på fem stolar vilka sedan såldes på auktion till förmån för återplantering av ek i Sverige.

Stockholm begåvades också med nya mötesplatser för design under veckan. Gemla, som öppnade Gemla Vinbar på Södermalm för ett par år sedan öppnade nu Galleri Gemla, tänkt som en mötesplats för konst och design, i en lokal intill. Form Us With Love visade upp sitt nya kontor och showroom på Norr Mälarstrand och Gärsnäs öppnade upp sitt vackra showroom på Skeppsholmen för allmänheten och visade bland annat ett vackert kök designat av Lotta Agaton Interiors, tillverkat av Nordiska Kök. Öppnade för allmänheten gjorde också innovativa Verk som med sin kollektion vill väcka intresse för möjligheten, eller kanske svårigheten, att producera svenskdesignade möbler i Sverige med enbart svenska material och komponenter.

Nyheter på möbelmässan

Under invigningen av Stockholm Design Week presenterades en rad nyheter inför möbelmässan 2023, däribland en ny grafisk identitet, en ny plattform för experimentell design och ett nytt skandinaviskt designpris. Dessutom presenterades nästa års Guest of Honour, som för första gången är svensk.

Ett av de nya inslagen på Stockholm Furniture Fair, som öppnar 6 februari 2023, är Älvsjö gård som kommer att visa experimentell design och design i begränsad upplaga. Gården ligger intill mässan och har anor från 1500-talet.

”Att kunna erbjuda en experimentell plattform intill vår traditionella möbelmässa gör oss helt unika och det är en del av vår strategi framåt. Vi tar nya grepp runt både på Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week. Vissa saker kommer märkas direkt, medan andra implementeras mer långsiktigt”, säger Hanna Nova Beatrice, projektchef för Stockholm Furniture Fair.

Under Stockholm Design Week presenterades även nästa års Guest of Honour som för första gången är en svensk designstudio. Ända sedan starten har Front haft en tydlig vision och närmat sig design på ett konstnärligt sätt med ett originellt formspråk. 

Nästa år kommer Stockholm Design Week att återgå till sina ordinarie datum parallellt med möbelmässan, 7–11 februari.

www.stockholmdesignweek.com

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.