15.04.2019  |  Dining  |  Tabletop

Det dukade bordet

Det dukade bordet utgör en betydande del av omsättningen för svenska design- och inredningsbutiker. Stengods är starkt på frammarsch men även flera andra designelement syns och används på bordet, och det råder inget tvivel om att det är här som butikerna har en chans att göra skillnad på allvar. Dessutom passar ett vackert dukat bord bra in i butiksmiljön.

I Sverige är det tradition att samlas med familj och vänner kring en god måltid, och bordet får gärna vara vackert dukat, med inspiration och personlighet. Detta innebär att konsumenterna är intresserade av de senaste trenderna inom serviser och andra dukningsprodukter, vilket därför är ett område som är av stor betydelse för branschens butiker.

När det gäller inköp av föremål för det dukade bordet föredrar de flesta fortfarande att köpa porslin, glas och bestick i specialbutiker, där man kan uppleva och känna på produkterna på riktigt. Detta enligt en undersökning som Messe Frankfurt har låtit utföra. Faktiskt visar undersökningen att två tredjedelar av deltagarna köper dukningsprodukter i specialbutiker och i varuhus.

Dukningsprodukter är ett område som är av stor betydelse för branschens butiker.

Det finns alltså flera orsaker till att man som specialbutik inom design och inredning gör en extra insats kring det dukade bordet. Kunderna är villiga att betala för kvalitet och det är fortfarande många som samlar på serviser, bestick och glas. Dessutom finns det stora möjligheter till merförsäljning av bland annat ljusstakar, servetter, dukar, bordstabletter och liknande produkter. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.

Sist men inte minst gör sig ett vackert dukat bord sig riktigt bra som dekorationselement på butikens A-yta.

När det gäller stilar och trender finns det flera olika vägar att gå. Den naturliga looken, med varma toner, nyanser av grått, brunt och svart, rustika material, stengods, strukturerade ytor med känsla och grova glasföremål, är förmodligen den trend som har flest anhängare bland de skandinaviska konsumenterna.

Men det finns även andra tydliga tendenser. Bland annat ser man mycket av det överdådiga och voluminösa. Dekadenta färger som svart, rött, mörkgrönt och mörkblått, som kompletteras med accenter av guld.

Färgglatt glas är en annan trend, som dyker upp i nyanser av både gult, rött, blått och grönt. De färgade glasen kan för övrigt kombineras såväl med det enkla och skandinaviska som också med ett mer överdådigt uttryck.

Även skålar i glas förekommer en hel del, men också multifunktionella produkter, vilket har att göra med hur köken och våra hem ständigt blir allt mindre.

Läs även vårt galleri med produkter och inspiration för det dukade bordet.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.