04.04.2023  |  Interior  |  Textil

Ett universum av närvaro och sömn

Vi har gått från att prata om köket till att i stället fokusera på sovrummet. Välbefinnandet och sömnen är två områden som design- och inredningsbranschen kan utforska ytterligare för att hitta möjligheter till merförsäljning i butik. Marianne Dulong är skaparen av And Now You Sleep – hon arbetar på att skapa ett sömnuniversum bestående av produkter som passar i designbutiker, samt massor av information och tips som butikerna kan använda sig av när de säljer god sömn.

Det är ingen hemlighet att hälsa och välbefinnande är i fokus nu för tiden och att doftljus, doftpinnar, härliga tvålar och handkräm säljer bra i design- och inredningsbutikerna. Men nästa steg på den resan är sömn. Undersökningar visar att en tredjedel av alla svenskar har problem med att sova, och att vi gärna köper produkter som kan hjälpa oss att få en god natts sömn. Den försäljningen kan absolut ske i designbranschen.

Marianne Dulong, skaparen av And Now You Sleep, tycker att estetik och funktion ska gå hand i hand och att både huvudkuddar, som ju är grundläggande för en god natts sömn, tyngdtäcken och tyngdfiltar ska vara fina att titta på. Hon har faktiskt fått den danska konstnären Mette Hannemann att skapa ett rogivande och drömlikt tryck till And Now You Sleep-produkterna, med lugna färgnyanser och inspiration från det nordiska och japanska. Därför passar kollektionen perfekt i en butiks wellness-avdelning.

”I designbutiker är de vana vid att berätta historier. Och just sömnen är ett fantastiskt samtalsämne som alla har en åsikt om utan att det råder något tabu”, säger Marianne, som startade And Now You Sleep för två år sedan för att hon själv letat efter den perfekta huvudkudden, men inte hittat den.

Marianne är en entreprenör som bl.a. ligger bakom smyckesföretaget Dulong Fine Jewelry, så design och utveckling är ingenting nytt för henne. Och när hon lagt mycket pengar på att köpa flera huvudkuddar, där en hade bra fyllning, en annan bra storlek, men ingen hade allt, beslutade hon sig för att designa en själv.

”Min idé var att Deep Sleep-kuddarna skulle vara intuitiva. Huvudkudden ger stöd åt och avlastar din nacke och dina axlar, och hjälper till att få ryggraden i en neutral position. Den kan användas i alla sovpositioner. När du ligger på sidan ger kuddens ”armar” ett lätt tryck – det känns som en hand som håller dig på ryggen eller bröstet, beroende på hur du vänder kudden. Kroppskudden har många funktioner. När du sover på sidan kan du placera den mellan dina knän och få rätt stöd för höfterna och ryggen. Den fungerar också perfekt som extra stöd för en öm axel eller tennisarmbåge, och så kan den användas som reskudde och ge utmärkt stöd när du sitter på tåget, flyget eller i bilen”, förklarar Marianne.

Hon gav kuddarna till vänner och familj, som alla var så förtjusta till den grad att hon beslutade sig för att sätta den i produktion. I dag har hon ett färdigt koncept bestående av den patenterade Deep Sleep-huvudkudden som finns att få i olika hårdhet, en kroppskudde samt tyngdfiltar och tyngdtäcken, som också har en dokumenterad effekt på sömnen.

”Tyngdtäcken har länge använts på institutioner för både barn och vuxna med besvär som ångest, ADHD och autism. Men man behöver inte ha en diagnos för att dra nytta av ett tyngdtäcke. Det är vetenskapligt bevisat att ett tyngdtäcke avhjälper sömnlöshet, ångest, kroppslig oro och stress. Tryckstimuleringen du får av att ha täcket över dig stimulerar bland annat produktionen av kroppens eget sömnhormon melatonin”. Marianne förklarar att det inuti tyngdtäcket finns massor av pyttesmå glaspärlor som skapar ett behagligt tryck mot kroppen utan att göra ljud av sig och utan att man blir för varm, täcket är nämligen temperaturreglerande. 

Men Marianne slutar inte där, för i takt med att hon sätter sig in mer och mer i sömn, och inte minst vad som krävs för att sova bättre, börjar hon planera ett helt universum med fokus på allt som har med att sova och göra.

”Vi är i full gång med att skapa ett doftuniversum för både barn och vuxna, som bygger på vilda örter och blommor och deras gynnsamma effekt på sömn, ro och vila. Det lanserar vi till hösten. Vi arbetar bland annat på fotbadssalter och krämer som man kan smörja sina fötter med innan läggdags. Det kommer också en pillow och room spray, samt många andra produkter som har en rogivande effekt, både för de korta pauserna under dagen och självklart till natten”. Vi planerar också en homewear-serie av både sovplagg för en avkopplande kväll och mornar när man har gott om tid”.

Det handlar om närvaro 

I grund och botten menar Marianne att god sömn handlar om närvaro. ”Det behöver kanske inte ta mer än två minuter, men kroppen kräver att du ’är närvarande’ när den gör sig redo för sömn och vila. En rogivande doft kan indikera för kroppen att det är dags för vila. Man kan också ha andra små ritualer för sig. Man kan dricka en varm kopp te på rogivande örter, lägga tre bilder på nattduksbordet att titta på som kvällens sista upplevelse, och lägga lite tid på att minnas vackra platser, mysiga stunder, tänka på familjen eller något helt annat som man kanske inte annars tar sig tid till i vardagen. Du kan smörja in fötterna, ta ett fotbad eller lägga en väldoftande deep pressure pillow med lavendel på din panna. En doft kan också vara ett perfekt sätt att signalera för barnen att det är dags att falla till ro.”

”Vi alla är olika och har olika behov, men vi alla behöver närvaro, och om vi kan skapa en trevlig känsla innan vi går och lägger oss så tar vi med oss den känslan i sömnen.”

Ett community kring sömn

Marianne är redan nu i full gång med att bygga ett community – ett universum av inspiration för bättre sömn. Där kan kunderna få goda råd, läsa artiklar om sömn och helt enkelt få inspiration. Det kan också butiksmedarbetare göra. Kunskap och inspiration säljer som bekant varor, och Marianne delar mer än gärna med sig av den kunskap hon själv fått.

”Det är just det som berättigar detaljhandelns existens. Vi älskar att höra en historia när vi köper en produkt och gillar känslan av att få historien berättad till oss medan vi står med produkten i händerna”.

Därför är kvalitet också extremt viktigt för Marianne. Själv beskriver hon den som kompromisslös. ”Sängkläderna ska ha den där krispiga, mjuka känslan, och både täcke och kudde ska fungera bra. Och så måste det hålla.

Samtidigt är det viktigt för Marianne att And Now You Sleeps produkter tillverkas av ekologisk bomull. Själva tillverkningen sker på en familjeägd fabrik i Indien. 

”Att undvika föroreningar och skydda miljön är en av fabrikens regler för bomullsproduktion”, berättar hon. ”Den ekologiska bomullen produceras utan genmodifiering och skadliga kemikalier, såsom konstgödsel. Därmed kan vattnet återanvändas efter att det har använts i fabrikens produktion.”

Därutöver har And Now You Sleep ingått samarbete med den finska NGO:n Compensate.Tekstfelt

Hitta din lilla grej

”Att prata om sömn är ett förbisett behov, det märker man tydligt när man börjar utforska sömnuniversumet”, säger Marianne.

Det är viktigt för henne att sömnen blir någonting positivt och närvarande. ”Jag gillar inte förbud.” ”Jag ser nog lite annorlunda på det där med att skapa förutsättningar för god sömn. Det kan ju absolut ha en gynnsam effekt att inte dricka kaffe efter kl. 15, och att man inte tittar på någon skärm en timme innan läggdags och så vidare, men man kan inte bara förbjuda saker och ting. Man måste också leva, och folk behöver känna efter själva och komma fram till vad som fungerar bäst för dem. Vi skapar produkter som kan hjälpa den positiva sömnprocessen på traven, och så hoppas jag att vi kan inspirera till att alla får hitta sin lilla grej som gör att de får den bästa sömnen och en skön känsla av lugn och ro”, avslutar Marianne Dulong.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.