15.05.2023  |  Interior  |  Outdoor

Hållbarhet är huvudfokus för utomhussäsongen

Utomhussäsongen står för dörren och ute i butikerna handlar det mycket om att inspirera kring livet i trädgården, på terrassen, balkongen, stranden, båten eller i skogen. På spoga+gafa i Köln definierades sommarens utomhustrend, och det råder inget tvivel om att hållbarhet blir avgörande.

Hållbarhet är fortfarande ett av de viktigaste sociala temana, och var så säker, trädgårdsbranschen tar sitt ”gröna” ursprung på allvar. Återvunna och återvinningsbara material har blivit en integrerad del av de nya kollektionerna av utomhusmöbler, blomkrukor och trädgårdsredskap på samma sätt som att förpackningar i allt större utsträckning tillverkas av återvinningsbara avfallsmaterial. Insektshotell, igelkottsbon och bivänliga blommor håller trädgården levande, och så vill vi såklart ha ”rena” tändmaterial till grillen.


Under pandemin var trädgården avgörande för att skapa en sund balans i vardagen, men även urbana utomhusområden som balkongen eller takterrassen ger ett välkommet miljöombyte och inspirerar till avkoppling. De nya produkterna för den kommande trädgårdssäsongen understryker vår önskan om en naturlig och mysig tillflyktsort.

Designen rör sig från inomhus till utomhus och ger trädgårdsmöblerna ett rundat, mjukt eller dynamiskt formspråk. I dag lockar länstolar med frodiga former, bekväma XXL-liggstolar eller sittöar konsumenterna att slå sig ner och koppla av, varpå de närmast omsluter dem likt ett fågelrede. Naturmaterial som äkta trä eller rotting ger utomhusområdet en autentisk och samtidigt varm touch. Det gäller även ganska svala material som aluminium eller plast, som i dag kombineras med trä.

Vertikala planteringssystem och ”veggieväggar” ger en frodig charm till vår utomhusoas. Styrningen av LED-belysning på diverse solskydd har förbättrats och strålvärmare ger extra komfort.

Och produkterna kan kombineras. I dag kan vår wellnesszon utomhus designas för att passa våra personliga preferenser, och det finns inga gränser för hur kreativ man kan vara. Allt kan kombineras – antingen för att skapa harmoni eller charmiga kontraster. Nya kollektioner inspirerar konsumenterna att mixa och matcha. Varför inte kombinera ett elegant teakbord med ett gäng svala metallpallar? Enskilda möbler erbjuder många färg- och materialval och därmed ett stort antal designalternativ.

Modulära loungegrupper kan kombineras lite som man vill på större ytor. Det finns också en hel del flexibla blomlåde- och kruksystem att titta på.

Modulära element, grillplatser eller utomhuskök skapar också nya möjligheter för individuell anpassning. Man kan också se skräddarsydda parasollösningar designade för att matcha husets fasad eller terrassmöblerna.

Autentiskt intryck

Manuellt arbete är trendigt. Trädgårdsarbete är i allra högsta grad manuellt arbete och ger en bra balans till den digitaliserade livsmiljön.

Handgjorda delar och flätverk är i dag huvudkomponenter i många utomhusmöbler. I stället för massproducerade varor väljer konsumenterna allt oftare handgjorda produkter när de möblerar sina utomhusutrymmen.

Tack vare användningen av polyester är moderna, vävda möbler särskilt väderbeständiga och mycket slitstarka. En plastkärna säkerställer att repen knappt expanderar något alls och kan knytas tätt. Den vävda strukturen ger nya utomhuspallar, -länstolar och -soffor en lätt och mjuk look. Trädgårdsmöbler av bambu eller äkta massivt trä, såsom borstad teak, ger charm åt de traditionellt handgjorda sakerna.

Urban look

Staden är en inspirationskälla. Den nuvarande designtrenden för trädgården knyter samman inomhus och utomhus. Väderbeständiga möbler i vardagsrumsstil kan användas inne i huset eller på terrassen eller balkongen. De nya produkterna är ofta inspirerade av en urban stämning. Tydliga linjer och dämpade färger skapar en urban underton.

Möbler och blomkrukor i betong speglar den svala atmosfären hos globala storstäder. Bord och pallar i aluminium eller kromad metall förenar funktionalitet med linjär design och materialbeständighet.

Kuddar och tillbehör i ljusa nyanser och med blommönster bildar en snygg kontrast till möblerna. 

En för alla

I grillsektorn har utvecklingen redan rört sig mot mångsidighet och hårdvara av hög kvalitet. Vi ser grillar av hög kvalitet, specialutgåvor och specialfunktioner. Speciella rostaromer uppnås med värmen från nya högpresterande system, och om du vill ha både gas- och kol kan du välja en hybridgrill.

Det finns mycket mångsidig utrustning under mottot ”En för alla”. Utbytbara insatser gör det möjligt att använda samma grill för att grilla, baka pizza eller steka mat i en wok. Ytterligare tillbehör sträcker sig från grillverktygshållare till LED-belysning i handtag. Även bärbara enheter har i dag extra funktioner: exempelvis det fällbara utomhusköket och campinggrillen med utfällbart matbord.

Mer komfort tack

Ju mer tid vi spenderar i trädgården, desto bekvämare vill vi ha det utomhus. Därför ser vi högteknologiska material och optimerade funktioner. Snabbtorkande kuddar och särskilt slitstarka textilier för bekväma loungemöbler ökar komforten utomhus.

Solskyddet, bevattningslösningarna för trädgården och till och med grillens temperatur kan ställas in via en smartphone och appar som ständigt förbättras. Dessutom blir trädgårdsredskapen hela tiden lättare och mer flexibla. Ergonomiska former och mjuka greppmaterial förbättrar användningen och ”easy fit”-system med utbytbara tillbehör är mer populära än någonsin. Och så har vi optimerade LED-lampor i miniformat som hjälper växterna att växa, medan robotgräsklipparen numera parkeras i det nya miniatyrgaraget.

Allt som allt finns det alltså enligt spoga+gafa massor av nytt för säsongen, och det råder inget tvivel om att vi återigen har fokus på trädgården.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.