Hur Christiane Schaumburg-Müller dukar sitt vardagsbord
Firande innebär ofta speciella dukning, men när vardagen tar upp det mesta av ditt liv, varför inte göra något av dina vardagliga dukning? Det menar både Christiane Schaumburg-Müller och aida som tillsammans står bakom konceptet RAW som har utvecklat produkter för nordisk dukning sedan 2016. RAW-konceptet säljs idag i över 40 olika länder och har nästan 500 olika produkter i sitt sortiment. Du kan uppleva alla produkter på aida.dk.
Foto: aida
En titt inuti Christianes hem
Dukning är en personlig sak och det varierar från hem till hem. Vi besökte Christiane för att höra hur hon skapar den perfekta inramningen för sin vardagsmat med sin personliga dukning, och vad som alltid finns på hennes vardagsbord.
Foto: aida
De viktigaste delarna av vardagens dukning?
Vi vet alla det. Allt eftersom vardagen fortskrider blir den vardagliga dukningen en vana. Så har det också blivit på Christiane där dukningen ska vara ombonad och närvarande. Hon kombinerar det gärna med många skålar och fat.
"Jag har inte kastruller på bordet om jag inte har gjort en gryta, men potatis kommer inte till bordet i grytan. De kommer till en skål, och det finns många skålar med olika saker. Sedan finns det alltid bordstabletter och servetter på bordet och kniven och gaffeln är utlagda, så mitt bord ser alltid dukat ut."
Även om Christiane har ett fast sätt att duka för vardagen så finns det fortfarande lite variation: "Jag har tre olika tallrikar, och det är olika vilka jag väljer att använda, men det är samma RAW bordstabletter som kommer på varje gång, och det är samma RAW-bestick."
Och så finns det förstås familjelivet, som också måste passa in i dukningen: "Vi har fyra barn hemma, så det finns massor av små skålar med tomater och gurkor. Det är alltid så många skålar, så bordet kan snabbt se väldigt trångt ut, och det skapar verkligen en stämning. Jag har gjort tusentals skålar i RAW för just det syftet, men det kan vara något annat som jag kan också blanda i ett hus, till exempel , presentera bordet med dessa skålar, tallrikar och bordstabletter."
Ett måste till vardagsbordet?
Underläggsunderläggen från RAW är en trogen följeslagare i Christianes dukning.
"Det absolut viktigaste för mig när jag dukar är mina bordstabletter. Jag gjorde dessa vassunderlägg i olika nyanser tillsammans med aida och RAW, och de är på varje dag. Det finns inte en enda kväll när de här underläggen inte sitter på. Det är de som gör hela bordet för mig, till 100 procent. Jag skulle inte klara mig utan dem."
"Så det är verkligen roligt när du frågar mig om jag var tvungen att välja ett måste till mitt vardagsbord. Det är utan tvekan mina vassunderlägg. Jag dukar inte utan dem. De är hörnstenen i mitt vardagsbord."
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
Foto: aida
En guide till ett Christiane-bord?
"Så hur dukar jag mitt vardagsbord? Jag börjar alltid med bordstabletter. Oavsett om det är naturligt, svart eller ljust, det beror på humöret. Sedan finns det tallrikar. Sedan finns det bestick. Jag älskar mina bestick från RAW i Champagne Gold. Jag är också en guldtjej, så det passar väldigt bra i mitt vardagsrum. Glas kommer på. Sedan kan jag leka med många skålar av glas och hur jag kan leka med olika färger och tallrikar Jag tror att det är det som verkligen gör mitt vardagsbord. Och sedan, om det är en pappersservett eller en hushållsrulle, spelar det inte så stor roll, men det ser bara ut när det finns en servett på varje tallrik.
Bästa dukningstipset?
Men vad är Christianes allra bästa dukningstips?
"Det finns skålar i alla möjliga storlekar. Många olika storlekar, så det finns en för salladen, en för potatisen, en för majsen, en för tomaterna, en för gurkstängerna, en för köttsåsen. Det finns något för allt. Skålar, skålar, skålar, skålar. Rätter, rätter, rätter, rätter. Det där dukningen."
Tipset kommer inte från en främling. Det handlar om att balansera det praktiska och det estetiska, och det har hon tagit med sig hemifrån: "Jag växte upp med tanken att man lägger färsbiffarna på en tallrik och sedan diskar man pannan direkt. Så den diskas faktiskt alltid. När vi går ut från bordet måste tallriken som hade köttfärsen på att gå i diskmaskinen, men pannan har det faktiskt varit så praktiskt som det har aldrig varit ett problem för mig."
En personlig dukning
Och om vi återvänder till personligheten i dukningen frågade vi också Christiane om hennes personlighet verkligen stämmer överens med hennes dukning: "Om mitt vardagliga skrivbord skulle matcha min personlighet, skulle det bli lite rörigt. Saker och ting skulle fortsätta att dyka upp i sista minuten, och det är ungefär så det går varje dag. Så jag tycker faktiskt att mitt vardagliga skrivbord stämmer riktigt bra med min personlighet", säger Christiane.