04.11.2019  |  Interior  |  Trends

Julens trender 2019

Julen står för dörren och därmed också design- och inredningsbranschens högsäsong. Därför gäller det att vara förberedd och göra allt som är möjligt för att inspirera kunderna till att köpa nytt julpynt och inspirerande gåvor till familj och vänner.

Handgjorda föremål och influenser från naturen är fortfarande i fokus denna Jul, tillsammans med poetiska och känslosamma designs, glamorösa dekorationer och originella dekorativa idéer. Och det är denna trend som ska förmedlas vidare ute i butikerna.

Christmasworld delar upp Julen i fyra trendteman: Tender festivities, Essential ceremonies, Sweet traditions och Luminous celebrations.

Tender festivities: lugnt och avslappnat

De festliga dekorationerna har ett rent, minimalistiskt uttryck, där man leker med ovanliga former och texturer.

Handgjorda föremål och influenser från naturen är fortfarande i fokus denna Jul, tillsammans med poetiska och känslosamma designs, glamorösa dekorationer och originella dekorativa idéer.

”Rörliga strukturer, subtil genomskinlighet, amorfa former och enkla designs skapar en festlig, poetisk atmosfär med känslan av moderna äventyr”, säger trendbyrån bora.herke.palmisanos om denna trend.

Färger: det skira färgspektrumet spänner från blek pastell och neutrala, puritanska nyanser till kalla guldtoner. Ljus, reflekterande ljus och dimmiga visuella effekter understryker detta uttryck. Därutöver finner man naturliga färgkombinationer, som spänner över nyanser som sten, pärlemor och papper.

Inspiration: nya former, moderna, rena och amorfa, är det som främst karakteriserar denna nästan äventyrliga stil, som inte riktigt hör hemma i denna värld. Det inkluderar ömtåligt glas med diskreta reliefer och spegeleffekt, eller effekten av dubbla lager. Blanka och glänsande ytor kombineras med matta finishar som steneffekt, skrynkliga, veckade och plisserade ytor, liksom naturligt framställt papper.

Essential ceremonies: naturligt och autentiskt

Naturligt och modernt möter det råa och rustika. Jordaktiga, varma toner överväger, tillsammans med matcha-grönt.

Detta är en stil som är full av känslor, som kombinerar modernitet med naturliga nyanser och rustika material. När det gäller dekorationerna är det handgjorda och naturliga element som främst står ut.

Färger: den jordaktiga färgskalan speglar en tät förbindelse mellan det naturliga, det moderna och det rustika. Detta uttryck uppnås i ett möte mellan lugna, svala och rena neutraler, varma brända toner och matcha-grönt. Matta, råa och obehandlade ytor understryker den enkla looken.

Inspiration: råa och obehandlade ytor, krackelerade texturer och rörelse. Det handlar om att komma närmare naturen och om ren enkelhet. Det syns flera kreativa och experimentella sätt att använda sig av materialen, tillsammans med en konstnärlig och rustik estetik. Resultatet är opretentiösa bordsdekorationer till helgernas festligt stylade hem, men även till de speciella ögonblick som man kan njuta av i vardagen.

Sweet traditions: glad och sprudlande

Dekorationerna formligen bubblar över av glädje och charm. Toner av honungskaka, fikon, nougat, jordgubbsglass, romrussin, kokosnöt och vintergröna blad skapar aptit på ännu mer färg.

”Denna trend lägger stor vikt vid söta och roliga detaljer. Den har ett ungdomligt uttryck, med näpna små dekorationer som för med sig glädje och charm när de kommer in i hemmen”, säger trendbyrån bora.herke.palmisanos. Sällan är klassiska designs så ungdomliga och okomplicerade.

Färger: honungskaka, fikon, nougat, jordgubbsglass, romrussin, kokosnöt och vintergröna blad skapar tillsammans ett recept, där till och med julens traditionella röda och gröna nyanser har en levande effekt. Ytorna påminner om glasyr, sockerpärlor och glänsande karamell.

Inspiration: det är en eklektisk blandning av material. Opalglas, färgat, klart och mjölkigt glas liksom nätmönster och andra mönster i glaset framhäver invecklade ornament på vaser och ljusstakar. Dessa matchas med uppseendeväckande detaljer och fantasifulla konstverk i papper. Mönstren är kreativa, motiven är vackra och näpna. Det är en blandning av nordiska stickmönster i klara färger, upprepade mönster, schackrutor, diamantformer och kantband, handritade mönster och teckningar. Stiliserade, naiva motiv och traditionella idéer implementeras på okonventionella och slående sätt. Därigenom skapas iögonfallande stilleben.

Luminous celebrations: glamoröst och unikt

Levande färger och eleganta, mörka nyanser flyter samman i kombination med iriserande ytor, så att de skapar en spektakulär inramning.

Ett scenario fyllt med festlig glans och glamour, futuristisk musik, tindrande effekter och iriserande julpynt, där de klara färgerna och de glamorösa ytorna är skådespelets stjärnor.

Färger: färgskalan bygger på en serie av klara toner. Under de eleganta, mörka nyanserna syns därför en blandning av slående, intensiva färgställningar. Metalliska nyanser och ton-i-ton-kombinationer framkallar en spännande effekt av sammansmältande färger.

Inspiration: materialen ger dramatiska effekter med en glittrande transparens och färgade, polerade ytor. Man använder sig av gnistrande paljetter i olika storlekar, lamé- och lurexeffekter, ultrablanka finishar, skälvande fjädrar och sammet. Utmärkande är också användning av kristallernas textur, marmor och metalliska skinn i brons och guld, som bland annat bidrar till att skapa iögonfallande iriserande glas.

Läs även vårt inspirationsgalleri med årets julnyheter.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.