14.06.2019  |  Business  |  Design

Klassisk väska förklaras vara brukskonst av Svensk Form

Hinza AB övertar rättigheterna från Perstorp AB.

Svensk Forms Opinionsnämnd har yttrat sig angående den stilrena plastväskan Shoppingbag 329, som designades av Perstorp AB på 1950-talet och idag produceras av Hinza AB. Opinionsnämnden anser att väskan är så originell och särpräglad att den åtnjuter upphovsrättsligt skydd som ett alster av brukskonst.

Tillverkningen av Shoppingbag 329 lades ned på 1960-talet i samband med att matbutikerna började dela ut gratis plastpåsar. 2006 startades den upp igen av Karin Bachstätter, barnbarnsbarn till Perstorp AB:s grundare Wilhelm Wendt. Svensk Forms uttalande att Shoppingbag 329 har den verkshöjd som krävs för att få upphovsrättsligt skydd som brukskonst har uppmärksammats på Plastens hus i Perstorp, där Perstorp AB med firmatecknare Mikael Gedin formellt överlät rättigheterna till väskan åt Karin Bachstätters bolag Hinza AB.

-JBE

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.