13.03.2023  |  Furniture  |  Design

Mater återvinner sina egna möbler

Mater erbjuder nu att ta tillbaka och återvinna sina egna möbler tillverkade av Matek – ett patenterat avfallsmaterial som utvecklats av Mater.

”Matek-materialen är konstruerade för att med vår teknik kunna återvinnas och formas till nya designklassiker, om och om igen. Eftersom Mater är ensamma om att använda Matek, och vi har tekniken för att återvinna materialet, ser vi det som ett ansvar att erbjuda ett retursystem. I och med Matek och Maters Take Back-system uppnår vi samtidigt något unikt – ett material med nästan oändlig materiallivslängd”, säger Maters grundare och Head of Circular Transformation, Henrik Marstrand.

Mater har utvecklat fem unika materialsammansättningar som går under namnet Matek. När man köper möbler i Matek är man med och begränsar världens användning av jungfruliga material, samt minskar koldioxidutsläppen. 

Designade för att tas isär 

Möblerna tillverkade av Matek är designade för att kunna tas isär, vilket betyder att varje komponent i sin renaste form kan återanvändas i nya produktionscykler. Det nya kompositmaterialet består av en sammansättning av olika sorters fibrer och bindemedel, vilket ger ett material som kan omarbetas igen och igen. Ett fibermaterial kan vara de kaffebönsskal som blir över från rostningsprocessen. Det kan också vara sågspån från träbearbetning eller till och med textilrester.

”Tekniken gör det möjligt för oss att återvinna och omarbeta kasserat material till vackra och tidlösa designklassiker, så att vi inte behöver använda jungfruliga material”, avslutar Henrik Marstrand.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.