12.11.2021  |  Business  |  Branschnytt

Miljonböter för designkopiering

Start Trading döms för kopiering av Elflugan

En långdragen tvist om adventsljusstaken Elflugan har avgjorts i Patent- och marknadsdomstolen. Belysningsföretaget Star Trading döms att betala 11 miljoner kronor till upphovsrättsinnehavarna, formgivarna Marie Lundgren Carlgren och Kina Strandberg, för att ha producerat och sålt kopior av den populära elljusstaken som tillverkas på licens av Smak Design. 

Star Trading är inte det första företaget som kopierat Elflugan, men Marie Carlgren Lundgren hoppas att det ska bli det sista.

”Att pumpa ut billiga kopior av unika designprodukter ska kosta, Vi hoppas att vi i fortsättningen slipper jaga kopiatörer och istället helhjärtat kan ägna oss åt att formge nya produkter”, säger hon.

Star Trading säger till SVT att de inte delar domstolens bedömning av fallet och överväger att överklaga.

www.smakdesign.se

AB

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.