10.05.2022  |  Business  |  Branschnytt

Ny konsumentköplag påverkar detaljhandeln

Viktigt se över sina köpvillkor

Den första maj började den nya konsumentköplagen gälla. Den nya lagen för med sin förändringar i vad som gäller mellan detaljhandlare och kund.

”Trots att lagen redan börjat gälla möter vi en del företag som ännu inte sett över att deras köpvillkor och rutiner uppfyller de nya kraven”, säger Anna Ersson, advokat på Advokatfirman Delphi och specialist på konsumenträtt.

Bakgrunden till den nya konsumentköplagen är EU-direktiv som syftar till att uppnå en harmoniserad marknad inom EU. Konsumentköplagen reglerar vad som gäller när företag säljer till konsumenter, oavsett om försäljningen sker i fysisk butik eller online. Lagen innehåller regler om till exempel förseningar i leverans, reklamation och kundens rätt till skadestånd och det är inte tillåtet att ha sämre villkor till sina kunder än de tvingande reglerna i lagen.

”Nyheterna är bland annat att presumtionstiden för att ett fel fanns redan vid köpet förlängs från sex månader till två år. Det innebär en stor förändring i reklamationshanteringen för många företag. Dessutom behöver företag som erbjuder olika typer av garantier se över dessa så de faktiskt innebär att konsumenten får bättre villkor än vad som följer av lagen”, säger Anna Ersson.

Hon tipsar särskilt e-handlare att se till att man följer de nya reglerna genom att göra en juridisk granskning sajten.

”Genom att göra en juridisk granskning av sin e-handel och göra ett testköp kan många juridiska minor undvikas. Men även köpvillkoren behöver såklart uppfylla de nya reglerna.”

www.delphi.se

-AB

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.