11.08.2022  |  Business  |  Textil

Nytt steg mot hållbar inredningstextil

Almedahls presenterar nedbrytbara textilier

Återvinning av textilfibrer är en viktig förutsättning för att inredningsindustrin ska kunna leva upp till de globala målen för hållbar utveckling. Nu presenterar Almedahls Solutions konceptet Circle

med produkter som kan brytas ned naturligt och biologiskt. Först ut är två gardinkollektioner för offentlig miljö.

Circle-textilierna är baserade på en ny generation patenterade fibrer från OceanSafe. Vid tillverkningen frigörs omkring 60 procent mindre koldioxid än för motsvarande konventionella fibrer. OceanSafe-fibrerna minskar radikalt utsläpp av mikroplaster till hav och luft. Material som släpps ut är biologiskt nedbrytbart efter några dagar på land och i havet.

När textilierna når sin livslängd återförs de till det ekologiska kretsloppet via ett integrerat logistiskt retursystem från Almedahls. Den biologiska nedbrytningsprocessen sker genom industriell kompostering och övergår till organiskt basmaterial efter ca 90 dagar. Processen ger även möjlighet att återvinna textilierna till nya textilfibrer.

”Almedahls har arbetat i mer än 20 år för att bygga och utveckla ett unikt och hållbart fotavtryck. Vi söker alltid efter nya lösningar och inledde vårt samarbete med OceanSafe för tre år sedan. Circle-produkterna är höjdpunkten på vår resa för att skapa hållbara textilier”, säger Gry Hege Sølsnes, VD på Almedahls.

www.almedahls.se

-AB

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.