06.05.2019  |  Interior  |  Tabletop

Produkter för den moderna vardagen

Anrika Nybro Glasbruk har nyligen lanserat två helt nya serier samt en komplettering till den uppskattade Crystal Ink-kollektionen. Delägare Johan Lindgren berättar mer.

Anrika Nybro Glasbruk har nyligen lanserat två helt nya serier samt en komplettering till den uppskattade Crystal Ink-kollektionen, som nu utökas med fjärilsmönstret Butterfly, även det med inspiration från tatueringskonsten.

Genom vårt dukningssortiment hoppas vi kunna erbjuda produkter som används i vardagen men också sätter piff på vardagen.

Johan Lindgren

De två nya serierna är Croco och Buffé. I den förstnämnda experimenterar Nybros formgivare Anders Lindblom med en ny målningsteknik, där olika färglager reagerar med varandra varvid det yttre krackelerar och skapar en spännande effekt, där inget objekt blir det andra likt. Croco består av skålar, vaser och fat i varierande kombinationer av svart, vitt, guld och silver.

Nybros andra nyhet för våren 2019 är den stilrena kollektionen Buffé, som har sitt fokus på förvaring, servering och dukning. Sortimentet utgörs än så länge av skålar, ljusstakar, ett fat, en vas samt en serie praktiska burkar med trälock. Även Buffé (och likaså Butterfly) är i design av Anders Lindblom.

”Idag lägger folk generellt sett mycket pengar på sina kök. Med Buffé ville vi skapa en förvarings- och serveringsserie som samtidigt blir en vacker inredningsdetalj. Idén med både Buffé och Croco bygger på att man ska våga använda dem”, säger Johan Lindgren, delägare i Nybro Glasbruk sedan 2007. Han berättar att alla tre lanseringarna har blivit väl mottagna. Genom att utforska nya tekniker och mönster hoppas företaget kunna inspirera och stimulera även yngre konsumenter till att investera i hantverksmässiga glasföremål.

En lång historia av funktionsprodukter

Nybro Glasbruk grundades redan 1935 och har en lång historia av funktionsprodukter, som till exempel tallrikar, glas, skålar och förvaringsburkar, men även dörrknoppar, handtag, sportpriser samt inte minst skokrämsburkar, som under perioder var brukets viktigaste inkomstkälla.

På 1990-talet inleddes arbetet med handmålat glas och sedan tolv år tillbaka har Nybro Glasbruk ingen egen varm produktion i sina lokaler i Nybro i det småländska Glasriket. Istället tillverkar man sina glasprodukter hos närbelägna Målerås Glasbruk samt hos utvalda leverantörer utomlands. ”I Glasriket är vi mer kollegor än konkurrenter bruken och hyttorna emellan. Genom vårt samarbete med Målerås Glasbruk kan vi vara nära produktionen även om den inte sker hos oss”, fortsätter Johan.

Design som ska sätta piff på vardagen

Nybro Glasbruk har sedan länge en stark relation till det dukade bordet. 1986 lanserades till exempel den berömda, skärgårdsinspirerade serien Bohus, som då inkluderade ett komplett sortiment av bland annat uppläggningsfat, ostbrickor, äggkoppar samt olika typer av skålar och glas.

”Numera upplever vi mer och mer ett intresse för design som kombinerar nytta och estetik. Genom vårt dukningssortiment hoppas vi kunna erbjuda produkter som används i vardagen men också sätter piff på vardagen”, säger Johan. För framtiden ser han en tendens till att det blir allt viktigare att ta sig tid att sitta ned kring matbordet och umgås. Konsumenterna är mer medvetna gällande ingredienser och tillagningsmetoder, framför allt hos den yngre generationen. Detta gör att man även tar vara på måltidsstunderna på ett annat sätt än tidigare.

”Jag tror att vi människor i allt större utsträckning börjar få upp ögonen för vad som händer med vår omvärld och jordens resurser. Därför vill man passa på att njuta av nuet. Pausa, istället för att bara springa fortare. Ett tillfälle att göra detta på är just när man slår sig ned kring ett dukat bord tillsammans med nära och kära. Vårt bidrag från Nybro Glasbruk är att ta fram produkter som tilltalar ögat och som man blir glad av att ha omkring sig. Det är något vi jobbar mycket med”, säger Johan avslutningsvis.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.