Stockholm Design Week är tillbaka
Efter uppehållet under coronapandemin är Stockholm Design Week tillbaka med sin tjugonde upplaga 5–11 september. Programmet med utställningar, lanseringar och öppna ateljéer presenteras i en app som lanseras i augusti.
Den 5–11 september är det dags för den tjugonde upplagan av Stockholm Design Week, Stockholm Furniture & Light Fairs paraply för utställningar, lanseringar, öppna ateljéer och kreativa samtal på olika platser inne i Stockholm. Arrangören räknar med dryga femtiotalet deltagande designföretag plus gallerier, formgivare och andra aktörer. Det blir den första fysiska designveckan efter ett långt uppehåll under coronapandemin.
”Vi ser det som en smygstart inför Stockholm Furniture & Light Fair i februari. Vi vill visa att vi finns och jobbar hårt för att branschen ska ha kvar den här plattformen”, säger projektledaren Hanna Nova Beatrice.
Intresset för att träffas och ta del av nyheter och inspiration i den fysiska verkligheten är stort, berättar hon.
”Den finns en stark önskan att ses och stämma av innan möbelmässan. Det är väldigt roligt och det finns också ett viktigt budskap här – att vi behöver hålla ihop som bransch i Sverige om vi vill ha kvar positionen som väldens största mötesplats för skandinavisk design”.
För att underlätta för besökare lanserar Stockholm Design Week en app i slutet av augusti där alla aktiviteter listas. Bland dessa finns ett antal ateljéer som öppnar sina dörrar för både fackbesökare och den designintresserade allmänheten. Bland annat finns möjlighet att boka en guidad rundtur i formgivaren Pia Walléns ateljé och att besöka Fredrik Paulsens studio. Stockholm Design Week kommer också att ha egen hub i centrala Stockholm där man bland annat presenterar en utställning som fångar upp olika tendenser i branschen de senaste åren.
Hållbarhet stort tema
Många företag passar på att visa nyheter från de senaste två åren. Hållbarhet är ett stort tema. Designproducenten Flokk bjuder på en interaktiv utställning kurerad av designstudion Hunting & Narud på den kreativa mötesplatsen A house. Fokus ligger på den hållbara stolen HÅG Tion som är tillverkad av 75 procent återvunnet och förnyelsebart material. Flokk kommer även att hålla en rad workshops och seminarier med fokus på taktila material och en skärmfri miljö. Tillverkaren Offecct lanserar ett nytt minimalistiskt verk av formgivaren Ronja Reubers med cirkulär design som grund. Svenskt Tenn bjuder på en utställning i samarbete med en välkänd internationell designer. Ett antal utställningar, som Made in Sweden på auktionshuset Bukowskis, ger en inblick i tendenser i tiden. Den svenska producenten Verk lanserar nytt, samtidigt som företaget bygger vidare på sitt utställningskoncept The Future is Local, och den finska producenten Made by Choice gör en installation på den finska ambassaden.
En annan intressant nyhet är det helt nya varumärket Noon som lanserar en första kollektion med 15 armaturer med ett flexibelt färgsystem.
”Vi startade Noon för att sätta färg på belysningsbranschen”, säger grundaren Alexander Lervik som har designat lamporna tillsammans med formgivaren Anna Herrman. Totalt kommer företaget att erbjuda 200 lackfärger och 100 färger på kablarna, vilket skapar flexibilitet och möjlighet att uppdatera.
Staden allt viktigare
Under pandemin har staden som sådan blivit allt viktigare som mötesplats, berättar Hanna Nova Beatrice.
”Många företag som är baserade i Stockholm har öppnat permanenta showrooms under pandemin. Tendensen är densamma i Milano. Vi har arbetat mycket med synergin mellan staden och mässan. Företag som väljer att aktivera sina showrooms under Stockholm Furniture & Light Fair i februari kan även visa sina produktnyheter i en utställningsyta som heter The Gallery Edition” på mässan, säger hon.
Möbelmässan får också synas under designveckan. Tisdagen den 6 september arrangerar Stockholm Design Week en fest för branschen där man också berättar om nyheter på mässan, presenterar 2023 års Guest of honor och lanserar ett nytt skandinaviskt designpris. Ytterligare en nyhet som presenteras närmare är den nya plattformen Älvsjö gård, ett nytt koncept i en herrgård med anor från 1500-talet alldeles intill mässan. Hit kommer Stockholm Furniture & Light Fair att bjuda in aktörer som visar experimentell, forskningsdriven och limiterad design. Tack vare närheten till mässhallarna kommer Älvsjö gård att fungera som en brygga mellan kommersiell och mer framåtblickande design.
www.stockholmdesignweek.com