03.11.2017  |  Interior  |  Brukskonst

Zarah Voigts julpynt

Sponsrat innehåll Vad är detta?

Julen är traditionernas tid, men traditionerna ser inte lika ut hos alla. Smyckeskonstnären Zarah Voigt är uppvuxen med teater och haute couture i blodet, och det präglar hennes jul som iscensätts med överdådighet och äventyr.

Som scenograf, smyckesdesigner och dotter till den legendariske danske multikonstnären Jean Voigt vistas Zarah Voigt dagligen i en värld full av ädla metaller, frodiga textilier och storslagen skönhet. Ändå tänker hon, som de flesta andra, på julen som den tid på året då allt är ännu lite mer överdådigt, sinnligt och glädjefyllt. När Rosendahl bjöd in Zarah Voigt till att vara gästdesigner i serien Karen Blixtens Jul fanns ingen tvekan om att hon skulle tacka ja. För Zarah Voigt innebar julkollektionen nämligen en unik möjlighet att hylla myterna och magin kring den berömda baronessan, samtidigt som hon fick chansen att dyka ned i minnena från barndomens jular. Då tillverkade hon varje år papperspynt tillsammans med sin far, som hade en förkärlek för vita, klippta iskristaller, och det är just dessa som är inspirationskällan till Zarah Voigts eget metalliska julpyntsmotiv: toppstjärnan och den hängande stjärnan.

Från statementsmycken till statementstjärnor

Karen Blixens Jul-kollektionen är Zarah Voigts debut som julpyntsdesigner. Det är dock lätt att känna igen föremålen hon har formgivit här – precis som Zarah Voigts smycken är toppstjärnan och den hängande stjärnan fulla av markanta kontraster som ger årets nya julpynt en rå men ändå sofistikerad känsla. Ur sina smyckeskollektioner hämtar Zarah Voigt dessutom de arkitektoniska linjer som ger stjärnorna en kalejdoskopisk form, full av facetter och oväntade effekter. Hon berättar själv om designen: ”När stjärnan sitter högst upp i granen eller hänger i fönstret sker magiska förändringar i ögonblicket, som rör sig en aning, och nya ljusreflektioner och skuggspel uppstår.

Karen Blixens Jul toppstjärna och hängande stjärna finns båda i förgyllt och försilvrat. Liksom Zarah Voigts särpräglade, vackra smycken är de knivskarpa i uttrycket. Nyheterna tilltalar därför särskilt den som tycker om en grafisk jul. Både i granen, där toppstjärnan är iögonfallande, och som pynt under hela december. Den hängande stjärnan kan användas överallt där det finns en krok eller en gren till det lyxiga, vinröda velourbandet, och Zarah Voigt tänker sig dessutom stjärnorna som en del av en dekadent och annorlunda krans på dörren – och det skulle Karen Blixen utan tvivel ha gillat.

Karen Blixens Jul toppstjärna i försilvrat eller förgyllt kostar 549 SEK respektive 599 SEK (rek. pris).

Karen Blixens Jul hängande stjärna (H: 13 cm) i försilvrat eller förgyllt med vinrött veloursnöre kostar 199 SEK respektive 249 SEK (rek. pris).

Julnyheterna finns i handeln från mitten av september.

Denna artikel är en del av temat Tema: Jul 2017

Mer från ROSENDAHL A/S

ROSENDAHL A/S

www.rosendahldesigngroup.dk

Innovation, creative joy and respect for Danish design tradition – these are the watchwords of Rosendahl Design Group. Our ambition is to profile and protect Danish design treasures by rediscovering classics – as well as creating new ones in keeping with Danish design tradition. The common denominator is products that make every day more beautiful and add value for our customers.We are…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.