24.06.2020  |  Interior  |  Design

Iittala introducerar designikoner tillverkade av 100 % återvunnet glas

Sponsrat innehåll Vad är detta?

Iittalas designfilosofi är djupt rotat i det nordiska idealet. I över ett århundrade har Iittala varit en föregångare inom hållbar design. Nu introducerar Iittala en ny kollektion med varumärkets främsta designikoner tillverkade av 100 % återvunnet glas från Iittala glasbruk.

Hållbar design har alltid varit kärnan hos Iittala. De grundläggande byggstenarna i designfilosofin är tidlös estetik, hög kvalitet och funktionalitet. Iittalas konsumenter ska kunna förvänta sig att produkterna håller en livstid och aldrig kommer att bli omoderna.   Unika återvunna glasobjekt  Iittala har en djup förståelse för glaset som material. Med över 1 000 färgrecept och en bred färgpalett är Iittala unika med sin expertis. De skickliga hantverkarna i Iittala glasbruk utvecklar ständigt nya sätt att tillverka glas. Våren 2019 var Iittala glasbruk en av de första industriella aktörerna att kunna erbjuda dricksglas som enbart tillverkas av återvunnet glas. 

Då introducerades konceptet med dricksglas ur serien Raami.  Hösten 2020 introducerar Iittala en ny specialkollektion som helt och hållet är tillverkat av återvunnet glas från glasbruket i Finland.  Den limiterade kollektionen innehåller ett urval av Iittalas främsta designikoner: Aaltovas (160 mm), Aalto ljuslykta (60 mm), Kastehelmi dricksglas (30 cl), Kastehelmi ljuslykta (60 mm) samt Raami dricksglas (26 cl).  Färgerna i kollektionen påverkas av vilket glas som återvinns. Därför kan färgerna variera från svala blå havsnyanser till lugnande färgtoner i grönt. Varje återvunnet glasobjekt är unikt. I glaset kan mindre ofullkomligheter som små bubblor, som kommer av själva återvinningsprocessen förekomma.

Bortsett från det är alla objekt lika hållbara och tåliga som de produkter som tillverkas av nytt material.  Sparar energi och naturliga resurser Återvunnet glas sparar både energi och naturliga resurser. På Iittala glasbruk återvinns eller återbrukas allt glas som blir över från tillverkningen. Glasavfall uppkommer exempelvis i efterbehandlingarna av munblåst glas, hällning av smält glas eller i kvalitetskontrollerna om i fall att något glasobjekt inte uppfyller de höga kvalitetskraven. 

Iittalas långsiktiga mål är att kunna återvinna och återbruka allt överblivet material, oavsett om det är från tillverkningen, kontoret eller butikerna. Iittala har också nära samarbete med olika samarbetspartners inom återvinning och stöttar dem i deras utvecklingsarbete.   

Dedikerade i jakten på hållbara val och bättre liv  Hållbarhet finns med i alla aspekter i Iittalas process. Från design till inköp och paketering. Alla produkter tillverkas från säkra, rena och miljövänliga material och måste kunna återvinnas, återbrukas eller återförsäljas. Iittala strävar också efter att minimera användandet av plast i förpackningarna. Nästan alla produkter packas i förpackningar av återvunnen papp. Målet för framtiden är att endast använda förpackningar som är 100 % förnybara, gärna återvunnet och återanvändbart material.  

Iittala tror att alla kan leva bättre. Drivkraften är ambitionen att uppnå förändring genom att designa tidlösa objekt, erbjuda cirkulära produkter och tjänster, uppnå koldioxidneutral verksamhet och skapa en positiv påverkan.

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.