24.11.2017  |  Interior  |  Brukskonst

Jul enligt Bjørn Wiinblad

Sponsrat innehåll Vad är detta?

Kvinnoansiktet var under hela Bjørn Wiinblads liv ledmotivet i hans konst. Detta gällde även till jul, då de karismatiska kvinnorna klädde sig i änglaskrud och gav Wiinblads dekorationer himmelsk sötma och ett drag av nordisk folktro.

Bjørn Wiinblad kallades under sin samtid för ett ”glatt naturbarn” eftersom han så gärna ville göra människor lyckliga med sin konst, men hans fascination för naturen var mycket konkret. Få danska konstnärer har som Wiinblad skildrat årstidernas växlingar med en sådan charm, äventyrlighet och lojalitet, och julen är naturligtvis inget undantag. Wiinblad blev under åren upphovsman till en rad julserier, och det är motiven från dessa som Bjørn Wiinblad Denmark nu återupptäcker och omtolkar på årets nya julföremål: adventsljusstaken, värmeljusstaken och glaspyntet.

Less is not more

Som maximalist tyckte Bjørn Wiinblad det var svårt att begränsa sig, men när det gäller att utforma adventsljusstakar är man trots allt bunden av vissa regler. Det är ju bara fyra söndagar – och därmed fyra ljus. Utvecklingsmöjligheterna finns alltså främst i hur ljusstaken dekoreras och hur skålen i mitten ser ut. Här är adventsljusstaken Lucia en stark nyhet, som har rötter i både den nordiska luciatraditionen och i Bjørn Wiinblads ikoniska kvinnokrukor, och tar fram det bästa ur två världar. I linje med dagens inredningstrender är ljusstaken tillverkad i kritvitt, glansigt porslin med grafiska metalldekorationer i silver och guld.

Det är hur du stylar adventsljusstaken Lucia som avgör stilriktningen för årets advent. Den som vill ha en minimalistisk jul fyller naturligtvis den rymliga porslinsskålen med naturens eget pynt, från röda juläpplen till kottar och mjuka grankvistar, medan den moderna glamouristan skruvar upp volymen med en mängd antika glaskulor, färgstarkt godis i prasslande papper eller trendigt inslagna adventspaket.

Bjørn Wiinblad Denmark har även tänkt på dem som inte får nog av ljusfesten i december och vill komplettera adventsmyset med värmeljusstakar. Värmeljusängeln finns i två höjder med olika motiv. Precis som adventsljusstaken är den naivistisk i uttrycket och dekadent dekorerad med Wiinblads särpräglade streck.

Tre spröda glasprydnader i klassiska former lanseras dessutom – till granen, på fönsterbrädan, i knotiga grenar eller som en del av ett kreativt stilleben: kula, klocka och istapp. Glaspyntets former, snirkliga guldmönster och motiv känns som om Tusen och en natt gett sig ut på juläventyr, och är även en tydlig hyllning till den generositet och livsglädje som finns överallt i Wiinblads liv och leverne – inte bara till jul, utan året om.

  • Bjørn Wiinblad Denmark adventsstake (H: 15 cm) med dekorationer i blankt silver eller blankt guld kostar 799 SEK (rek. pris).
  • Bjørn Wiinblad Denmark värmeljusängel finns i två storlekar (H: 14 cm och 17 cm) med dekorationer i blankt silver eller blankt guld kostar 349 SEK resp. 399 SEK (rek. pris).
  • Bjørn Wiinblad Denmark dekorationer i glas med gulddekoration finns i varianterna kula (H: 9,5 cm), klocka (H: 9,6 cm) och istapp (H: 15,6 cm) och kostar 199 SEK (rek. pris).
  • I serien finns även kalenderljus (H: 25 cm) i antingen vitt eller mintgrönt med gulddekoration för 129 SEK (rek. pris).

Nyheterna finns i handeln från början av september.

Denna artikel är en del av temat Tema: Jul 2017

Mer från ROSENDAHL A/S

ROSENDAHL A/S

www.rosendahldesigngroup.dk

Innovation, creative joy and respect for Danish design tradition – these are the watchwords of Rosendahl Design Group. Our ambition is to profile and protect Danish design treasures by rediscovering classics – as well as creating new ones in keeping with Danish design tradition. The common denominator is products that make every day more beautiful and add value for our customers.We are…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.