13.06.2022  |  Business  |  Branschnytt

Konkurser fortsätter öka

Detaljhandeln går mot trenden

Trots hög inflation har det totala antalet konkurser från januari till maj varit de lägsta på 10 år, visar färsk statistik från UC. Särskilt påtaglig är minskningen inom hotell- och restaurang, som minskat med 41 procent jämfört med samma period i fjol. 

”Det vi ser är ett uppdämt behov av att konsumera och roa sig, men det kommer att komma ett bakslag”, kommenterar Johanna Blomé, ekonom på UC. 

Detaljhandeln hör till de branscher där utvecklingen går mot trenden. Under perioden har konkurserna ökat med 3 procent jämfört med fjolåret.

”Man skulle kunna säga att marknadsläget för närvarande befinner sig i en perfekt storm. Pandemin har under flera års tid satt press på ett antal särskilt utsatta branscher, vi har under längre tid haft problem med ökade råvarupriser och till följd av Ukrainakriget förstärktes detta ytterligare. Inflationen är hög och räntan kommer att höjas i omgångar. Vi behöver vara inställda på att den positiva utvecklingen vi sett efter pandemin är på väg att vända och att vi åter går mot tuffare tider”, säger Johanna Blomé.

www.uc.se

-AB

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.