10.11.2020  |  Business  |  Branschnytt

Möbler flyttar in på Formland

Möbelindustrin ställer ut sida vid sida med resten av den danska inrednings- och designbranschen, när Formland Spring går av stapeln 4–7 februari 2021. Det kommer att ge bådbranscherna ett lyft, tror projektledare Mai-Britt Risvig Flyvholm.

Vårutgåvan av Formland, Messe Center Hernings stora interiör- och designmässa, kommer från 2021 att innehålla ett helt nytt område tillägnat möbler. Under våren tecknade MCH A/S och Møbelmessen Skandinavien i Fredericia ett avtal som gör den danska möbelmässan till en integrerad del av Formland Spring under namnet Formland Furniture.


”Vi ser fram emot det och trots coronapandemin går försäljningen riktigt bra. Med Formland i augusti har vi visat att vi kan driva en mässa under säkra och trygga förhållanden och det gynnar oss nu, säger Mai-Britt Risvig Flyvholm, projektledare på Formland.


Hon berättar att det redan finns ett antal undertecknade kontrakt och många reserverade montrar, och säger att utställarna sträcker sig från små, nya möbelföretag till de stora, välkända varumärkena.


”Vi har skapat ett nytt koncept som matchar Formlands universum men med stor respekt för den 10-åriga mässan som Møbelmessen Skandinavien är. Vi ser det som ett extra ben på Formland, och inte minst som en naturlig del av mässan, som nu inkluderar möbler, design och interiör”.

Nya möjligheter
Det råder ingen tvekan om att aktörerna kan åstadkomma mer tillsammans, anser Mai-Britt, och hon ser det som en stor fördel för möbelindustrin att flytta in på Formland.


Möbelsegmentet kommer att ha sin egen hall i Hall L bredvid One, som under de senaste Formlandmässorna redan har haft möbelutställare som Wood, Umage och Encoded.


”Det faller sig helt naturligt att samla inrednings-, design- och möbelindustrin, och vi tror att den nya konstellationen kommer att locka nya besökare, både nationella och internationella. Till en början troligen mest nationella på grund av situationen med corona.”
Inköpare som tidigare besökte Møbelmessen Skandinavien kommer i framtiden att möta en betydligt bredare palett av utställare inom både möbel- och interiörsektorn och får också tillgång till hela Formlands upplevelsesuniversum med trendzoner och föreläsningar. Formlands besökare kan framöver hämta inspiration i en hel möbelhall, som definitivt kommer att stärka mässan.


Kenneth S Rasmussen, vd för Lignas ApS, har ställt ut med företaget i Fredericia de senaste åren och flyttar nu till Formland.


”Vi ser verkligen fram emot att kunna komma till mässan”, säger han och berättar att företaget har hållit tillbaka vårens nyheter eftersom många av Lignas kunder är restauranger och kaféer som har det svårt med ekonomin just nu.


Faktum är att Lignas har ställt ut på både Formland och Møbelmessen Skandinavien tidigare, dels med ett sortiment av möbler och tillbehör i återvunnet trä och dels med ett sortiment av mer traditionella möbler.


”Det råder ingen tvekan om att den större mässan kommer att bli ett större, mer effektivt och attraktivt dragplåster. Vi har köpt mer monteryta än vi brukar ha, för vi kommer att ha båda våra kollektioner med oss. Utmaningen blir att ha personal för att hantera alla kunder, säger Kenneth, som betonar att han var mycket nöjd med möbelmässan även tidigare.


”Men med den nya konstellationen kan vi helt klart spara kostnader, och så ska vi naturligtvis hitta ett format som passar och ta reda på vem vi vill fokusera på. Vi tror på framtiden”, avslutar han.

Internationellt fokus
Karin Bejer Jessen från Unique Furniture A/S välkomnar sammanslagningen av Formland och Møbelmessen Skandinavien.


”Unique Furniture är en relativt ny aktör på de danska mässorna, vi har bara ställt ut på möbelmässan i Fredericia de senaste åren. Tyvärr har besökarantalet och stödet till utställare på den mässan inte helt uppfyllt våra förväntningar och bland annat därför välkomnar vi en fusion med Formland i Herning”.


Hon menar att Formland har ett mer internationellt fokus, fler utställare och därmed också kan locka fler besökare vilket automatiskt ger mer dynamik och trafik genom hallarna.


”Även om utställarna på Formland representerar ett bredare urval av olika branscher i förhållande till möbelmässan så har vi fortfarande en gemensam nämnare när det gäller att sälja och kommunicera livsstilsprodukter till slutanvändaren, särskilt i en tid när gränserna mellan butikers sortiment blir alltmer suddiga. Vi ser klädbutiker som säljer blommor och smycken, inredningsbutiker som säljer kosmetika och möbler och onlinebutiker på snabb frammarsch. Vi tror att Formland kan hjälpa till att öppna nya, spännande dörrar för oss.

Samtidigt vill vi gärna bidra till att mässor även i fortsättningen kan hållas på dansk mark”, avslutar Karin Bejer Jessen.


Esben Veng-Christensen har stått bakom Møbelmessen Skandinavien de senaste tio åren och han fortsätter vara knuten till mässan i Formlands regi.


”Jag har byggt upp mässan under tio år, men de senaste har jag känt att jag begränsats av konceptet som bara inkluderade möbler och bara tillgodosåg den traditionella möbelindustrin. Genom att föra in mässan i ett större sammanhang med fler relaterade produktgrupper tror jag att vi har skapat en positiv situation för både köpare och utställare”, säger Esben Veng-Christensen.


Han är särskilt nöjd med möjligheten att komma i kontakt med mer utländska köpare via Formland.


”För mig har det viktigaste varit att vi nu kan samla industrin på en plats dit både nationella och internationella inköpare kommer, för det råder ingen tvekan om att en samlad designbransch är framtiden”.


Mai-Britt Risvig Flyvholm ser också en stor fördel i en samlad bransch och hon tror att den nya konstellationen kommer att kunna locka fler och andra möbelföretag i framtiden.


”Vi skapar en mässa som omfattar hela branschen från stoppade möbler till trädgårdsmöbler, och allt förpackas i Formlands designuniversum, avslutar hon.

Över 45 år av mässupplevelser

Møbelmessen Skandinavien firade sitt tioårsjubileum förra året. Den senaste mässan bjöd på 54 utställare och besök från 300 möbelbutiker från Danmark, Norge, Sverige och Tyskland.
Formland har ägt rum i MCH Messecenter Herning två gånger om året i 36 år. Den 72:a upplagan ägde rum 30 januari–2 februari 2020 och besöktes av över 10 000 fackbesökare från 33 länder.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.