Med långsiktighet i ryggmärgen

Sedan starten har Lammhults tillverkning fokuserat på tidlös och slitstark design. Nu intensifieras det arbetet genom stegvis övergång till ökad cirkularitet. Helena Kumlin Tryggeson, företagets miljöansvarig, berättar mer.

Stolen S70-3 formgavs redan 1968, av Börge Lindau och Bo Lindekrantz. Den är fortfarande i produktion..

Lammhults grundades redan 1945 och firar därmed sitt 75-årsjubileum under 2020. Ursprungligen var företaget en mekanisk verkstad, vilket märks än idag i att man använder sig mycket av metall och stålrör, mer än vissa andra producenter. Huvudkontoret ligger fortfarande på fabriken i småländska Lammhult, där allting började. Här sitter också större delen av personalen, undantaget säljare i Stockholm, Göteborg och Malmö. Idag består majoriteten av kundbasen av offentlig miljö, varav Sverige är den största marknaden, med 60 procent, medan resterande 40 procent fördelar sig på övriga marknader.

 Sedan starten har Lammhults tillverkning varit baserad på ett långsiktigt tänk, med visionen att producera långlivade och tidlösa möbler av hög kvalitet. Genom åren har man konsekvent valt att samarbeta länge med ett relativt litet antal formgivare, vilket har resulterat i stora produktfamiljer, med flera olika varianter på möblerna. ”På det viset lär vi och formgivarna känna varandra på ett annat sätt”, säger företagets miljöansvarig, Helena Kumlin Tryggeson.

Överkonsumtion är en svår nöt att knäcka. Som tillverkare ligger vårt huvudansvar, och den största utmaningen, i att leverera produkter som är så miljövänliga som möjligt och håller över tid.

Tidlös och långlivad design

Tidlös och slitstark design är en bärande del av Lammhults filosofi, men även grunden i deras hållbarhetsarbete. Flera av de produkter som säljer bäst idag designades för 15 till uppemot 30 år sedan, eller ännu längre tillbaka än så. Möblerna levereras med fem års garanti (respektive tio år för ett fåtal produkter), vilket ger trygghet för kunden både gällande kvalitet och form. ”Det är roligt att se hur produkterna håller för såväl ögats som också tidens tand. Som kund vet man att man inte kommer att tröttna på dem eller behöva byta ut dem på grund av slitage”, fortsätter Helena, som har jobbat på Lammhults i fem år, det senaste halvåret på sin nuvarande position. Med sig sedan tidigare har hon en utbildning till miljövetare, men också erfarenhet inom hållbarhet och textil.

Fokus på ökad cirkularitet

För att kunna garantera sortimentets hållbarhet jobbar Lammhults med certifieringar, Svanen och Miljöfakta. Den miljömässigt mer omfattande Svanenmärkningen används för företagets volymprodukter, med syftet att ge så stort avtryck som möjligt. Just nu ligger fokus på att få produktionen ännu mer cirkulär, vilket görs bland annat genom att använda återvunna och återvinningsbara material, samt till större delen FSC-certifierat trä. Det senare för att främja ett hållbart skogsbruk. Företaget i sig är däremot inte FSC-certifierat i nuläget, därmed ej heller möblerna.

Exempel på återvunna material i tillverkningen är aluminium och stål, som delvis kommer från en närbelägen leverantör i Gnosjö. Trä köps gärna in från Sverige, Baltikum och Europa beroende på träslag. Spårbarheten är viktig och 65 procent av underleverantörerna finns i Sverige, vissa så lokalt som i Småland. För att ytterligare bidra till möblernas cirkularitet, ska de enskilda materialen kunna separeras, så att delar kan bytas ut och återvinnas var för sig, som trä, metall och plast. Förhoppningen är dock att detta ska bli nödvändigt först ”väldigt långt fram i tiden”.

Stolen Archal, med stativ av lokalt återvunnen aluminium..

”Det händer mycket inom plast just nu. Och vi vill vara med på det tåget så bra vi kan. Vi märker alltid ut vilken typ av plast det är, till exempel polypropen eller ABS, med hänsyn till återvinning. Inom återvunna material är vi ganska duktiga på aluminium. Där vill vi förbättra oss med andra material också. Idag jobbar hela branschen mot ett mer cirkulärt tänk. Det känns bra att göra det tillsammans”, säger Helena.

Lagning och omklädnad in-house

Alla Lammhults produkter passerar genom fabriken på sin väg ut till kunderna. Samtliga funktioner finns in-house, som bland annat sömnad, tapetsering och lackning. Vissa delar köps in och färdigställs i fabriken, exempelvis bordsskivor och kryssfötter. Företaget har redan tidigare tagit emot gamla möbler för lagning och omklädnad till exempel. Nu intensifieras det arbetet och marknadsförs aktivt utåt, vilket bland annat är ett resultat av ökad efterfrågan från kunderna. Till exempel ska det utarbetas en lista på vad som går att åtgärda i efterhand och vilka reservdelar som erbjuds, så att kunden ska kunna göra ett mer medvetet val redan vid köpet.

”Lammhults har alltid haft en stor långsiktighet i sin tillverkning och jobbat med ständiga förbättringar. Men idag vill bli ännu mer cirkulära – kunna förlänga produkternas liv och reducera avfallet än mer, så att man aldrig står i en återvändsgränd med en produkt. Tidigare har vi agerat på det här sättet av egen drivkraft. Numera är kraven från kunderna mycket större, vilket gör att miljöarbetet blir en nödvändighet. Därför steppar vi upp för att möta de utmaningar vi ställs inför”, fortsätter Helena. Hon förklarar att företaget var tidiga med ISO 14001-certifiering, som de fick redan 1998. Vid produktionen används lokalt genererad fjärrvärme och miljömärkt el. Kemikalier som pulverlack byts ut och förbättras efterhand som nya alternativ dyker upp, och avfallet på anläggningen källsorteras.

En svår nöt att knäcka

”Trenderna svänger inom branschen. Nu för tiden pratas det alltmer om att köpa tjänster och kanske hyra möbler istället för att köpa. Vi kommer alltid att behöva produkter, men inte till den höga grad som det produceras idag. Överkonsumtion är en svår nöt att knäcka. Som tillverkare ligger vårt huvudansvar, och den största utmaningen, i att leverera produkter som är så miljövänliga som möjligt och håller över tid. Lammhults fördelar är att vi står för tidlös och stilren design och möbler som till exempel kan kläs om. Det arbetet vill vi nu förfina. Vi har inte riktigt landat i att hyra ut än, men det kanske kommer om förfrågan dyker upp”, säger Helena. Avslutningsvis berättar hon att den svenska marknaden ligger något före Lammhults exportmarknader i sin efterfrågan på miljöriktiga val, som Svanenmärkning och liknande. Det har till en del att göra med offentliga upphandlingar i landet, regionerna och kommunerna, och deras krav gällande hållbarhet. Men även utomlands ifrån ser hon en ökad tendens i samma riktning.

Relaterat innehåll

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

11.04.2024Designbase.se

Ny produkt ska kunna ersätta läder i textilproduktion

21.03.2024Designbase.se

Light + Building i samarbete med amerikanska LightFair

06.03.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Hopfällbar nyhet med inbyggd frihet

28.02.2024Designbase.se

Innovation präglade Stockholm Furniture Fair 2024

15.02.2024Designbase.se

Exklusivt barnmöbelmärke vinner designpris på Formland

05.02.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Strålande Zone-nyhet hyllar den nordiska sensommaren

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023