28.01.2019  |  Furniture  |  Trends

Stockholm Furniture & Light Fair: Kraftsamling på den nordiska designscenen

Andra veckan i februari sjuder Stockholm av designinspiration. På Stockholmsmässan ställer omkring 700 företag ut sina nyheter och inne i city pågår ett par hundra designevent inom ramen för Stockholm Design Week.

Stockholm Furniture & Light Fair har blivit en pålitlig indikator över strömningarna på den nordiska designscenen – var sker utvecklingen, vilka är innovatörerna och hur ser trenderna ut inom färg, form och material?

Den 5–9 februari visar cirka 700 företag sina nyheter i hallarna på Stockholmsmässan. Många lägger ner stora resurser på sina montrar och för den som driver butik kan det vara värt att se sig omkring lite extra och låta sig inspireras.

Stockholm Furniture & Light Fair har blivit en pålitlig indikator över strömningarna på den nordiska designscenen.

Missa inte Greenhouse, mässans avdelning för oetablerade formgivare och designskolor. Enligt formgivaren Anya Sebton, som ingår i juryn som väljer ut utställarna, är nivån på årets deltagare ovanligt hög. En av dem är Kajsa Melchior Eriksson som praktiserar sista året på masternivå på Konstfack i Stockholm och har en examen från HDK, Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg.

”Jag kommer att visa skulpturer som jag gjutit i sand. Jag ser dem som hybrider mellan möbler och form och vill väcka nyfikenhet på naturen och dess processer samt ifrågasätta vår syn på form och funktion”, berättar hon.

I avdelningen har formgivarduon Jakob Thau och Sami Kallio skapat den femton meter långa installationen The Bridge som också fungerar som bord. Bland mässans andra utställningar märks installationen på entrétorget av årets Guest of Honor, den kinensiska formgivarduon Neri & Hu, och utställningen Temperament av inredningsarkitekten Sara Widoff. I utställningen NM& A New Collection, kurerad av inredningsarkitekten Matti Klenell, presenteras arbetet bakom inredning, möbler och andra föremål till restaurangen i nyöppnade Nationalmuseum.

Bland årets andra nyheter märks det nyinstiftade priset Born Classic som delas ut i samarbete med auktionsföretaget Bukowskis. Utmärkelsen, som har syftet att lyfta fram god design, går till en möbel eller belysning som har kvaliteer som kan göra den till morgondagens designklassiker.

Parallellt med mässan, 4–10 februari, pågår Stockholm Design Week inne i city med över 200 olika designevenemang, utställningar och fester. Logga in på www.stockholmdesignweek.com för de senaste uppdateringarna.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.