16.01.2020  |  Business  |  Branschnytt

Önskas galakväll 2020

Samlar butiker, leverantörer och hedersgäster för festligt nätverkande.

Måndagen innan Formex anordnades Önskakedjans årliga galakväll, som då gick av stapeln för ungefär 16:e gången, beroende på hur man räknar. Eventet samlar kedjans butiker och leverantörer samt utvalda andra aktörer från branschen, för att nätverka under festliga och trevliga former. Platsen var som vanligt Wintervikens festvåning, i Alfred Nobels historiska dynamitfabrik.

Det är svåra tider i branschen, men vi vet att vi är duktiga på det vi gör.

Det bjöds på en härlig trerättersmiddag och levande musik av tonstarka Allvädersorkestern. Kvällens höjdpunkt var prisutdelning i fyra kategorier: Årets leverantör, Årets säljare, Årets butik och Hedersomnämnande från Önskas supportkontor, samt presentation av årets Önskastipendiat. Tidigare år har Grevinnan Marianne Bernadotte af Wisborg närvarat och medverkat i juryarbetet, men vid 95 års ålder valde hon att inte delta under årets gala.

De nominerade till Årets leverantör var Eva Solo, Hardanger Bestikk och Orrefors Kosta Boda, där den sistnämnda gick segrande ur tävlingen. ”Jag är jättestolt, stort tack!”, säger försäljningschef Peter Sjöö.

För Årets säljare nominerades Henrik Dahl från Le Creuset, Margareta Modig från Orrefors Kosta Boda samt förra årets vinnare Daniel Elgehed, från Fiskars. Varje butik kan nominera tre kandidater och bedömningen sker enligt ett viktat poängsystem. Vann gjorde Henrik Dahl, som också är försäljningschef för Sverige. Han kommenterar att det är ”riktigt kul” med vinsten, och att 2019 var ett speciellt år som slutade bra. ”Jag har inte så många butiker men månar om de jag har, hela tiden med fingret i jorden”, säger han om sin utmärkelse.

Årets butik 2019 blev Hässleholm. Utmaningen går ut på att butikerna ska öka sin omsättning mot sig själva. I priset ingår bland annat en spavistelse. ”Vi är chockade”, säger två glada representanter för butiken när de står på scen tillsammans med prisutdelare, tillika hedersmedlem i Önskas designjury, Pehr Gärdhagen.

Supportkontorets hedersomnämnande gick i år till Önskas styrelse, för deras arbete med att stötta supportkontoret. Priset togs emot av en rörd Kicki Kopsch, styrelsens ordförande.

Till Önskastipendiat 2020 utsågs Asta Westermark Florestedt, som upptäcktes av jurymedlem Ingegerd Råman under examensutställningen på Beckmans Designhögskola. Astas examensarbete, Let’s talk colour, gick ut på att utforska betydelsen av färg inom formgivning, och hur färg påverkar form. Rolig anekdot i sammanhanget är att Astas "opassande stolta" mamma, Hedvig Westermark, tidigare har mottagit Marianne (som alltså har deltagit vid galan under många år) och Sigvard Bernadottes stipendium. ”Jag kommer ihåg vårt samtal. Det är viktigt att mötas, också mellan generationer”, säger Ingegerd till Asta under ceremonin.

”Ursprunget till Önskas galakväll är att vi ville ge handlare och leverantörer tillfälle att träffas och prata öga mot öga. Idag är det svåra tider i branschen, men vi vet att vi är duktiga på det vi gör”, säger Kicki Kopsch sammanfattningsvis, innan taffeln bryts och dansandet börjar.

-JBE

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.