Ett 250-årigt tillväxtäventyr

Danska ASP-HOLMBLAD har nästan 250 år bakom sig, men det är fortfarande innovation och nytänkande som driver företaget. Det nya är att de nu vill gå till de danska hem- och inredningsbutikerna och därmed har de tagit fram nya produkter som matchar det segmentet.

Från ASP-HOLMBLADs showroom. Foto: ASP-HOLMBLAD

"Vi är inte billigast, och det kommer vi aldrig att bli. Å andra sidan är majoriteten av våra ljus gjorda av stearin, inte paraffin, eftersom stearin släpper ut mindre CO2 till atmosfären än ljus gjorda av bl.a. paraffin. På det stora hela gör vi vad vi kan för att leva upp till tidens krav på miljövänlighet och cirkuläritet”. Det säger Mette Poulsen, som är vd för det nästan 250 år gamla danska företaget Asp-Holmblad.

Och det är spännande att gå på upptäcktsfärd i företagets showroom i Hørsholm, för här hittar du det välkända kalenderljuset från barndomen, och lådorna med julgransljus som alla danskar känner till. Men det finns också nytänkande och innovation i showroomet. Bland annat. har gjort en stor insats för att hitta produkter som passar in på de olika högtiderna, precis som det finns en mängd tillbehör till ljusen som dukar, servetter och mycket mer. Samtidigt pågår vidareutveckling och nya produkter tillkommer.

Mette Poulsen är vd för Asp-Holmblad. Foto: ASP-HOLMBLAD

"Påskprodukter har varit på tillbakagång de senaste åren, men sedan corona har den trenden vänt", säger Mette Poulsen och som ett företag med många år bakom sig kan man se en trend. ”Varje gång det är kris och osäkerhet i världen återvänder vi till traditionerna. Det gäller högtiderna, och det gäller de röd/vita färgerna”, säger Mette Poulsen.

Hon säger att mer än 40 procent av ljuskategorin är private label, och hon konstaterar att det absolut inte är i lågprissegmentet man är stark.

"Vi fokuserar på att ge konsumenterna kvalitet", säger Mette Poulsen, och just för att hålla den höga kvaliteten vill ASP-HOLMBLAD nu även ta sig in på interiörmarknaden, och för att göra sortimentet ännu mer attraktivt för inredningsbutikerna har utvecklat en rad nya typer av ljus, t.ex. av sheastearin, fotljus och ljus med behaglig doft.

"Doftljusen är tillverkade i Portugal och vi valde att låta livsmedelsgodkända keramikkrukor utgöra ramarna för ljuset, så att när ljuset skapat en god doft i hemmet kan de sedan användas till kaffemuggar", säger Mette Poulsen, som tycker att det är viktigt att tänka annorlunda när man utvecklar något nytt.

Därför är även doftljusen skapade av ett växtbaserat vax på raps, och parfymerna utvecklas i parfymstaden Grasse i södra Frankrike; dämpad och avstämd.

De nya, höga ljusen på fötterna är också gjorda av rent ljusvax och är Svanenmärkta. När det kommer till sheasmöret är det fettet som finns kvar i nötskalen från de vildväxande sheaträden i 16 länder i Afrika. Nötterna samlas in för hand av kvinnor, som därmed tjänar sina egna pengar.

"Det handlar om empowerment, och sheanötter är en förnybar, cirkulär råvara från naturen". De nya shealjusen är också Svanenmärkta

Vi vill sänka partikelantalet

Mette är fullt medveten om att ljus hånas för sina utsläpp av sotpartiklar och just därför deltog ASP-HOLMBLAD tillsammans med koncernens fabriker i ett forskningsprojekt där syftet var att utveckla ett ljus med minskat partikelutsläpp, vilket har gjort succé med ljusen REN HYGGE som är Svanenmärkta ljus. Det är Danmarks Naturvårdsverk och Danmarks Teknologiska Institut som står bakom den första delen av forskningsprojektet, och Danska Teknologiska Instituttet, Aarhus Universitet – Institutionen för kemi och Institutionen för Folkhälsa, samt Lunds Universitet, European Candle Association , etc. deltog i det efterföljande projektet, och projektet stöds av Innovationsfonden.

Foto: ASP-HOLMBLAD

"Ren mysighet handlar till stor del om att vekarna måste anpassas efter råvarorna, så att förbränningsprocessen optimeras och ljusen inte blir sotade", förklarar Mette och ger ett gott råd: "Släck ljusen. med en ljussläckare, vilket minskar antalet partiklar"

Mette Poulsen konstaterar också att just i en kristid, när konsumenterna är medvetna om hur de spenderar sina pengar, kan ljus göra stora förändringar i hemmet på kort tid och för små pengar.

"Du kan ändra utseendet i vardagsrummet bara med en ny ljusfärg", säger hon och tillägger att det kanske är en av anledningarna till att ASP-HOLMBLAD inte har drabbats hårt av de senaste årens kriser som härrör från corona och sedan krig. Under både corona- och energikrisen ökade förbrukningen av ljus, eftersom ljus för in ljus, värme och mys i hemmet. När konsumenter spenderar mycket tid hemma så finns det en tendens att ha roligt och det bidrar till att öka konsumtionen av ljus.

I Danmark är ljus och servetter en kategori och därför fungerar de även med färgmatchade ljus och servetter och därför har de långt över 1000 artikelnummer att erbjuda.

Dessutom kan konsumenter få ljus för alla typer av ljusstakar. Både de gamla silver- och mässingsställena såväl som för de nya moderna stativen, och detsamma gäller granens ljushållare. "Vi har lampor från 13 mm i diameter till 10 cm."

Vi brinner för det vi gör

På ASP-HOLMBLAD gör du vad du kan för att vara så miljövänlig som möjligt. Alla värmeljus i rent ljusvax kommer därför att packas i kartong framöver och Mette Poulsen understryker att ASP-HOLMBLAD inom de närmaste 5-10 åren har för avsikt att vara helt plastfritt.

All produktion sker på våra egna fabriker i Sverige och Portugal, där de nya lamporna kommer ifrån. "Vi har alltid varit bra på att handla i EU. Jag tror att man måste vara EU-lojal och att vi alla måste vakna upp i framtiden och stötta varandra. Till gagn för oss själva som EU-medborgare och för miljön”.

"Vi brinner för det vi gör, och vi vill gå i rätt riktning. Om det innebär att produkterna blir något dyrare måste vi låta konsumenterna komma till tals. Dagligvaruhandeln som vi idag främst samarbetar med är redan villiga att betala lite mer, inte minst för att de ska leva upp till EU:s gröna avtal och med våra ambitioner om nya försäljningskanaler måste vi kommunicera det budskapet till konsumenterna ”, lyder det från Mette Poulsen som uppger att ASP-HOLMBLAD kan fira 250-årsjubileum 2027.

1907 blev ASP-HOLMBLAD A/S Kunglig Hovleverantör. "Vårt predikat är som det är så att alla andra Kungliga Hovleverantörer avslutades när Frederik blev kung".

Huruvida upplägget fortsätter får framtiden utvisa.

Världen förändras och i den nya värld som ASP-HOLMBLAD står inför finns det också nya produktgrupper. Bland annat. du har nu även dukar som är färgkoordinerade med ljus och servetter. För Mette Poulsen är innovation vägen framåt. Det gäller inom produktgrupperna, det gäller utveckling av nya produktgrupper och det gäller nya kundsegment och affärsmöjligheter. Och ja, det är inte för inte som företaget snart kan fira sin 250-årsdag och är "still going strong".

ASP_HOLMBLAD ställer ut på Formland: Monter H6040

250 år av historia

Bare svært få selskaper kan datere sin historie tilbake 250 år, men ASP-HOLMBLAD kan. For historien begynte tilbake i 1777, da Jacob Holmblad etablerte en fabrikk i København, hvor han laget stearinlys av furuolje, beinlim og andre illeluktende animalske produkter. På Christianshavn lå en såpe- og lampeoljefabrikk O.F Asp, som også laget stearinlys. Og fra å ha vært konkurrenter gjennom 1800-tallet slo de to fabrikkene sammen i 1919 til ASP-HOLMBLAD.

Siden den gang har ASP-HOLMBLAD vært med på å innføre tradisjoner og feire begivenheter.

Selskapet var med da danskene satte lys i vinduene 4. mai 1945, og da kong Christian IX og dronning Louise feiret gullbryllup i 1892, og da hele København ble opplyst av levende lys.

Det var også ASP-HOLMBLAD som i 1918 lanserte adventslys til den første adventskransen, som ble tent på Fredensborg slott etter gammel tysk tradisjon. I 1942 lanserte ASP-HOLMBLAD Jakobs lys, det vi i dag kjenner som en uunnværlig del av julegleden for oss alle, nemlig kalenderlys.

Juletrelyset er også en av de gamle klassikerne med lang historie, og hvor ASP-HOLMBLAD har hatt en stor andel siden begynnelsen av 1800-tallet i å spre tradisjonen med å leve julen på juletreet. Den turkise esken med julelys som du finner i butikkene i dag ble registrert som varemerke i 1945 og har dermed 80-årsdag i 2025.

På 1950-tallet lanserte ASP-HOLMBLAD fargede lys og lys i ulike former, og på begynnelsen av 1970-tallet ble blokklyset introdusert. Senere kom telys til, og de er i dag det største segmentet på det danske markedet i kategorien stearinlys.

Shea candles. Foto: ASP-HOLMBLAD

Shea Candles. Foto: ASP-HOLMBLAD

Doftljus Ella. Foto: ASP-HOLMBLAD

Doftljus Vera. Foto: ASP-HOLMBLAD

Anna apricot. Foto: ASP-HOLMBLAD

Anna pine. Foto: ASP-HOLMBLAD

Relaterat innehåll

30.08.2024Designbase.se

Ny chef för Stockholm Furniture Fair och Stockholm Design Week

29.08.2024Designbase.se

Jysk sparar enormt mycket på plastförpackningar

29.08.2024Designbase.se

Jysk sparar enormt mycket på plastförpackningar

28.08.2024Designbase.se

Formland inspirerar på alla fronter

27.08.2024Designbase.se

Kvalitet är kodordet

27.08.2024Designbase.se

Ambiente, Christmasworld och Creativeworld kommer att slås samman igen 2025

26.08.2024Designbase.se

Formland: Bra stämning

21.08.2024Designbase.se

Åhléns firar 125-årsjubileum

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023