Euroluce 2025 belyser vår hälsa

Ljus påverkar vår hälsa. detta förklaras av professorn och läkaren Roberto Manfredini, som också diskuterar hur framtidens belysning kan utformas för att bättre stödja människors fysiska och psykiska hälsa. Det äger rum inför Euroluce i april i Milano.

Foto: 123RF.com

Naturligt ljus är en av de viktigaste faktorerna för vårt mentala och fysiska välbefinnande. Det spelar en nyckelroll i produktionen av serotonin, förbättrar humöret, säkerställer D-vitamin och hjälper oss att upprätthålla en hälsosam dygnsrytm. Men i en värld där artificiellt ljus och digitala skärmar dominerar störs den naturliga balansen mellan natt och dag.

Roberto Manfredini är en av Italiens ledare inom kronobiologi (studiet av mänskliga dygnsrytmer, red.), och han berättar om ljusets biologiska påverkan på människor och de utmaningar och möjligheter som framtida ljusdesign innebär.

Rytmen av ljus och mörker

Växlingen av ljus med mörker är helt avgörande för livets rytmer, både på jorden och i våra kroppar. "Samspelet mellan ljus och mörker är livets synkronisator", säger Roberto Manfredini och påpekar hur artificiellt ljus på bara 200 år har förändrat detta grundläggande mönster.

Artificiellt ljus möjliggör 24-timmarsdrift av bland annat arbetsplatser, men har också resulterat i stora utmaningar som jetlag, skiftarbete och säsongsbetonade tidsförändringar. Och just säsongsbetonade tidsförändringar som att byta till och från vinter-/sommartid kostar 1 % av Europas totala BNP, motsvarande 131 biljoner euro enbart i hälsokostnader. Och detta trots att det handlar om en timme två gånger om året.

En ännu större utmaning är Artificiellt ljus på natten (ALAN), som har eskalerat med introduktionen av LED-lampor. Lysdioder är mindre förorenande och mer energieffektiva, men deras spridning har förvärrat problemet med ljusföroreningar. Roberto Manfredini uppskattar att 90 % av stadsbefolkningen i delar av Europa, USA och Asien inte längre kan se stjärnorna, med hänvisning till data från både Samantha Cristoforettis nattfotografier av Italien och 2016 års Global Light Pollution Atlas.

Smartphones påverkar kroppens energibalans

Debatten om ljus handlar inte bara om nattbelysning, utan också om vårt beroende av smartphones och surfplattor.

"Från en vetenskaplig synvinkel vet vi att om vi använder smartphones på kvällen med deras glödande skärmar, förhindrar det att betydligt mer melatonin produceras, proportionellt mot vad naturligt ljus gör. Det finns ett nära samband mellan sömnbrist och ämnesomsättningssjukdomar, som skapar förändringar i rytmerna av våra hunger- och mättnadshormoner (leptin och ghrelin), som aktiverar stresshormonet kortisol och därefter även sänker vår sockertolerans, vilket på sikt kan utlösa metabola störningar, eller i svårare fall - diabetes. Detta säger oss att felaktig användning av ljus kan få extremt negativa konsekvenser, särskilt för unga. En studie från 2016 visade att 95 % av Amerikas unga människor använder sina enheter en timme innan de går och lägger sig, vilket har en direkt korrelation med den höga andelen fetma hos barn”, förklarar Roberto Manfredini.

Från vetenskap till ljusdesign

Enligt Roberto Manfredini är vägen till förbättring att forskare, designers och tillverkare för dialog och nära samarbete för att lösa utmaningarna.

"Synergi mellan vetenskap, tillverkare och designers är grundläggande, och det är just därför jag höll en serie föreläsningar, tillsammans med Stefano Capolongo, professor i sjukhusdesign och stadshälsa vid Polytechnic University of Milano, för arkitekter, ingenjörer, läkare, se till att uppmärksamheten på användningen av ljus i hälsosammanhang blev en del av den kreativa designprocessen. Det är en viktig faktor eftersom den syftar till att sprida vetenskaplig och klinisk kunskap som kan integreras i design.

Ljus anpassat efter våra behov

Både i hemmet och i offentliga utrymmen är det viktigt att välja rätt belysning. Modern hemautomation har gjort det möjligt att skapa ljusförhållanden som efterliknar dagens naturliga rytm. "Morgonljuset kan synkronisera kroppen under resten av dagen. Det gör att det är viktigt att använda ljuskällor som påminner om solnedgången på kvällen, till exempel genom att vara dimbara och vara lysdioder i varma toner", förklarar Manfredini.

Inom sjukvården spelar ljuset en ännu större roll. "När vi till exempel behandlar patienter med Alzheimers är det viktigt att använda vitt ljus på kvällen, eftersom patienter med kognitiv funktionsnedsättning tenderar att sova under dagen, så man måste återställa den korrekta dygnsrytmen."

Omvänt bör kalla ljusvågor undvikas på kardiologiska avdelningar, eftersom de kan utlösa inflammation.

En ljusare framtid

Framtidens ljusdesign handlar inte bara om estetik, utan också om hälsa och hållbarhet. LED-tekniken är redan långt framskriden: den minskar föroreningar, sparar energi och gör att vi kan anpassa belysningen efter våra behov,

Roberto Manfredini pekar på Shanghais nya flygplatsterminal som ett exempel på innovation. Terminalen är designad enligt dygnsprinciper. "Den människocentrerade designen sätter människor och deras behov i centrum. Allt ljus är modulärt och respekterar den mänskliga organismen för att minska stressen från resenärer", betonar han.

Budskapet är tydligt: ​​När vetenskap, teknik och design går hand i hand kan vi skapa belysningslösningar som främjar både hållbarhet och vår fysiska och mentala hälsa.

Euroluce äger rum i Milano fr.o.m 8.-13. april 2025.

Relaterat innehåll

21.01.2025Designbase.se

The Inspired Home Show förändrar dagarna

21.01.2025Designbase.se

Från racing till direktör för Stelton

20.01.2025Designbase.se

Dags att anmäla sig till Future On Stage

17.01.2025Designbase.se

Årets barer på Stockholm Furniture Fair 2025

16.01.2025Designbase.se

Heimtextil Trender 25/26: Från tradition till innovation

16.01.2025Designbase.se

Formex Trendguide SS25: Hantverk, elegans och lekfullhet i fokus

16.01.2025Designbase.se

Magi för Maison

14.01.2025Designbase.se

Heimtextil har startat

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

TrendSet Munich
Mässa
TrendSet i München

FYRVERKERI AV IDÉER, PRODUKTER OCH TRENDER

Datum

31.01.2025

Plats

Am Messesee 6, 81829 München

Formland
Mässa
Formland Spring 2025

Nordens mest inspirerande design- och inredningsmässa

Datum

02.02.2025

Tid

10:00

Plats

Herning

Stockholm Furniture Fair
Mässa
Stockholm Furniture Fair

Welcome to Stockholm Furniture Fair, Scandinavia’s leading platform for design, furniture, architecture and lighting. Held annually in Stockholm, Sweden, the fair attracts architects, designers, interior decorators, buyers, and enthusiasts from all around the world. Stockholm Furniture Fair is a platform for business and networking as well as product launching and new innovations.

Datum

04.02.2025

Plats

Mässvägen 1, 125 80 Stockholm

Dimex ApS
Mässa
Creativeworld News

Håll dig uppdaterad och missa inga nyheter. Vårt nyhetsbrev ger dig den senaste informationen och praktiska tips inför ditt besök på mässan.

Datum

07.02.2025

Tid

10:00

Plats

Frankfurt

Dimex ApS
Mässa
Christmasworld – En för alla årstider

Som den ledande internationella mässan för säsongs- och festdekorationer öppnar Christmasworld upp för effektiva designalternativ för att överraska kunderna. För nya synergier som ger mervärde.

Datum

07.02.2025

Tid

10:00

Plats

Frankfurt

Dimex ApS
Mässa
Ambiente – Livsstilsrörelsen

Det är aldrig sig likt, det kommer alltid något nytt. Den ledande internationella konsumentvarumässan är en fantastisk upplevelse! Få en överblick över den globala marknaden på Ambiente genom att observera den dynamiska interaktionen mellan produkter och design, höjdpunkter och evenemang.

Datum

07.02.2025

Tid

10:00

Plats

Frankfurt

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023