Fiskars ser möjligheter för branschen

Fiskars varumärken Iittala och Rörstrand är aktuella med en ny flagship store och ett samarbete med Rosa Bandet. Sverigechefen Daniel Driving menar att design- och inredningsbranschen borde hjälpas åt att skapa intresse hos konsumenterna för att inte förlora pengar till andra branscher.

Serien Hard Face från Fiskars har märkets mest hållbara non-stickbeläggning..

I december öppnade Fiskars en kombinerad flagship store för Iittala och Rörstrand på prestigeadressen Kungsgatan 1 vid Stureplan i Stockholm. Adressen är gemensam men butikens 260 kvadratmetrar delas upp i två separata miljöer som presenterar båda varumärkenas hela sortiment. För koncernen är butiken ett sätt att skapa premiumkänsla kring Iittala och Rörstrand. Men butiken sätter även ljuset på produktkategorin i stort, menar Fiskars Sverigechef Daniel Driving.

– På den platsen kommer butiken att skapa ett intresse som gynnar hela branschen. Det är viktigt att vi i branschen hjälps åt. Annars kommer konsumenternas pengar att gå till andra branscher, som resor och upplevelser, säger han.

Det är viktigt att vi i branschen hjälps åt. Annars kommer konsumenternas pengar att gå till andra branscher, som resor och upplevelser.

Daniel Driving, Sverigechef för Fiskars.

Varumärket Iittala är tillsammans med Royal Copenhagen och Fiskars utvalt för att lanseras på den internationella marknaden. Iittala har bland annat öppnat shop-in-shops ute i Europa och i Asien. Satsningen på det färgade glaset som visat sig framgångsrik i Norden fortsätter ut i världen, men det kommer också att bli fråga om att känna sig fram på olika marknader. Hur ska varumärket positioneras? Vilka återförsäljare ska det ha?

– Trenderna ser olika ut i olika regioner och olika saker appellerar till kunder på olika marknader. För oss handlar det om att hitta acceptans hos konsumenterna. Iittalas serie Teema Tiimi togs till exempel fram för det globala köket, säger Daniel Driving.

– Bolaget är på en resa från att vara lokalt till att bli mer globalt. Vi har också förvärvat brittiska WWRD med varumärkena Waterford, Wedgwood, Royal Doulton och Royal Albert för något år sedan. De säljs mycket selektivt i Sverige idag, via en agent i Norge, men kan bli intressanta att utveckla mer framöver. Med köpet följde också en fabrik i Slovenien som tillverkar kristallglas, en ny kompetens för oss.

Daniel Driving, Sverigechef för Fiskars..

En parallell utveckling för Iittala handlar om att bredda varumärket med produktkategorier som ligger nära det dukade bordet. Bordslampan Leimu, designad av Magnus Pettersen, är ett exempel. Andra är Matti Klenells lilla hylla Kerros som bygger på Teemas proportioner och förvaringsaskarna Vakka av Aalto+Aalto. Också här är syftet pröva sig fram. Vad kan varumärket innehålla? Vilka möjliga nya målgrupper finns?

Varumärket Rörstrand har också det haft en stark utveckling de senaste åren, berättar Daniel Driving.

– Framförallt är det de gamla serviserna som Swedish Grace och Ostindia som växer. Jag tror att det handlar om ett intresse för traditioner, för det bestående, och om att kunderna är beredda att betala för kvalitet, säger han.

I en allt oroligare omvärld får det som uppfattas som varaktigt större betydelse. Det gäller såväl välkänd och älskad design som betydelsen av att vara tillsammans med familj och vänner.

– Tänk om vi i branschen tillsammans kunde få grepp om det här med betydelsen av att umgås och bidra till det på något sätt. Vi skulle till exempel kunna fundera över möjliga samarbetspartners, resonerar Daniel Driving.

I somras adderades fyra nya delar till Swedish Grace i färgen ros, bland annat en skål och en äggkopp. Från september till november samarbetade Swedish Grace med Rosa Bandet. För varje del Swedish Grace ros som såldes gick 15 kronor till Cancerfondens arbete för att besegra cancer.

Varumärket Fiskars är också i en utvecklingsfas. För något år sedan gjordes en varumärkesförflyttning för att hitta synergier. Bland annat togs Hackmans produkter in under Fiskars, som idag är ett köksvarumärke med bred distribution på den svenska marknaden. En viktig anledning var att göra produktionen mer effektiv. Tidigare hade koncernen tre olika köksvarumärken på den nordiska marknaden. Idag finns ett, vilket gör det enklare att hålla ordning på sortimentet och kräver färre förpackningsvarianter.

– Konkurrensen är väldigt hård inom segmentet kok och stek. Här finns många duktiga företag som kommer med innovationer. Ska vi kunna vara konkurrenskraftiga måste vi både ha en affärsmodell som fungerar och kunna formulera ett erbjudande som är intressant för konsumenterna, säger Daniel Driving.

Relaterat innehåll

27.03.2024Designbase.se

Light + Building visade framtiden i Frankfurt

26.03.2024Designbase.se

Iittala avtäcker ny logotyp och typsnitt

18.03.2024Designbase.se

Vi kommer att samarbeta med experterna

18.03.2024Designbase.se

Royal Copenhagen utser Rasmus Holm till ny vice vd

13.03.2024Designbase.se

Från byggavfall till designmöbler

12.03.2024Designbase.se

Mycket färginspiration

11.03.2024Designbase.se

Experimentell glaskonst

08.03.2024Designbase.se

Paradigmskifte i mässupplevelsen

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023