Med vid bordet i 95 år
År 1925 träffades Le Creusets skapare, Armog Desaegher och Octave Aubecq, på en mässa och tillsammans ”knäckte de koden” för det emaljerade gjutjärnet och tog därmed färgen in i köket.
År 1925 träffades Le Creusets skapare, Armog Desaegher och Octave Aubecq, på en mässa och tillsammans ”knäckte de koden” för det emaljerade gjutjärnet och tog därmed färgen in i köket.
I en tid då miljömedvetenhet och hållbarhet blir allt viktigare frågor har Le Creusets produkter aldrig varit mer relevanta. Gjutjärnsprodukterna är nämligen tillverkade av 85% återvunnet material och är så slitstarka att de håller livet ut! Med en gjutjärnsgryta har du dessutom en gryta för allt – du kan t.ex. göra de möraste långkoken, det krispigaste grytbrödet eller de läckraste one-pot-rätterna..
Gjutjärn – från råvara till köksutrustning
Än idag tillverkas Le Creusets gjutjärnsprodukter på samma originalfabrik i Fresnoy-le-Grand som ligger 200 km nordost om Paris. Tillverkningen i sig har kontinuerligt utvecklats och moderniserats sedan 1925, men det finns fortfarande ett antal manuella processer kvar för kvalitetssäkringens skull.
Alla Le Creusets grytor kontrolleras manuellt av 40 specialister som ansvarar för att granska varenda kurva och detalj..
Det gjutjärn som används till våra produkter består av 85% återvunnet material och värms upp till en temperatur som är varmare än lava! För att vara exakt: 1 550 °C.
Råmaterialet smälts i ugnen och hälls sedan i en smältdegel, eller en ”creuset”, och därav namnet Le Creuset..
Färgen ”Volcanic” var den första som lanserades och färgen är fortfarande aktuell eftersom den är en av de mest sålda färgerna globalt sett. Med rätt användning och underhåll får du en gryta som håller livet ut.
Färg är en Le Creuset-specialitet och det är det som särskiljer varumärket från andra. Här ses originalfärgen Volcanic..