Sex finalister nominerade till Formex Sustainability Award 2025
Sex starka kandidater har nominerats till Formex Sustainability Award 2025.
Det är tredje året i rad som utställande företag har möjlighet att skicka in sina produkter till tävlingen där juryns vinnare avslöjas under mässan i januari.
Formex Sustainability Award instiftades 2023 som ett initiativ för att främja hållbar utveckling inom inredningsbranschen och lyfta fram föredömliga initiativ. Priset fungerar som en tävling, där Formex jury utvärderar de inlämnade förslagen, utser nominerade och slutligen utser en vinnare.
En jury med fokus på hållbarhet
Årets jury består av ordförande Maria Soxbo, journalist och medgrundare av Klimatklubben, Malin Jensen, inredare, Maria Lagerman, specialist på cirkulära affärsmodeller, Emma Olbers, designer, och Daniel Svahn, designer och inredningsarkitekt.
"Årets nominerade representerar sex starka bidrag med imponerande nivåer av återvinning och resurseffektivitet. Det var lätt att nominera, men utmanande att utse en vinnare. Sedan den första prisutdelningen har vi sett en tydlig trend mot allt mer genomtänkta förslag in i minsta detalj, säger Maria Soxbo.
Vinnaren tillkännages på Formex i januari 2025, där de sex nominerade bidragen kommer att ställas ut. Vinnaren får som brukligt en unik glasstatyett designad av Marie-Louise Hellgren och får även tio kvadratmeter gratis utställningsyta vid nästa Formex.
"Vi vet att hållbarhet är ett ämne som engagerar många av våra utställare, och som successivt blivit en naturlig del av allas tänkande. Vi vill uppmuntra våra utställare att tänka hållbart och samtidigt vara en plattform där goda exempel från branschen kan ses." kan delas och inspirera andra", säger Sonja Björk Ebert, projektledare för Formex.
Årets nominerade
Light Arch – GAZ.T Wood & Art: En tidlös ljusbåge producerad i liten skala – bara tjugo tillverkas årligen. Fören är gjord av överskottsbjörkfaner från en fabrik i Ödeshög, medan hästarna är gjorda av oanvändbara björkbitar som fällts av en arborist i Göteborgsområdet. Hästarnas former skapas med en CNC-fräs, detaljer snidas för hand och överblivet trä förvandlas till smycken. Bågen är behandlad med vax och eventuella skadade delar kan bytas ut. Produktionen drivs av förnybar energi, främst solenergi. Designen är inspirerad av grundarens farfars handgjorda ljusstake.
Clog Fårö – Hol Studio/Träskofabriken: Överskott av fårskinn från Stockholms Stadsmission och kasserade cykel- och motocrossdäck utgör grunden för Hol Studios Fårö-träskor. Basen är gjord av noggrant utvalt trä från ateljéns egen skog och förstärkt med överblivet och vegetabiliskt garvat kluvet läder av tredje klass från Tärnsjö Garveris möbelindustri. Holgårdens småskaliga produktion i Siljansnäs prioriterar återvinning och kunderna kan alltid få sina skor lagade för att förlänga livslängden.
Brödpåse Bento av bivax – oWaster: En kemikaliefri brödpåse gjord av återvunna bomullslakan impregnerade med bivax från lokala, ekologiska biodlare och färgad med lökskal. Handgjorda i Järna med alla moment baserade på lokala, ekologiska och fossilfria resurser. Bivaxets naturligt antibakteriella egenskaper håller brödet fräscht längre, och ytan kan fräschas upp med tiden. Påsen är ett hållbart alternativ till engångsplastpåsar och minskar avfallet genom att återvinna kasserade textilier. Alla komponenter, inklusive organisk bomullstråd, är komposterbara.
Hushållstvål Skina – Tvåla & Tvaga: Tvåla & Tvagas hushållstvål, tillverkad av raffinerade ekologiska oljor, tjänar flera ändamål: disk, tvätt och städning, utan att skada vattenmiljön. Tvålen sparar resurser genom att ersätta flytande produkter och eliminera behovet av plastflaskor. I fast form transporteras ingen onödig vätska och förpackningarna, tillverkade av återvunnet papper, kan sorteras och återvinnas. Tvålen är handgjord i Tvåla & Tvagas tvålverkstad i Göteborg.
Återvunnet ljusvax – Time to Candle: Ljus gjutna av 100 % återvunnet ljusvax, insamlat från ljusrester från restauranger, där vekar återanvänds när det är möjligt. En liten produktion där månatliga insamlingar görs med elbil. Ljusrester av annat material skänks till skyddade verkstäder som gör tändklossar av dem. Inspirerad av grundarens mormödrar, som båda återvann kyrkljusrester för att göra nya ljus.
Plant Waterer – Plantstraws: En elegant självvattnande lösning för krukväxter som kombinerar naturens kapillärverkan med modern design och funktionalitet. Vatten dras från en behållare via ett återvunnet bomullssnöre genom ett metallrör och ner i marken. Den lilla produktionen sker i Småland och metallrören är gjorda av en blandning av produktionsrester, återvunnen metall och en mindre mängd primäraluminium. Form, funktion och genomtänkt produktion möts i elegant harmoni.
Formex kommer att äga rum på Stockholmsmässan den 17-19 januari 2025.