Branschprofilen: Daniel Svahn, formgivare och outtröttlig förespråkare för en mer hållbar möbelproduktion

Formgivaren Daniel Svahn utforskar ständigt nya sätt att göra produktion av möbler och inredning mer hållbar, bland annat med en möbelserie till Nacka kommun tillverkad av kasserade bordsskivor.

Daniel Svahn. Foto: Sanna Lindberg.

Hur är det som formgivare att arbeta med återvunna material?
”Det roliga med upcykling är att materialet är en viktig samarbetspartner som ibland sätter gränser för vad man kan göra. Att inte bara kunna utgå från ett blankt papper utan bli tvungen att lösa ett problem utifrån givna förutsättningar ställer formgivandet på sin spets. Sedan mitt examensarbete Viskningsleken på Beckmans 2009 har jag jobbat mycket med att skapa former utifrån andra former. Bara för att något haft en funktion tidigare behöver det inte att det nödvändigtvis måste ha samma funktion i framtiden. Det leder till att man ibland arbetar med former som man kanske inte skulle ha gjort om man utgått från ett blankt papper. Mycket av det material jag jobbat med har varit plana skivor. Jag har alltid levt efter devisen att göra så få ingrepp som möjligt för att hålla kostnaderna nere. Då blir det gärna enkla former och raka vinklar. Jag gillar att leka med det kvadratiska mot det runda, att få grundformer att harmonisera tillsammans. Ibland blir det nästan ett postmodernt uttryck som jag kanske inte skulle ha landat i annars.”

Hur kom det sig att du började intressera dig för hållbarhet?
”Det har alltid legat latent. Jag har haft med mig från när jag var liten att man ska källsortera. Det kanske kommer med någon form av medelklassuppfostran att uppskatta värdet av saker och inte överkonsumera. På konstskola har man ju inte hur mycket pengar som helst, så då har det ju blivit att man dumpsterhoppar och handlar material på loppis. Man lär sig att även det som ser ut som skräp kan bli värdefullt om man tar hand om det.”

Berätta om dina möbler för Nacka kommun.
”Jag började mina masterstudier på Konstfack 2018 i en period när intresset för hållbarhet ökade internationellt inte minst tack vare Greta Tunberg. På Konstfack hade jag tid och möjlighet att fördjupa mig och testa att skapa nytt av gammalt, även sådant som klassats som skräp. Ett tag funderade jag på om det kunde bli en affärsmodell att erbjuda människor att komma till mig med saker som skulle kasseras och istället, mot en tariff, få med sig någonting annat av materialet. Men jag insåg att det skulle ta mycket tid och därmed bli dyrt och inte tillgängligt för alla. Så jag började testa förenklade modeller och använde kasserade bord. Jag kontaktade Nacka kommun som jag uppfattade som progressiv när det gäller miljöfrågor och fick i uppdrag att göra tre sittmöbler som skulle representera olika skeenden under en arbetsdag i stadshuset. Möblerna står nu i allmänna utrymmen i stadshuset och visades också på möbelmässan i Stockholm 2020. Det här utvecklade jag i mitt masterarbete på Konstfack, A New Paradigm.”

Går det att tjäna pengar på att arbeta mer hållbart som leverantör?
”Dels finns återbruksföretag som jobbar med att rekonditionera möbler. Second handmöbler börjar bli mer anammade av både av inredningsarkitekter och deras kunder. Selma Lagerlöfs center i Göteborg som vann priset Design S – Swedish Design Awards 2020 i kategorin Inredningsarkitektur är inrett med över 90 procent återvunna material. Det efterfrågas också allt mer möbler som är designade för att kunna tas isär och lagas. Sedan finns det naturligtvis inredningsprodukter som tillverkas av återvunnet material.”

Hur skulle inredningsbranschen kunna bli mer cirkulär?
”Genom att jobba mer med återbruk och vara hårdare i kraven på tillverkare och leverantörer. Det håller på att utvecklas nya hållbarhetscertifikat ut mot kund, bland annat Hållbar Interiör som Indicum Inredningsarkitekter tog initiativ till. Privat kanske vi inte alltid måste kasta bort äldre möbler och inredning. På senare år har folk generellt blivit bättre på sälja eller skänka sina gamla saker, inte minst via olika digitala plattformar. Men det är viktigt att vi i branschen också ägnar oss åt självrannsakan. Det finns fruktansvärt mycket skräp som vi inte behöver. Går allt ut på att tjäna pengar till viket pris som helst? Eller är det viktigt att det finns en värld att göra affärer i också i framtiden?”
www.danielsvahn.com

Relaterat innehåll

19.11.2024Designbase.se

Carpets & Rugs växer

19.11.2024Designbase.se

Paula Gerbase utsedd till kreativ direktör hos Georg Jensen

18.11.2024Designbase.se

Jag vill skapa hållbara väskor som håller för vardagen

18.11.2024Designbase.se

Oslo Design Fair blir mer säljfokuserad

15.11.2024Designbase.se

Funktionella kontrakttextilier på Heimtextil

13.11.2024Designbase.se

Årets färg signalerar optimism

13.11.2024Designbase.se

Carina Seth Andersson tilldelas Prins Eugen-medaljen 2024

11.11.2024Designbase.se

Sydkoreas nya generation av Rising Talents

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023