15.02.2018  |  Dining  |  Branschnytt

ELLE Decoration Swedish Design Awards 2018

En intervju med Jens Fager, vinnare i kategorin Årets produkt för det dukade bordet.

Ett av de inledande eventen vid Stockholm Design Week i februari var branschgalan ELLE Decoration Swedish Design Awards, som 2018 arrangerades för 16:e gången. Totalt sett delades det ut 16 stycken priser under kvällen, med syftet att hylla framstående svensk design som har utmärkt sig under det gångna året. En av vinnarna var Jens Fager, som tog hem segern i Årets produkt för det dukade bordet, med besticket Linnéa, som är framtaget för Hackman. Designbase får en kort pratstund med Jens strax efter prisutdelningen. Så här säger han själv om sin vinst.

Vilken är din relation till det dukade bordet?

Jag är kock i grunden och ser nog det dukade bordet som en betydelsefull avslutning på den lagade maten. Eller kanske snarare en fulländad påbörjan. Hursomhelst är det en jätteviktig del av måltiden. Vi har ju alla våra ritualer som vi skapar kring ett dukat bord. Det är något jag själv sätter stort värde på, inte minst i umgänget med mina tre barn.

Vad ställer det dukade bordet för krav på de produkter som ska användas där?

Det man som designer kan tänka på är att försöka reducera antalet föremål som ska användas. Till exempel genom att produkter som salladsskålar och grytor kan fungera både för tillagning och uppläggning. Eller som med bestick, att man inte har de fina besticken enbart till fest. Utan att de tas fram även för en vanlig vardagsmiddag.

Apropå bestick, kan du nämna några viktiga egenskaper hos ett bra bestick?

Bestick bör vara komfortabla och behagliga att hålla i. Samtidigt ska de liksom ha en tydlig form och riktning i handen – ett ergonomiskt grepp med mjuka ändar, så att känslan i handloven inte blir för kantig. En viktig del av besticket är den lilla knoppen mellan blad och handtag. Tidigare var den ett resultat av själva sammanfogningen, ofta mellan material som ben och trä. Idag har knoppen fått en praktisk funktion, den hindrar det kladdiga bladet från att smutsa ned duken. Just när det gäller Linnéa är knoppen en nyckeldetalj. Den refererar till ett klassiskt bestick från Fiskars, som i sin tur har varit en stor inspirationskälla för Linnéa.

-JBE

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen. Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hant…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.