En inbjudan till upptäcktsfärd

Presenthörnan i Stenungsund tycker om att gå sina egna vägar. Nästa år är butiken aktuell med en unik glasutställning i Vattenfalls lokala reservkraftverk, som är uthugget direkt ur berggrunden.

”Nuförtiden dukar folk på ett annat sätt än tidigare. Man blandar olika stilar och material med gammalt och nytt”, säger Per-Eric..

04.01.2019

Johanna Elisabet Bergström, Designbase.se

Presenthörnan i Stenungsund grundades av Per-Eric Pettersson för hela 47 år sedan. Hans pappa drev en bosättningsaffär där Per-Eric brukade jobba extra efter skolan och efterhand kände han att tiden var mogen för att starta upp något eget. Medan pappan sålde basprodukter för vardagsbehoven inriktade sig Per-Eric från starten på märkesvaror, från tillverkare som Rörstrand och Orrefors. Lokalerna låg praktiskt nog vägg i vägg och de båda verksamheterna kompletterade varandra på ett bra sätt.

Efter att Per-Erics bror hade övertagit pappans butik och drivit den under en period, bestämde han sig för att istället grunda en grossistverksamhet. Per-Eric tog då i sin tur över efter sin bror, eftersom han gärna ville se sin fars livsverk leva vidare. Sedermera blev även Per-Erics äldsta dotter, Maria, engagerad i butikerna. På hennes inrådan slogs de samman och fick en gemensam entré, vilket skedde 2012.

Möjligheter snarare än problem

Från början var Presenthörnan en renodlad glas-, porslins- och köksbutik. Efterhand som tiderna förändrades har sortimentet dock utökats med andra inrednings-, och designprodukter samt mindre möbler. I och med det stora intresse för matlagning som finns idag satsar man fortfarande på ett mångsidigt utbud av kvalitativa köksprodukter.

Vi går gärna vår egen väg. Ur ett expertperspektiv skulle jag säga att vi gör alla tänkbara fel som finns, men det har fungerat bra hittills.

Per-Eric Pettersson

”I arbetet med att uppdatera produktsortimentet till moderna förhållanden har Maria haft en ledande roll. Till exempel var hon tidig med att ta in keramikvarumärket Mateus, som ett komplement till vårt utbud av porslin. Idag dukar folk på ett annat sätt än tidigare. Man blandar olika stilar och material med gammalt och nytt, och samlar inte på serviser på samma sätt som förut”, säger Per-Eric. Han berättar att han ser möjligheter snarare än problem med hur detaljhandeln förändras och butikerna tvingas gå utanför sina traditionella gränser.

Hos Presenthörnan har man idag ett livsstilinriktat upplägg, där lokalerna är inredda för att inspirera och ”bjuda in till upptäcktsfärd” bland hyllorna. Utbudet av varor sträcker sig från enkla och funktionella vardagsprodukter till exklusiva designobjekt.

”Vi går gärna vår egen väg. Ur ett expertperspektiv skulle jag säga att vi gör alla tänkbara fel som finns, men det har fungerat bra hittills. Vi vill erbjuda ett brett produktsortiment som inte exkluderar någon kund. Samtidigt arbetar vi hela tiden på att succesivt höja kvalitetsnivån, utan att för den skull förändra vårt DNA”, fortsätter Per-Eric.

Banbrytande utställningar

Nästa stora händelse för Presenthörnan är en utställning som Per-Eric och hans svärson, Roger Fahlén, som bäst håller på att förbereda. Utställningen kommer att invigas i september 2019 och visa verk av den kände glaskonstnären Kjell Engman. Det är den fjärde utställningen i ordningen i denna regi. Den kommer återigen att hållas i Vattenfalls reservkraftverk, som är uthugget ur berggrunden i Stenungsund. Den senaste upplagan, 2016, drog över 20 000 besökare från när och fjärran under de fyra veckor man hade öppet.

Per-Eric Pettersson..

Syftet med utställningen är delvis att väcka intresset för svenskt konstglas hos en bredare publik. För detta är själva lokalen till en stor del avgörande. Kraftverket består av kilometervis med underjordiska gångar och flera stora rum, direkt i urberget. I kombination med Kjell Engmans kännetecknande fantasifulla och humoristiska glasdesign ger den inramningen ett närmast spektakulärt resultat.

Per-Erics egen relation till glas började redan i ung ålder. Ett par gånger fick han följa med sin pappa ut till glasbruken på inköpsmöten, när den sistnämnde ansökte om att få bli återförsäljare. Dåförtiden var glastillverkarna ganska selektiva gällande vilka butiker de samarbetade med och pappan fick nej flera gången på sina förfrågningar. I slutänden var det ett gemensamt idrottsintresse mellan Per-Eric (som tävlingscyklade på den tiden) och direktören för ett av de större glasföretagen (som var engagerad i ett lokalt fotbollslag), som ledde till att man äntligen åkte därifrån med en första produktorder.

Ett otroligt gensvar

Flera år senare fick Per-Eric en förfrågan av Kulturen i Stenungsund om att hjälpa till med en glasutställning. Det ena ledde till det andra och resulterade i flera mindre utställningar. Under en resa till USA på 1990-talet blev Per-Eric inspirerad till att arrangera en utställning i en rustik industribyggnad, vilket på den tiden fortfarande var ett relativt outforskat koncept. Han kom i kontakt med Kjell Engman som nappade på förslaget. Deras första gemensamma utställning anordnades i Telias gamla lokaler i Stenungsund och blev direkt en succé.  

”Från Telias lokaler såg man i fjärran de fyra skorstenarna till Vattenfalls bergrum. Där och då föddes idén till att använda dem för framtida utställningar. Det tog flera år att få ett tillstånd från Vattenfall men till sist godkändes förslaget”, förklarar Per-Eric. Utställningarna i bergrummet har en frivillig entré som går till välgörande ändamål. 2019 är det Jontefonden, en stiftelse för barn och ungdomar som har genomgått eller väntar på en transplantation, samt deras syskon, som är mottagare av insamlingen. Alla verk som ställs ut är till salu.

”Det är en fantastisk upplevelse att vistas i bergrummen. Att komma in där tidigt en kylig morgon till exempel, tända ljuset och sätta på lite musik, då är det nästan så att jag får tårar i ögonen”, säger Per-Eric. Han berättar att utställningen med Kjell Engman nästa år kan komma att bli den sista i det här formatet i bergrummen. Tidigare har det varit flera olika konstnärer involverade men denna gång vill man antagligen låta Engman ha scenen för sig själv.

”Kjell Engman skapar en saga eller teater med sina glaskonstverk i utställningslokalen. Vi har haft ett otroligt gensvar under de föregående åren och räknar med att intresset blir stort igen. Hit kommer allt från skolklasser till samlare från USA. Men även folk som inte har en aning om glaskonst och som blir helt förtrollade av den unika upplevelsen i bergrummet”, säger Per-Eric avslutningsvis.

Relaterat innehåll

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Designbase.se

Nytt AI-verktyg kan förse konsumenter med IKEA-möbler

15.04.2024Designbase.se

En ode till lekfull design

15.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Vackra ljuslyktor med karaktär från Villa Collection Denmark

11.04.2024F&H Group A/S

Sponsrad

Inred med naturlig charm och hantverkskunnande

10.04.2024Designbase.se

Fokus på hållbarhet

09.04.2024Designbase.se

Cosmos inspirerar trenden

09.04.2024Designbase.se

Arkitektoniskt inslag

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023