Framtidens återvunna, hållbara material

Vilka material ska vi använda i framtiden? Och kan vi kanske använda avfall för att tillverka nya produkter? Det var några av frågorna som ställdes vid den progressiva utställningen av framtidens hållbara material, Circular materials for future dining, på Ambiente i Frankfurt.

Foto Pia Finne.

”Det handlar om material som gör produkter mer återvinningsbara, eller tekniker som kan minska utsläpp. Under det kommande årtiondet kommer industrisamhällena att behöva hantera en omställning till en cirkulär ekonomi. De projekt vi har tittat på visar att råvaror av mikroorganismer, djur- och växtavfall har potential att distansera sig från petrokemiska material i framtiden.” Det säger professor dr Sascha Peters från HAUTE INNOVATION, som ligger bakom utställningen. Han väntar sig långtgående innovationer, särskilt inom livsmedelssektorn.

Foto: Pia Finne.

Organiska rester blir till biobaserade material

Omställningen till en cirkulär ekonomi kommer utan undantag att påverka alla delar av livet och samtliga branscher. Biobaserade material som alternativ till energiintensiva material som metall och keramik växer fram, vilket också möjliggör plastfria produktlösningar. Dessutom utvecklas alltmer cirkulära affärsmodeller i den tekniska cykeln.

Övergången från energiproduktion till förnybara energikällor är i full gång. I den biologiska cykeln har användningen av naturresurser och identifieringen av tidigare oanvända organiska restkoncentrationer den största potentialen för innovation, särskilt inom designområdet. I det tekniska kretsloppet handlar det främst om att hitta nya cirkulära affärsmodeller för tekniska material som metall eller keramik, samt att hålla kvar syntetiska material i kretsloppet. Det betyder att arbetet med återvinningsbara material blir allt viktigare. 

För närvarande arbetar många nystartade företag, forskare och formgivare runt om i världen med materialinnovationer i gränslandet mellan biologi och klassisk materialteknik, vilket kommer att resultera i en långsiktig minskning av utsläppen.

Medvetenhet om miljövänlig användning av råvaror, innovation i materialkretslopp, resursbesparande utveckling och regenerativ energiteknik är i fokus för en koldioxidfri industri. 

Foto: Pia Finne.

Lådor för förvaring av mat, tillverkade av björkbark

Antibakteriella, isolerande och vattenavvisande förvaringslådor av björkbark håller maten fräsch längre och är otroligt hållbara samtidigt som de är underhållsfria. Tack vare sina eteriska oljor skapar björkbarken den perfekta miljön för förvaring av bröd, kex, pasta, bär, baljväxter och andra torra livsmedel. De är alltså utmärkta för att bevara smaken hos sådant som te, kaffe, kryddor och nötter. Vid behov kan behållarna sköljas med vatten. Utöver det behövs inget särskilt underhåll av ytan. www.moya-birch-bark.com

Foto: Pia Finne .

Glas av aska

Detta glas är tillverkat av träaska från pizzerior, snäckskal från fiskrestauranger samt kvarts. Två av tre ingredienser är alltså förnybara resurser i form av avfall, och alla tre resurser finns tillgängliga överallt. De annars vanliga ingredienserna för glas utvinns med hjälp av extremt förorenande metoder och skickas sedan tvärs över kontinenter. Dessa resurser är begränsade och i vissa fall hotade av klimatförändringarna. Färgat glas produceras också med giftiga kemikalier eller metalloxider, som man här lyckats undvika att använda. www.studiopeipei.com

Foto: Pia Finne.

Brödlåda 

Brödlådan N.O.S.W består av 3D-materialet karuun, Anröchter-sten från Westfalen och en skärbräda tillverkad av lokal aska. Den kan användas för att förvara, förbereda och servera bakverk. Designen tar sig an frågan om hållbarhet i en bredare bemärkelse. Varje råmaterial kan spåras tillbaka till sitt exakta ursprung. Därtill har man beaktat förhållandet mellan individen och produkten. Hur uppfattas den? Vad är dess värde? Hur hanteras den och vad har den för betydelse? www.sebastiankommer.com

Foto: Pia Finne.

Träbaserat, återvinningsbart material

Neolign är ett träbaserat, återvinningsbart material utvecklat av WYE Design. Det består till 83 % av träspån, en biprodukt från träindustrin samt färg och polymerer. Inga nya träd behöver fällas för att framställa Neolign. Alla produkter tillverkas genom återanvändning av biprodukter från träförädlingsindustrin. I slutet av produktens livslängd kan möbeln returneras, så att materialresursen kan användas igen och igen och igen. Som ett incitament för returnering ger tillverkaren ett tillgodokvitto på 40 % av det ursprungliga priset. www.wye-design.com

Foto: Pia Finne.

3D-printad citronfruktskål

Duna är en miljövänlig fruktskål designad av Krill Design och skapad av citronskal från Medelhavet. Krill Designs patenterade process fångar upp apelsinskal, kaffesump, äggskal och andra resurser från livsmedelskedjan (som felaktigt betraktas som avfall) och omvandlar dem till biomaterial som sedan blir till ekodesignprodukter i en 3D-skrivare. Matavfall som förvandlas till biologiskt nedbrytbara designobjekt! Häftigt, eller hur? www.krilldesign.net

Foto: Pia Finne.

Mudernism

Vattnet är en del av det eviga kretslopp vi alla ingår i. Projektet MUDERNISM hyllar vattnets kretslopp med förhistoriska designikoner glaserade med olika material som härrör från modern vattenrening. Arkeologer upptäckte keramiska designstycken från omkring 6368 f.Kr. begravda i den holländska jorden. Studio Billie van Katwijk hyllar dessa banbrytande upptäckter genom att återskapa en klassiker: trattbägaren. ”Vi glaserar den gamla tidens lerdesign med resterna från de senaste vetenskapliga utforskningarna.” www.billevankatvijk.com

Foto: Pia Finne.

Ägg som material

Varje år lägger ca 6,4 miljarder höns i genomsnitt 1,1 biljoner ägg. Varje år går också en tredjedel av all mat förlorad på ett eller annat vis, däribland ägg som har en relativt kort hållbarhetstid och vars ömtåliga skal inte är det lämpligaste skyddet mot bearbetning och transport. I projektet ”hvordan kan du lide dine æg” (hur vill du ha dina ägg) blir slängda ägg till äggkoppar. Projektet utforskar den extraordinära väsentligheten hos en vanlig konsumentvara. Icke-nedbrytbar plast är i dag ett mycket stort problem. I projektet används en ny, helt och hållet nedbrytbar bioplast för att skapa en berättelse om konsumtion och avfall. www.bassestittgen.com

Foto: Pia Finne.

Omvandling av brun tång

Brun tång består i huvudsak av alginat – en biopolymer som kan utvinnas, omvandlas till en gel och spinnas till ett starkt men flexibelt garn i olika tjocklekar.

Ett antal rena, naturliga pigment som härrör från mikroalger kan tillsättas för att uppnå sofistikerade färgnyanser. Detta möjliggör ett stort antal textila tillämpningar. En sådan användning av tång ger upphov till en sluten livscykel där man tar ett material från en ekologiskt nyttig odling och använder det för att skapa en biologiskt nedbrytbar produkt. www.junisun.com

Foto: Pia Finne.

Läder av apelsinskal

Apelsinskal är ett klassiskt matavfall som även det kan återanvändas. Apelsinskal kan enkelt omvandlas till ett biologiskt nedbrytbart och komposterbart läderliknande material utan tillsats av kemikalier, eftersom skalets beståndsdelar är stabila av naturen och därmed gör det framställda materialet stabilt. www.haute-innovation.com

Foto: Pia Finne.

Sockerskål

Har din kollega tagit det sista sockret till sitt morgonkaffe och glömt att säga något – igen? Inga problem. Ta en bit av skålen och lägg i kaffet i stället. Tack vare sockerskålens spiralform kan enskilda bitar (som på ett ungefär motsvarar mängden socker i en sockerbit) brytas av och användas i valfri varm dryck. www.hauteinnovation.com

Foto: Pia Finne.

Kaffeklocka

Kaffeeform tillverkar en klocka som är först i världen med att komma i ett fodral av återvunnen kaffesump och som har en rem baserad på cellulosafibrer. Därmed kombineras perfekt estetik, innovativ design och hållbara material. Den definieras av sin minimalistiska, eleganta look och har en rund boett i kombination med en elegant, Bauhaus-inspirerad urtavla och detaljer. Den tidlösa designen rundas av med en mjuk men slitstark vegansk rem. www.kaffeeform.com

Foto: Pia Finne.

Lokalt benglas

En blandning av två avfallsprodukter: djurben från slaktindustrin och slipdamm från glasindustrin. Tillsammans blir de till en unik glasblandning i tre utföranden: genomskinlig, opal eller ogenomskinlig. I glasprojektet jämfördes benaska från olika djur och olika boskap med varandra. Resultatet blev glas med tydliga färgskillnader. Exempelvis ger ben från fabriksuppfödd nötkreatur ett kraftigt grönt glas, medan ben från frigående nötkreatur ger ett blått glas. www.ellaeinhell.com.

Foto: Pia Finne.

Fiskfjällsmaterial

Scalite är till 100 % tillverkat av fiskfjäll som hämtats från hållbart förvaltade bestånd av sardiner eller lax i Frankrike. Man börjar med att utvinna en biopolymer från fjällen. Den blandar man sedan med mineraler som man också har utvunnit ur fjällen. Resultatet blir ett pulver som komprimeras till skivor eller plattor av olika mått. Scalite är fritt från harts, plast och konstgjort lim, som kan vara skadligt för oss och miljön. Scalite är helt återanvändbart och VOC-fritt, och kan färgas i olika nyanser. www.scale.vision

Foto: Pia Finne.

Basalt

Kontrasterande material kombineras genom exakt hantverk och geometri. När lava kommer i kontakt med vatten eller luft och stelnar så bildas basaltsten. Den naturliga processen gör att stenens stora porer fylls med andra mineraler och kristaller. Stenens naturliga och oregelbundna uttryck gör sig mycket vackra i designföremål. www.buzao.me

Biologiskt nedbrytbara bestick

NomNom är ett ekologiskt bestickset som är betydligt mer hållbart än konventionella ekoalternativ, detta på grund av dess biologiska beläggning. Alla delar är helt och hållet växtbaserade och 100 % biologiskt nedbrytbara. En rent biologisk beläggning gör föremålen vattenavvisande. Det ger också materialet en mycket slätare yta – en yta som påminner om plast och som känns mycket behagligare mot läpparna än konventionella ekoprodukter utan beläggning. Till skillnad från många andra biologiska ytbehandlingar har beläggningen en smältpunkt på över 80° C. Detta är inte bara viktigt för att produkterna ska kunna användas med varm mat, det gör det också möjligt att använda dem med varma drycker. www.philipphairke.de

Relaterat innehåll

24.04.2024Designbase.se

Heimtextil samarbetar med Patricia Urquiola 2025

23.04.2024Designbase.se

Fyra makrotrender för de kommande åren

18.04.2024Designbase.se

Rosendahl Design Group erhåller B Corp-certifiering

17.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Witt A/S tar över distributionen av Aiper trådlösa poolrobotar i Norden

08.04.2024Global Design Partner

Sponsrad

Från återvunnen plast till hållbara och multifunktionella produkter

05.04.2024Designbase.se

BoConcept förvärvar en internationell toppprofil

04.04.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

iRobot introducerar en ny prisvänlig 2-i-1-robot: Roomba Combo Essential

27.03.2024Önska

Sponsrad

Önska reser tillsammans!

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023