Nya EU-regler kan öppna en digital motorväg för företag
Kan EU:s kommande digitala produktpass vara en bra affärsmöjlighet? Det tyder på att några av Nordens ledande textil- och möbelvarumärken satsar på detta, då det finns en efterfrågan på platser i det skandinaviska Interreg-projektet 'Data to Business'.
Det digitala produktpasset kan ge information om en produkts material, koldioxidavtryck och återvinningsmöjligheter.. Foto: 123RF.com
Har du pratat med din stol idag? Kanske inte, men ambitionen hos ett antal nordiska företag är att EU:s kommande digitala produktpass (DPP) bland annat kan leda till ökad dialog med kunderna. Kortfattat ska passet bland annat ge information om en produkts material, koldioxidavtryck och återvinningsmöjligheter.
22 danska, svenska och norska företag träffades i Köpenhamn häromdagen för att lansera ett projekt där de det kommande halvåret ska arbeta intensivt med data, cirkulär affärsutveckling och att bygga en prototyp av ett digitalt produktpass. Från Danmark deltog Holmris B8, varifrån Heidi Bøjlesen, Digitaliserings- och Master Data Manager, säger:
"Vi har anmält oss för att få mer kunskap om det digitala produktpasset och höra hur de gör i Sverige och Norge. För det finns skillnader mellan länderna, som redan gett inspiration. Data är makten i näringslivet, och jag skulle vilja att vi i branschen börjar samarbeta kring detta. Att vi kan komma överens om att driva samma teman och hitta en gemensam utgångspunkt för vilken data vi ska samla in." Hon kompletteras av Rebecca Johansson, som är ESG Manager på Norwegian Active Brands:
"Vi vet att kraven kommer, men ramarna är väldigt otydliga. Samtidigt ser vi möjligheter eftersom produktpasset kan ge en tvåvägsdialog med kunderna. Vi måste ta reda på vad som tillför mervärde för kunderna – och förstå att det kan finnas en risk med att vänta för länge med att komma igång."
En motorväg till konkurrensfördelar
Det digitala produktpasset ska göra det enkelt för företag och konsumenter att få kunskap om produkter. Till exempel ursprung, material, reparationsmöjligheter, återvinningsbarhet och CO₂-avtryck. Men det kan vara svårt att förbereda, förklarar projektledaren Heidi Svane Pedersen från Lifestyle and Design Cluster, som tillsammans med fyra skandinaviska organisationer står bakom det EU-finansierade Interreg-projektet 'Data to Business':
"Just nu upplever företag produktpasset som en kostnad, eftersom det är krävande att samla in och kommunicera rätt data. Men det kan också bli en möjlighet, så vårt tillvägagångssätt är att förändra ramverket så att data inte bara kostar pengar - det ska tjäna pengar. Det digitala produktpasset öppnar en motorväg som kan vända spårbarhet och ansvarsskyldighet till konkurrensfördelar. Intresset har varit överväldigande med varumärken från ledande skandinaviska till att skapa nya intäkter till att skapa nya intäkter. strömmar, stärka kundlojaliteten och öka marknadsvärdet.”
"Data to Business" finansieras av EU/Interreg och genomförs i samarbete med nordiska kluster och universitet:
Danmark: Livsstils- och designkluster
Sverige: Högskolan i Borås och Interior Cluster Sweden
Norge: NF&TA och +Lab
Deltagare
De första 22 företagen har precis träffats under två dagar i Köpenhamn. Nästa workshops kommer att äga rum i Oslo och Borås. En utställning med alla prototyper öppnar den 5 september i Borås.
Danska företag:
Audo A/S
Av Green Cotton A/S
Coze Aarhus A/S
HAY ApS
Holmris B8
MOS MOSH A/S
Roccamore ApS
Sports Group Denmark A/S
Norska företag:
Aktiva varumärken
BRAV A/S
Flock
Hilding Anders Norge AS
Vestre Production AS
Svenska företag:
AB Ludvig Svensson
Balzar Beskow
Skandinaviens hantverk
Götessons Design Group
Lindex
Nationella Sverige
Nola Industries AB
Stadium AB
Swedese Furniture AB
Inga fler företag kommer att antas 2025, men intresserade kan ansöka om att få vara med 2026.
Läs mer på https://ldcluster.com/projekter/data-information-cirkularitet/