Från byggavfall till designmöbler
De senaste åren har företaget Woodstyle återvänt byggmaterial för nyinredning. Nu erbjuder Woodstyle andra företag möjligheten att återvinna sitt byggavfall.
"Vi har börjat uppleva en efterfrågan på återvunna möbler från företag. Både den cirkulära ekonomin och företagens eget berättande står i fokus idag. Det möts genom att återvinna trä från till exempel ett företags distinkta tak för inredning i mötesrummet, restaurangen eller innergården”, säger Woodstyles direktör Casper Jacobsen i ett pressmeddelande.
Bättre kvalitet än nya lågprismöbler
Forskaren inom hållbar innovation och transformation vid Aalborg Universitet Michael Søgaard Jørgensen förklarar att många företag har börjat återvinna material istället för att kassera dem. Han menar att ännu fler företag borde satsa på upcycling. Material som förlorat sitt funktionella värde kan fortfarande innehålla ett stort klimatvärde.
”Här finns det fortfarande utrymme för förbättringar, eftersom det fortfarande finns många företag som fyller containrar med byggavfall vid större renoveringar, som sannolikt inte kommer att sorteras och återanvändas eller återvinnas. Ett företag som Woodstyle skulle kunna göra det synligt för företagen att de fokuserar på att återanvända kvalitetsmaterial till produkter som håller bättre än nya lågprismöbler. En guide för att underhålla möblerna kommer också att vara en kraft för att säkerställa möblernas långa livslängd”, förklarar Michael Søgaard Jørgensen.
Ny inredning av gammalt loft
På VIA University College har Woodstyle städat och återanvänt det gamla trätaket som fått nytt liv som plankbord, runda bord, paneler och väggbeklädnader i byggnadens matsal.
”Ett anrikat företag eller utbildningsinstitution har ofta skapat ett unikt narrativ, som går igen i inredningen, och det narrativet kan vi bevara genom att återanvända de särskiljande materialen. Genom att återvinna material har vi kunnat bevara inredningens unika karaktär samtidigt som vi helt har avstått från att hugga ner nya träd, som hör till naturens CO2-dammsugare”, säger Casper Jacobsen.
Läs mer om Woodstyle här.
-IDL