Heimtextil lanserar digitalt materialbibliotek
Textilindustrin har ett stort klimatavtryck men många nya material är under utveckling. Efter att årets mässa ställts in på grund av coronapandemin utökar Heimtextil sina digitala tjänster med ett nytt materialbibliotek online. I Future Materials Library finns 24 framtidsorienterade material att fördjupa sig i.
Heimtextil visar nu ett urval av innovativa material från hela världen i det digitala materialbiblioteket Future Materials Library. Vid den senaste fysiska Heimtextil 2020 hade besökare möjlighet att utforska Future Materials Library med alla sina sinnen. Nu, i onlineversionen av biblioteket, kan besökare upptäcka potentialen i hittills okända textilier och därmed bjuder Future Materials Library in besökarna att öppna sina sinnen för experimentella tillvägagångssätt och revolutionära idéer.
Kuratorer bakom det nya materialbiblioteket är Londonbaserade framtidsforskningsföretaget FranklinTill.
”Vi står inför en materialrevolution som hjälper till att återställa balansen i vårt förhållande till vår planet. Som en del av Heimtextil Trends 21/22 presenterar vi ett nytt sortiment av interiörmaterial från hela världen med spännande innovationer”, säger Caroline Till från FranklinTill .
Kommersiellt lönsamma produkter och ny utveckling
Future Materials Library 2021 erbjuder en plattform för materialpionjärer och presenterar en blandning av ekonomiskt beprövad och revolutionerande utveckling. FranklinTill har organiserat materialet i fyra teman: Regenerative Crops, Remade Fibers, Harvesting Waste Streams och Sustainable Colour.
Ett exempel på en leverantör av Regenerative Crops är det brittiska företaget Tengri, som får sällsynta yakfibrer direkt från ett kooperativ av nomadiska yakherdar i Khangairegionen i Mongoliet. På detta sätt berikar Tengri poolen med hållbara naturmaterial som, förutom yakfibrer, inkluderar hampa, nässelfibrer och lin.
När det gäller Remade Fibers levererar de finska pionjärerna från Ioncell ett banbrytande material: De använder en jonisk vätska för att förvandla begagnade textilier, massa, gamla tidningar och kartong till starka textilfibrer, som sedan används för att göra hållbara tyger av hög kvalitet.
Det fransk-holländska företaget Tarkett använder också avfallsprodukter och ger begagnade golvmaterial ett andra liv. Med hjälp av avancerad teknik separeras de två huvudkomponenterna i textilgolv – garn och underlag – med en garanterad garnrenhet på 95 procent.
Med tanke på att 28 miljoner ton mat kastas i Japan varje år har utvecklingen av återvinning av matavfall och användning av biprodukter för textilproduktion kommit långt. Bland annat används matavfall för att göra hållbara färgämnen. I en patenterad process förvandlas blåbär, rödkål, kaffe och matcha till naturliga, lysande textilfärger.
Med sina olika tillvägagångssätt ger dessa textilpionjärer ett spännande bidrag till omvandlingen av det nuvarande linjära produktions- och konsumtionssystemet till en cirkulär modell. Detta är i linje med målen för Future Materials Library, som syftar till att övertyga både tillverkare och konsumenter om fördelarna med den cirkulära ekonomiska principen.
Resurserna är på väg att ta slut
Således tacklar Heimtextils nya materialbibliotek ett av de största problemen i modern tid: bristen på resurser på jorden. Speciellt textilproduktion skapar stora och ständigt ökande mängder avfall. Och under de senaste decennierna har designindustrin utvecklat en ”take, make and discard”-konsumtionsmodell som gör stor skada på planeten. Idag, när arbetet för att bromsa klimatförändringarna är av största vikt, måste framtidsorienterade formgivare lära av naturen och sträva efter att använda sig av kraften i effektiva naturliga cirkulära system för att skapa textilier och material som är bättre för både människor och planeten.