Köksklassiker nu i återvunnet material
Eva Solo introducerar en ny era för Eva Trio grytor och stekpannor. Från och med nu kommer de allra flesta stek- och matlagningsredskap i första hand att tillverkas av återvunnet material.
Sedan 1977 har Eva Trio erövrat de danska köken. Ungefär vartannat danskt hushåll äger minst en kastrull eller panna från Ole Palsbys ikoniska serie, som också föredras av den gastronomiska eliten, inklusive det danska kocklandslaget och de danska deltagarna på Bocuse d'Or.
Men nu börjar en ny era. Den stora majoriteten av Eva Trio-serien kommer i framtiden att tillverkas av återvunnet material. Karosserna på grytorna och kastrullerna kommer att bestå av återvunnet rostfritt stål (90-100%) eller aluminium (85-100%). Med ”efterkonsument” menas att materialet härrör från produkter som har använts av konsumenter, kasserats och sedan samlats in för återvinning. De funktionella köksredskapen som vispar, skedar mm kommer också att tillverkas av dessa material.
Fakta
Genom att byta primärmaterial i våra 28 cm stålstekpannor med keramisk beläggning från nytt rostfritt stål till återvunnet rostfritt stål kan vi minska utsläppen av co2eq med cirka 30 %*.
Detta sker som en del av Eva Solos strategi att minska resursförbrukningen, införliva cirkulära designprinciper och minimera klimatavtrycket. Genom att gå över till återvunnet material minskar företaget behovet av att utvinna och bearbeta nya råvaror, vilket kan minska CO2-utsläppen från produktionen. På så sätt bidrar Eva Solo till att främja positiv förändring i branschen till nytta för både klimatet och dig som konsument. Och givetvis utan att det går utöver den vanliga höga kvaliteten som vi känner till.
Historien om Eva Trio är också ganska speciell. I mitten av 1970-talet var Ole Palsby ägare till en butik i Köpenhamn som specialiserade sig på exklusiv köksutrustning. Han var en pionjär inom branschen. Tyvärr fick han 1975 stänga butiken och den allra sista dagen fick han besök av Erik Mangor, dåvarande chef för Eva Solo, som bad honom att "designa några bättre grytor och stekpannor än de man kunde köpa utomlands". Palsby antog utmaningen och skapade sedan en revolutionerande serie köksartiklar, produkter som senare visade sig vara designklassiker.
Ole Palsby (1935-2010) var alltså ingen klassiskt utbildad formgivare, men lyckades ändå bli en av de ledande danska företrädarna för den funktionalistiska traditionen. I nästan fyra decennier befäste han sin position som en av Danmarks mest framgångsrika och populära designers av produkter för köket och bordet.
Han skulle säkert vara stolt över att se sitt arv förvaltas, förnyas och förbättras för framtiden!
* Bedömningen baseras på en livscykelanalys (LCA) beräknad med MÅLBAR-verktyget. Detta verktyg är baserat på EU:s riktlinjer för produktens miljöavtryck (EU PEF) och Ecoinvent-databasen. Den följer EU:s Product Environmental Footprint (PEF)-standarder och använder data från Ecoinvent, världens största klimatdatabas. Metoden ger en konservativ uppskattning av växthusgasutsläpp (GHG) i alla faser av produktens livscykel. Det är viktigt att notera att dessa betyg är egna betyg och inte externt verifierade av MÅLBAR. Varje LCA är skräddarsydd för den specifika produkten och riktigheten av uppgifterna beror på den information vi har tillgänglig från våra leverantörer och Eva Solos databas.
Denna artikel är en del av ett tema:
Tema: Modern matlagning: Medvetna val i köket
I dagens kök är smak och näring bara halva receptet – hänsyn och ansvar har blivit fasta ingredienser. Vi tittar närmare på framtidens köksutrustning och pratar med kockarna som använder den för att skapa måltider i världsklass.