När gamla kaffesäckar får nytt designliv

Lars Kallesøe Jakobsen samlar in, återanvänder och uppgraderar gamla kaffesäckar från danska kafferosterier, och säckarna får nytt liv som förkläden, kuddar, påsar, en puff och en saccosäck. Lars kallar sig själv en designentreprenör, och hans kreativa hjärna vilar aldrig ett ögonblick. Nu ska han börja sälja produkterna till danska designbutiker.

Lars Kallesøe Jakobsen står bakom Kaffepuden.. Foto: Kaffepuder

Egentligen var Lars Kallesøe Jakobsen lärare på en friskola i Herning, men en dag höll en av hans kollegor morgonsamling om uppgradering, och det ledde till en drastisk karriärförändring för honom. Hon hade bland annat med sig en kaffesäck som användes som kuddfodral, och det rustika uttrycket, det vackra trycket och hela historien som fanns gömd i den här enda kaffesäcken fångade Lars' uppmärksamhet.

"Jag gick hem och köpte några kaffesäckar på nätet, samarbetade med en skicklig sömmerska och gjorde fyra kuddar, som jag presenterade för en café, som sedan köpte 15 av dem. Detta var början på kaffepuden.dk," säger Lars.

I dag finns det fler produkter i kollektionen eftersom Lars inte kan låta bli att utveckla och tänka kreativt. Det har blivit förkläden, puffer, en saccosäck, en shoppingväska, en adventskalender med inbyggd mikrochip, som följer med en original julsaga i fyra delar skriven av författaren Louise Jensby, och mycket mer. Och det finns ingen tvekan om att det kommer att komma fler produkter. Alla produkter är unika, eftersom uttrycket styrs av hur trycket på den enskilda kaffesäcken kommer att se bäst ut. Det betyder att inga två är helt lika.

"Jag ser möjligheterna i befintliga material, som till exempel de många kaffesäckar som danska mikrorosterier tömmer varje år. Vi återanvänder, uppgraderar och försöker så långt som möjligt undvika att använda resurser för att skapa nytt. Handtagen till våra shoppingväskor är återanvända säkerhetsbälten, innerkudden i våra prydnadskuddar innehåller konstfiber gjorda av återvunna plastflaskor, och våra knappar tillverkar vi av grenar från beskurna träd och slitna stolsben, som vi sågar upp, slipar och oljar. Alla kaffepuden-produkter tillverkas här i Danmark," förklarar Lars, som är entreprenör ända ut i fingerspetsarna och löser problemen likaväl som utmaningarna när de dyker upp.

Medan han berättar hämtar han också en stol som Herning kommun annars hade kastat. Den har fått nytt liv, är slipad ned och klädd om med kaffesäck.

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

Foto: Kaffepuden

"Det här är en ny värld för mig, och det finns mycket man måste lära sig om försäljning, marknadsföring och mycket annat," säger Lars, samtidigt som hans utvecklarhjärna inte vilar. Att kombinera en återvunnen kaffesäckadventskalender med en mikrochip är nog inte något många har tänkt på.

Förutom kafferosterierna som levererar kaffesäckarna har Lars nu också kontakt med en regnklädestillverkare, och han använder deras överskottsmaterial till bland annat baksidan på puffarna och förklädet.

"En av mina leverantörer av kaffesäckar är Clever Coffee, och de kallar mig nu för deras avfallshantering," säger Lars med ett leende. Han kallar sig själv en designentreprenör, och det är nog precis vad han är. Han tänker kreativt, och det är inte långt från tanke till handling.

Nu står kaffepuden.dk inför nästa steg på affärsresan, för Lars vill självklart få ut sina produkter i danska designbutiker. Och han kommer nog att nå sitt mål, för när en eldsjäl brinner för något är det svårt att stå emot.

Kuddar gjorda av kaffesäckar.. Foto: Kaffepuden

Denna artikel är en del av ett tema:

Tema: En cirkulär designbransch

Många av designbranschens företag skulle vilja vara mer cirkulära, men hur inför man en cirkulär affärsmodell och var börjar man resan? Det finns ett växande intresse för hållbara material och resurser. Men det handlar också om lokal produktion, återvinning och återvinning och energisnål teknik.

 

Det har vi tittat på i detta tema, där Frank Engelbrecht, Lifestyle & Design Cluster berättar att det faktiskt inte är så ohanterligt att börja jobba med cirkulär ekonomi. Och vi tittar på den nya "förpackningslagen", som träder i kraft 2025.

Relaterat innehåll

19.11.2024Designbase.se

Carpets & Rugs växer

19.11.2024Designbase.se

Paula Gerbase utsedd till kreativ direktör hos Georg Jensen

18.11.2024Designbase.se

Jag vill skapa hållbara väskor som håller för vardagen

18.11.2024Designbase.se

Oslo Design Fair blir mer säljfokuserad

15.11.2024Designbase.se

Funktionella kontrakttextilier på Heimtextil

13.11.2024Designbase.se

Årets färg signalerar optimism

13.11.2024Designbase.se

Carina Seth Andersson tilldelas Prins Eugen-medaljen 2024

11.11.2024Designbase.se

Sydkoreas nya generation av Rising Talents

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023