28.02.2019  |  Furniture  |  Trends

G.A.D: Hållbart hantverk

Möbelföretaget G.A.D var före sin tid med fokus på hantverk, lokal tillverkning och kvalitet in i minsta detalj. I år firar företaget tjugoårsjubileum.

Ordet hantverk används flitigt i inredningsvärlden idag. Att händer verkligen varit inblandade i tillverkningen är kanske mer sant i vissa fall än i andra. Ett företag som bygger hela sin verksamhet på beprövade hantverksmetoder är 20-årsjubilerande gotländska möbeltillverkaren G.A.D.

Annat var det när företaget grundades i slutet av 1990-talet.

”Det var extremt mycket skräp just då, det skulle bara vara billigt och mycket. Jag kunde inte hitta någonting jag ville ha”, berättar grundaren och designern Kristian Eriksson.

Jag hade bestämt mig för att inte ha egen tillverkning. Men ska man göra någonting med hjärtat går det inte att fuska med kvaliteten.

Kristian Eriksson

Kristian kommer från en släkt där de flesta är antingen naturvetare eller konstnärer. Själv är han utbildad systemerare och hade arbetat på IBM och startat IT-företag som Teletalk och Prenax när han kände att det var dags att ge sin konstnärliga sida en chans. Familjen hade pratat om att flytta från Stockholm och slog sig så småningom ner på Gotland där Kristian tillbringat många somrar.

I samband med flytten gav han sig själv ett år för att satsa på sitt nya projekt Gute Art & Design, G.A.D, ett möbelföretag som skulle göra möblerna som han själv ville ha, utan att kompromissa med material, hantverk och finish.

Han läste allt han kom över om design, hyrde in sig hos ett snickeri och ställde ut sina första möbelmodeller på Stockholms möbelmässa. De hantverksmässigt tillverkade möblerna i massivt trä gjorde succé. Bänken Fårö belönades med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form och ordrarna började strömma in.

I början försökte Kristian möta efterfrågan genom att lägga ut tillverkningen på olika snickerier. Men  det höll inte.

”Jag hade bestämt mig för att inte ha egen tillverkning. Men ska man göra någonting med hjärtat går det inte att fuska med kvaliteten. Vi fick hem saker som inte höll måttet”, berättar han.

Resultatet blev att Kristian bestämde sig för att börja tillverka själv. År 2000 startade han ett snickeri i Hemse på södra Gotland. Maskinleveratörerna tog sig för pannan, ingen hade startat ett nytt snickeri i Sverige på tio år. Men idag har företaget ett tjugotal anställda, varav drygt hälften i snickeriet, och butik i Stockholm. Fortfarande tillverkas vissa möbler på andra fabriker, men allt görs i Sverige och alla möbler får sin slutliga finish i Hemse.

Kristian formger fortfarande alla möbler själv. Sedan starten har linjerna blivit lite slankare men designspråket känns igen. Möblerna växer fram som prototyper, vilket kan ta sin tid.

”Jag gillar raka linjer och älskar att blanda material som trä, stål och kalksten. Till stolen Fole gjorde jag nog 15 prototyper innan jag hittade rätt form, det ligger ett jättejobb bakom. Konstruktionen har tappar i alla fogar. Vår möbelsnickare säger att den är det svåraste han har gjort”, berättar Kristian.

I snickeriet följs varje möbel av en ansvarig snickare för att säkra kvaliteten. När den är klar och godkänd signeras den med datum och serienummer. I början gjorde det att produktionen gick sakta men idag flyter allt på. Det råa virket som kommer in sågas upp och sorteras efter färg. Bitar väljs ut till olika möbeldetaljer som sedan tillverkas i små serier. Lådor slipas in på plats och frontbitar tas ur samma trästycke så att samma ådring löper över alla fronter. Det är kvalitet som syns och känns. Och som kostar.

G.A.Ds möbler finns hos omkring 20 återförsäljare. Kunder som redan har köpt möbler från G.A.D kommer tillbaka. Utmaningen är att förklara för förstagångsköpare vilket kvalitet man får för pengarna.

Om Gute Art & Design Aktiebolag

Antal anställda: 20 inklusive butiken i Stockholm

Huvudkontor: Visby

Omsättning: Omkring 20 miljoner kronor

I jämförelse med IT-branschen är lönsamheten ingenting att skryta med. Kristian skulle gärna se en ökning på 20–30 procent för att kunna utnyttja snickeriets kapacitet på ett optimalt sätt. Men G.A.D har skapat en egen nisch i möbelbranschen och ordrarna fortsätter att komma. Kanske är det framtida klassiker som skapas i Hemse.

”Det bästa betyget för oss är när vi får höra att våra möbler nästan aldrig dyker upp på Blocket. Och när de gör det så är det nästan till nypris”.

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.