Innovativa talanger besöker Stockholm Furniture Fairs Greenhouse
2025 kommer Greenhouse att erbjuda modern design baserad på bambu, linne, möbler producerade utifrån intuition på industrimaskiner och mycket mer.
Från 4-8. I februari 2025 möts designvärlden igen på Stockholm Furniture Fair. Och mässans plattform för framväxande designtalanger, Greenhouse, erbjuder stor mångfald i årets lineup, även om de unga formgivarna har tre saker gemensamt: Hållbarhet, gammalt hantverk och kulturella uttryck. Greenhouse presenterar unika projekt som utmanar konventioner genom innovativa materialval, metoder och berättelser. Det blir också deltagande från 20 design- och/eller arkitekturskolor, en bar designad av studion All Matters och utställningen Ung Svensk Design, curerad av Svensk Form.
“Årets Greenhouse-designers sticker ut för sin starka känsla för innovation. Många av projekten utforskar olika materialkombinationer och produktionsmetoder, vilket resulterar i visuellt och konceptuellt överraskande design.
Mjuka textilier möter hårda, industriella material, medan organiska material kombineras med högteknologiska element. Denna kreativitet skapar nya visuella och taktila dimensioner som både överraskar och inspirerar. "Greenhouse presenterar inte bara nya perspektiv, utan förbinder också dessa talanger med branschledare, vilket hjälper till att forma framtidens designlandskap", säger designern och ordförande för årets Greenhouse-jury, Anya Sebton.
Årets jury består, förutom juryordföranden Anya Sebton, av Ruxandra Halleröd (Halleroed), Fredrik Paulsen (Joy Objects), Kristoffer Fagerström (Note Design Studio), och Alexander Lervik, samt även projektledare på Greenhouse Jennifer Gröhn.
De utställande formgivarna erbjuds en mentor som har markerat sig inom designområdet. 2025 är mentorerna Emma Marga Blanche (Färg & Blanche), Daniel Enoksson (Daniel Enoksson Studio), Helene Ogeborg (Ogeborg) Jonas Wagell (JWDA), och Simon Anund (VERK).
Bambuvävning och nigerianskt snickeri i nytolkning
För första gången någonsin deltar den Londonbaserade designern Mingyu Xu.
Parallel-kollektionen innehåller både möbler och belysning och syftar till att visa upp mångsidigheten hos bambuvävning samtidigt som den bryter mot teknikens traditionella estetik. Genom att utforska nya möjligheter för bambu, förs traditionellt hantverk in i moderna interiörer.
"Jag har fokuserat på att uppfriska traditioner", säger Mingyu Xu och fortsätter: "Stockholm Furniture Fair är en av de mest inflytelserika möbelmässorna i världen och en framåtblickande plattform. Sveriges engagemang för hållbarhet lockar mig. Både varumärken och designers fortsätter att utforska miljövänliga material och metoder. Det är en destination som framtida designers inte bör missa.”
På OMI Collective omtolkas det traditionella nigerianska hantverket när handsnidade trä och brons skapar design för den moderna livsstilen.
"Omi" kommer från Yoruba-ordet för vatten. Denna smidighet speglar vår praxis, där vi skapar möbler och samlarföremål genom att undersöka antika strukturella konstruktioner och hantverksmetoder i Nigeria. Resultatet av att kombinera dessa med moderna produktionsmetoder är alltid oförutsägbart. Och ändå, med denna utforskning, kan vi sikta på att omdefiniera skönhet genom att omfamna både det gamla och det nya, och därigenom skapa objekt som fungerar som en kanal för kunskapsdelning”, säger OMI Collective-medlemmen Olorunfemi Adewuyi.
Dansk snickeri och bioinnovation
Den danska designstudion Bundle Studio fokuserar på hållbar materialinnovation. Deras projekt är en stapelbar stol gjord av bland annat linfibrer och biologiskt nedbrytbar plast, även kallad polylaktid.
"Vi grundade vår studio för att fördjupa oss i utforskningen av biobaserade material. Vi tror att designers behöver tänka om materialanvändning för hållbarhet, och vi strävar efter att skapa funktionella, estetiska produkter som tänjer på gränserna för hållbara material och inspirerar till förändring i branschen.
På Stockholm Furniture Fair presenterar vi våra resultat från en materialdriven och experimentell designprocess fokuserad på att utforska potentialen hos biobaserade kompositmaterial inom möbeldesign. Dessa fynd
presenteras i form av en stapelbar stol, som helt är gjord av linfibrer och bioplast, säger Bundle Studios designers Kirstine Nørgaard Sejersen och Jón Hinrik Höskuldsson.
Intuition och industriell produktion förenas
Finska designern Roosa Ryhänens senaste kollektion är skapad utifrån mottot "form följer intuition", och syftar till att utforska hur intuition kan manifesteras i industriellt framställda föremål.
”På Greenhouse presenterar jag en samling möbler inspirerade av de oregelbundenheter och unika karaktär som finns i handgjorda föremål. Genom att använda CNC-fräsning försöker jag utforska hur spontanitet och intuition kan finnas i industriellt tillverkade föremål”, säger Roosa Ryhänen.
Greenhouse är inte bara en viktig plattform för nya designers, utan också för design- och arkitekturskolor från hela världen. 2025 kan du träffa bland annat den norska designplattformen Lagvis och Fay Jones School of Architecture från Arkansas, USA.
Därtill kommer flera svenska institutioner, som t.ex Konstfack, Beckmans, KTH Navet, Malmstens Linköpings universitet och HDK Valand kommer också att närvara.
Doftkonst i baren på Greenhouse
Det exklusiva möbelmärket All Matters Studio har samarbetat med Bolon på baren i Greenhouse – den populära samlingsplatsen för både förfriskningar och avkoppling. Baren har fått namnet En Bar Bara, och kommer att fungera som bistro.
Designstudion, känd för sin multidisciplinära inställning till design, har samarbetat med varumärket En Doft™ för att skapa atmosfären av En Bar Bara.
Ung och svensk design
Utställningen Ung Svensk Form står i centrum för Greenhouse. Ung Svensk Design är den årliga utställningen med tillhörande prisutdelning, som syftar till att lyfta fram den svenska designscenen. Young Swedish Form stöds av designorganisationen Swedish Form.
Besökarna kan uppleva ett brett spektrum av uttryck när de utvalda 25 utställarna presenteras på Ung Svensk Form 2025. Utställningen syftar till att inspirera, engagera och skapa debatt om vår gemensamma framtid.
Utställningskonceptet Årsringar på Ung Svensk Form är designat av Matti Klenell, och syftar till att ompröva resandeutställningar genom en lins av hållbarhet. Den flexibla, skiktade displayen växer med varje installation och blandar tradition med framtid.
Stockholm Furniture Fair äger rum i Stockholm från kl 4:e-8:e februari 2025.
För mer information, klicka här.