Kenya eller Nederländerna? Var har rosor minst klimatavtryck?

Fairtrade-rosor från Kenya har ett mindre klimatavtryck jämfört med rosor från Nederländerna. Detta gäller även när transporter till Europa beaktas. En ny studie bekräftar detta.

Foto: Fairtrade mærket

En ny studie, Life Cycle Assessment Cut Roses, visar att Fairtrade-rosor från Kenya har en lägre klimatpåverkan mätt över alla analyserade miljöområden, t ex energiförbrukning, utsläpp av växthusgaser och övergödning av vatten, än rosor producerade i Nederländerna. Och detta trots att rosorna från Kenya transporteras till Schweiz med flyg eller fartyg.

Studien drar slutsatsen att energiförbrukningen för kenyanska rosor som transporteras med fartyg är 22 gånger lägre än för konventionella holländska rosor, medan fotavtrycket för kenyanska rosor transporterade med flyg är 6,4 gånger lägre än för holländska rosor.

Fairtrade Max Havelaar Schweiz och den schweiziska stormarknadskedjan Migros har beställt studien, som är en uppföljning av en liknande studie från 2018. Nyckeltalen för de holländska rosorna baseras på befintliga studier, medan produktionsdata för Fairtrade-rosor samlas in direkt från fem Fairtrade-producentorganisationer i Kenya.

Även om flygtransporter står för de största utsläppen för Fairtrade-rosor från Kenya, särskilt när det kommer till växthusgaser, är utsläppen fortfarande 2,9 gånger lägre än från holländska rosor, medan skillnaden för fartygstransporter är 21 gånger lägre för kenyanska Fairtrade-rosor. . Om man jämför förlusten av biologisk mångfald har Fairtrade-rosorna som transporteras med flyg också mindre påverkan än de holländska, eftersom transporten landvägen minskar.

Enligt den nya studien väger energiförbrukningen (el och naturgasförbränning) och utsläppen av växthusgaser tyngst för de holländska rosorna. Båda beror på artificiell belysning och uppvärmning av växthusen. Energiförbrukningen vid rosproduktion i Kenya är lägre, eftersom ljus och värme kommer från naturlig värme och solljus.

Fairtrade varumärkesdirektör Camilla Erika Lerberg är förtjust.

"Jag är glad att återigen bekräfta att Fairtrade-rosor är det mer hållbara valet. Och att valet sedan 2018 har blivit ännu bättre eftersom Fairtrade-rosproducenterna har satt ännu mer turbo på en mer klimatvänlig produktion. Studien visar också att hållbarhet inte bara ska mätas i termer av transporter. Vad som är ett vettigt köp för vår planet är mer nyanserat”, säger hon.

Säkra försörjning åt flera tusen kenyanska familjer

Blommor är en viktig Fairtrade-kategori och populär bland konsumenterna, särskilt kring fasta årliga evenemang som Alla hjärtans dag, som är precis runt hörnet. Enligt de senaste uppgifterna säljs runt en miljard Fairtrade-blomstammar och -växter varje år över hela världen, och arbetare tjänar mer än 56 miljoner DKK i Fairtrade-premie 2022 – ett bidrag de vanligtvis investerar i att förbättra försörjningen för sig själva och sina familjer och lokalsamhällets villkor.

I Kenya finns det 48 Fairtrade-certifierade blomster- och växtproducentorganisationer som sysselsätter mer än 38 000 arbetare.

”Genom vår konsumtion kan och bör vi investera i att utveckla världens jordbruk för att skapa grogrund för mer resurser, ny kunskap och engagemang för det lokala skyddet av miljön och kampen mot klimatförändringarna. Om vi ​​slutar handla med varandra enbart utifrån transportkalkylen kommer vi att lämna miljontals producenter i världen i sticket. Därför är det också viktigt att tänka på vilka rosor vi köper – till exempel på alla hjärtans dag”, säger Camilla Erika Lerberg.

Fairtrade-rosor växer på den danska marknaden

I Danmark är avskurna rosor fortfarande den enda typen av Fairtrade-blomma på marknaden. Enligt Danmarks Statistik importeras mellan 20 och 30 miljoner snittrosor till Danmark varje år. År 2021 var försäljningen av Fairtrade-rosor drygt fyra procent av den totala försäljningen av rosor i Danmark. 2022, som är de senaste siffrorna i området, hade den stigit till 37 procent. Givetvis hjälpt av att dagligvarukedjan Netto hösten 2022 fick Fairtrade-rosor i sitt sortiment.

”Utvecklingen vi sett på den danska marknaden de senaste åren är fantastisk. Detta visar att både handeln och konsumenterna har tagit den större bilden till sitt hjärta. Jag är superglad för det, och jag skickar ett stort tack till dem. 37 procent är riktigt trevligt, men visst drömmer jag om svenska förhållanden, där försäljningen av Fairtrade-rosor ligger på runt 80 procent, säger direktören för Fairtrade-märket Camilla Erika Lerberg.

- EHS

Links:

Rapport - opsummering

Rapport: Life Cycle Assessment Cut Roses

Relaterat innehåll

19.11.2024Designbase.se

Carpets & Rugs växer

19.11.2024Designbase.se

Paula Gerbase utsedd till kreativ direktör hos Georg Jensen

28.10.2024Dimex ApS

Sponsrad

Creativeworld Trends 2025: Promenader fulla av inspiration

28.10.2024Dimex ApS

Sponsrad

Christmasworld Trends 25+: Spotlight på ansvar, gemenskap och optimism

28.10.2024Dimex ApS

Sponsrad

Fokus på design! Nytt varumärkesområde på Ambiente 2025

28.10.2024Dimex ApS

Sponsrad

Home of Consumer Goods erbjuder ett nytt varumärkesområde 2025

23.10.2024Witt Hvidevarer A/S

Sponsrad

Innovativ komfort och design för de minsta – MEMBANTU presenterar tre nyheter:

10.10.2024Designbase.se

imm cologne 2025 är inställd

Håll dig uppdaterad med designbase.se

Få insikt i de senaste produkterna, trenderna och tendenserna, spännande intervjuer, teman, unika jobberbjudanden och spännande evenemang.

Publisher

Horisont Gruppen a/s

Strandlodsvej 44

2300 København S

Telefon: 53506060

www.horisontgruppen.dk

Copyright 2023