Lakritsfabriken i Helsingfors firar 10-årsjubileum. Det var i början av 2011 som Martin Jörgensen, vd för och grundare, bestämde sig för att starta ett eget varumärke för svensk premiumlakrits. Som kock och sommelier med många år i mat- och restaurangbranschen drev han ett företag för import av olika delikatesser när han kände att det var dags för något nytt.
”Det fanns en gryende trend kring lakrits och jag var nyfiken på möjligheterna. På tio veckor tog vi det mer eller mindre från idé till färdig produkt. Målet var att bli klara till Lakritsfestivalen i Stockholm april och det hann vi”, berättar han.
I planerna för nästa 10 år finns bland annat egenproducerad lakritsrot. Utanför Allerum norr om Helsingborg har Martin och hans medarbetare startat vad som kan vara norra Europas största lakritsrotsodling.
”Hellre än att till exempel tiodubbla vår produktion så vill jag utveckla helheten i vad vi gör med lakrits. Egen ekologiskt odlad lakritsrot kan vara ett mål, att utöka verksamheten kring events med provningar och matlagning med lakrits ett annat.”
AB