Rekordhöga konkurssiffror i Sverige – men danskarna kan jubla
Aldrig tidigare har så många svenska företag gått i konkurs som 2024. På den danska sidan av Öresund minskar dock antalet konkurser. Danskarna har fått en mer stabil ekonomi. Det betyder att de kommer att ha mer pengar i sina händer under det nya året.
2024 var ytterligare ett år med stora skillnader i konkursutvecklingen mellan de nordiska länderna. Medan Sverige ser tillbaka på rekordmånga konkurser på 10 141 – vilket har kostat över 33 000 jobb – upplevde Danmark å andra sidan en 8%-ig minskning av antalet konkurser förra året.
”När vi pratar om konkurser kan jag inte säga annat än att det går relativt bra. "Vi har en helt annan utveckling än Sverige, och delvis även Norge, med en nedgång i alla regioner och branscher", säger Morten Kofoed-Larsen, Country Manager på Creditsafe Danmark.
Endast fem av tolv månader under det senaste året visade ökande konkursfrekvens. Efter en marginell ökning med 1 % i september kunde danskarna gå in i årets sista kvartal med en positiv trend, där antalet konkurser minskade rejält.
Liksom i Norge är det framför allt industrin samt bygg- och anläggningssektorerna som har stor inverkan på konkursutvecklingen i Danmark. Därför var det en positiv överraskning att dessa branscher – tillsammans med partihandel – upplevde den största nedgången av konkurser 2024.
Kofoed-Larsen påpekar dock att jämförelsegrunden måste beaktas, eftersom dessa branscher drabbades hårt rekordåret 2023.
– Även om det går relativt bra i byggbranschen var det ändå där vi tappade flest jobb 2024. Men vi har också extremt låg arbetslöshet, vilket talar för att det inte är särskilt svårt för dem som blir av med jobbet att hitta något nytt, säger han.
Danska konsumenter fick bättre ekonomi
Arbetslösheten i Danmark är nu nere på runt 3 %, och även om vissa indikatorer pekar på en möjlig ökning 2025, verkar det som att den stora majoriteten av danskarna kommer att fortsätta att vara en del av arbetsmarknaden.
Den höga sysselsättningsgraden, i kombination med fallande inflation, löneökningar, räntesänkningar och skattesänkningar, har gett danskarna en stabilare ekonomi, vilket gör att de sannolikt kommer att ha mer pengar i händerna under det nya året.
”För ett år sedan var jag nog lite pessimistisk, men nu är jag mycket mer optimistisk. Utvecklingen 2024 var lovande, konsumenterna har förbättrat sin ekonomi och alla förväntar sig högre aktiekurser och stigande bostadspriser. "Det kan också ha en positiv effekt på affärerna", säger Kofoed-Larsen, men lägger till en varning:
”Det råder fortfarande stor osäkerhet om vad 2025 kommer att ge. Trump, krig, inflation och prisökningar är bara några av de globala faktorer som kan påverka den danska ekonomin. Men jag räknar inte med en betydande ökning av antalet konkurser 2025.”
En av anledningarna till att ekonomin och konkursutvecklingen i Danmark går bättre än i Norge och Sverige är också den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk.
– Vi har inte så mycket industri, utan är mer ett kunskapssamhälle. Våra största exportområden är vindkraft och läkemedel. Även om vindkraften är under press, är läkemedel fortfarande en stark sektor. Novo Nordisk driver till stor del den danska ekonomin ensam och det finns fortfarande en stor efterfrågan på läkemedel mot fetma och diabetes, säger Kofoed-Larsen.
Rekordmånga konkurser i Sverige
Och han kanske har en poäng. Ser man till Sverige, där ekonomin är mer beroende av industrin, är situationen en helt annan.
10 141 konkurser 2024 motsvarar en ökning med 23 % jämfört med 2023 då 8 259 företag gick i konkurs – det högsta antalet i Sveriges historia. Bland dessa fanns 78 företag med en omsättning på över 100 miljoner svenska kronor, och tre företag med en omsättning på över en miljard.
”2024 har varit ett mörkt år för många företag. "Lågkonjunktur, inflation, höga räntor och minskad köpkraft har gjort det svårt även för väletablerade företag att överleva", konstaterar Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe Sverige.
Jacobsson pekar på pandemin som en av huvudorsakerna till de höga konkurstalen 2024. Under pandemin etablerades 15 000 fler företag än vanligt, vilket har resulterat i ett stort antal startups med hög risk för konkurs.
Dessutom har många företag fortfarande obetalda krislån från pandemin, som nu ska betalas tillbaka med ränta. Totalt återstår fortfarande över 33 miljarder svenska kronor att betalas tillbaka av 18 500 företag.
"Många företag kämpade redan under pandemin, men nu har de drabbats av inflation, energikris och stigande kostnader. – Det här har skapat en cocktail av kriser som har urholkat likviditeten, säger Jacobsson.Trots den dystra utvecklingen är han försiktigt optimistisk.
”Jag tror att vi har nått toppen och räknar inte med några större ökningar av konkurser i framtiden. Vi hoppas på ljusare tider under andra halvåret”, avslutar han.