26.04.2022  |  Business  |  Textil

Not just a pretty face!

Sponsrat innehåll Vad är detta?

Linneprodukter är inte enbart slitstarka, vackra och tidlösa. De är också produkter som tillverkas med begränsat avtryck på miljön. En motståndskraftig växt som kräver låg vattenförbrukning. Nyfiken på att veta mer?

Linet - ett smart val

Linet är ett material som har använts sedan stenåldern och som idag kommit att bli vårt mest naturliga och äldsta växtfiber. Materialet är slitstarkt och gör ett förhållandevis litet avtryck på miljön. Detta grundar sig på en rad faktorer. Bland annat är det motståndskraftigt mot både sjukdomar och skadedjur. Därmed krävs inget bekämpningsmedel vid odling och ytterst lite gödning, varvid påverkan på miljön vid odling hålls låg. Den låga vattenförbrukningen gäller dock inte enbart vid odling utan även vid beredning.
Linstråt består av en stam av träfiber med linet som omhuldar stråt, ungefär som barken på ett träd. Det är stjälken och rötterna som innehåller de fiber som sedan kan produceras till linne. En del i bearbetningen av linet, för att kunna skapa linnet, kallas för rötning. Det vill säga att linet fuktas för att ruttna. Vid rötningen tar man tillvara på linfibern. Hela fibern/stråt från roten till toppen, är det som kallas ”långlin”. Detta är det allra finaste och det som som används till det vackraste av linprodukter, som Klässbol exempelvis använder.
Vanligtvis använder man metoden landrötning. Detta innebär att man låter linet ligga utomhus på marken och fuktas av daggen. Där utvecklas rötsvamparna som krävs helt naturligt, inget extra vatten krävs och ingen skada görs på miljön. Därefter bråkas och skäktas linet, vilket innebär att linskälkarna krossas för att separera de långa och korta fibrerna från varandra.

Klässbols Linneväveri är rekommenderat av Naturskyddsföreningen genom märkningen Bra Miljöval. Ett erkännande som betyder lika mycket för dem som tillverkare som det görs för dem som odlar och i slutändan för konsumenten.

I bild ovan Säter i oblekt av Jennie Adén.
Foto: Matilda Werngren

Mer från Klässbols Linneväveri

Klässbols Linneväveri

https://www.klassbols.se/

Klässbols linneväveri är ett familjeföretag med anor ifrån sent 1800-tal. Klässbols och lin är lika med kvalitet och vi älskar styrkan i naturprodukter. Vi är kunglig hovleverantör sedan 1970-talet och samarbetar med nationellt och internationellt erkända formgivare vilket resulterat i flera designpriser. Vi står bland annat även för linnedukar och servetter till Nobelfesten.

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.