Ny lag: Butikägare ska kontrollera för PFAS
Enligt en ny EU-lag om begränsning av PFAS har detaljhandlarna ansvar för att de varor de marknadsför och säljer följer lagstiftningen. Därför kan det vara en bra idé att genomföra en PFAS-kontroll av varusortimentet. Miljöstyrelsen lanserar nu webbplatsen PFASinfo.dk för att ge vägledning till butiksägare om utfasning av PFAS.
PFAS används i en mängd olika material och produkter. Därför kommer nästan alla branscher och leverantörskedjor att påverkas av den kommande begränsningen av PFAS, som förväntas antas inom EU. Men vad som kanske överraskar många detaljhandlare är att de faktiskt har ett ansvar för att de varor de marknadsför och säljer följer lagstiftningen. Därför kan det vara klokt att vara proaktiv och genomföra en PFAS-kontroll av varusortimentet och redan nu börja undersöka alternativ.
KORT OM PFAS
PFAS används vanligtvis i produkter och material som ska vara vattentäta, slitstarka, tåla värme och vara fett-, smuts- eller kemikalieavvisande. Detta inkluderar till exempel textil- och läderprodukter som utomhuskläder och skor, hemtextilier och arbetskläder, samt färg eller annan ytbehandling, skumisolering, non-stick-kastruller och stekpannor samt elektronik.
Det tar många årtionden innan PFAS bryts ned när de väl har hamnat i miljön. Därför återfinns ämnena till exempel i grundvatten och regnvatten. Vissa PFAS misstänks också vara hormonstörande och cancerframkallande.
I februari 2023 offentliggjorde Europeiska kemikaliebyrån (ECHA) ett lagförslag som syftar till att begränsa användningen av PFAS. PFAS är en grupp med över 10 000 ämnen, varav flera har visat sig vara skadliga för både människor och miljö. Förslaget till begränsning planeras att slutligen antas år 2025.
-PF