20.11.2018  |  Interior  |  Branschnytt

Svenskarnas inköp av second hand ökar

Så påverkas julhandeln.

Dagens konsumtionstrender pekar mot second hand både stil- och köpmässigt. Något som även en Sifo-undersökning beställd av Tradera och Avfall Sverige kan bekräfta. 36 procent av de svarande menar att de känner en olust inför att konsumera nyproducerade varor, och en tredjedel av svenskarna köper mindre nytt numera än för tre år sedan. Dessutom uppger var femte deltagare i undersökningen att de handlar fler begagnade produkter idag än vad de gjorde två år tillbaka i tiden.

Sedan mätningarna av köpcentrumbranschen inleddes i slutet av 1980-talet har sällanköpsvaruhandeln varit det som har bidragit till kontinuerlig tillväxt. Men för första gången någonsin uppvisar sällanköpsvaruhandeln nu negativa tillväxttal, enligt HUI, Handelns utredningsinstitut.

Svenskarnas ökade tendens till återbruk och att köpa begagnat kan även ta sig uttryck i hur man väljer att fira Jul. Enligt trendexperten Stefan, Trendstefan, Nilsson, börjar man i allt större utsträckning experimentera med julfirandet och frångå traditioner kring hur man pyntar och skänker bort. Exempel på detta skulle kunna vara färgkoordinerade julgranar, men även att inkludera vintagefynd, såväl bland sina dekorationer som också bland julklapparna.

-JBE

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen.Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hantverk affärer, stora möbelaffärer, blomsteraffärer och dessa fö…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.