Vestre visar hållbar design i Milano
Jan Christian Vestre brinner för miljön och för att skapa en bättre värld med föremål som vi omger oss med i vårt dagliga liv.
Under Milano Design Week visade familjeföretaget Vestre en utställning som inspiration för att skapa bättre livsvillkor. Jan Christian Vestre, VD och tredje generationen i företaget, höll ett inspirerande föredrag om sina visioner.
”I en värld med en ökande grad av polarisering är Vestres ambition att sprida nordisk design, föra människor samman och skapa attraktiva och säkra platser utomhus där människor kan träffas och lära känna varandra. Så i år på Milano Design Week visar vi vårt senaste projekt, Vestre Habitats, som handlar om att föra människor och den vilda naturen samman i våra storstäder. Det går att rädda naturen och öka den biologiska mångfalden i städer, samtidigt som vi skapar attraktiva mötesplatser. Där människor kan sätta sig ner, njuta av varandras sällskap, lära känna varandra, bygga ömsesidigt förtroende och känna samhörighet. Och det är det vi skapar med våra nya produkter: bänkar, insekthotell, fågelholkar, kompostlådor och olika föremål som alla är avsedda att föra samman natur och människor”, förklarar en entusiastisk Jan Christian Vestre.
Utställningen visar en bänk, Log Bench, som är placerad över ett fallet träd. Det är ett helt nytt tillvägagångssätt för att integrera naturen och symboliken är klar.
”Den här produkten är riktigt cool. Istället för att ett träd som har fallit tas bort lämnar vi det i naturen, vilket visar att död ved blir ett hem för tusentals arter. Det finns ett mycket större antal arter och mikrober i döda stockar än i ett levande träd och denna biologiska mångfald är mycket viktig att bevara och förhoppningsvis öka. Vi kan skapa naturliga livsmiljöer för insekter, gröna växter och skapa bättre biologisk mångfald. Vi ställer en bänk över så att människor faktiskt kan slå sig ner, studera omgivningarna och komma i verklig kontakt med naturen.”
Alla kan rädda världen
Jan Christian Vestre har vigt sitt yrkesliv åt miljö och hållbar utveckling och är ostoppbar i sin framtidstro.
”Vi tror på en framtid där vi tillsammans lyckas minska skadliga miljöföroreningar och bevara biologisk mångfald och sårbar natur. Det är fortfarande möjligt att minska takten i klimatförändringarna. Vi tror full och fast på att var och en av oss kan rädda världen – lite grann. Du också!”, avslutar Jan Christian Vestre med ett leende och pekar på publiken som en uppmaning.
För det här projektet har Vestre samarbetat med formgivarna ARDE och Rethink Studio.
”Vi kontaktade Vestre med en ambition att göra något åt den minskande mångfalden av insekter, inte minst pollinerande insekter. Vi hade redan utvecklat ett antal koncept kring insekts- och bihotell som vi kände passade in i Vestres filosofi, och som kunde stödja ökningen av insekter och bin genom att skapa rätt typ av livsmiljöer för dem i stadsområden”, säger Alexander Qual, designer och partner i Rethink.
”Idén att kombinera möbeldesign och biologisk mångfald kom som en naturlig utveckling i ARDEs arbete efter att vi hade designat en miljon kvadratmeter skyddat naturområde i Danmark. Vestre stödde idén direkt och nu, nästan två år senare, är vi otroligt stolta över att kunna presentera Vestre Habitats för första gången”, förklarar arkitekten och industridesignern René Hougaard, ARDE.
Forskningsbaserad kunskap
För Vestre var det också viktigt att Vestre Habitats skulle tillämpa forskningsbaserad kunskap i praktiken. Därför anlitades specalkonsulter som biolog Katrine Turner för att hjälpa till med utvecklingen av designkonceptet.
”Det lediga utrymmet i naturen börjar ta slut, det finns väldigt lite orörd natur kvar. Min motivation för att delta i det här projektet är att ge naturen lite mer plats. Biologisk mångfald har traditionellt inte integrerats i stadsrum och det är just här som det finns en enorm potential. Med bra design kan vi ta vara på den biologiska mångfalden, och på det faktum att vi är en del av naturen och behöver vild natur runt oss där vi bor”, säger Katrine Turner.
Utställningen i Milano visade exempel på uteplatser med insekthotell och bänkar, liksom den nya Munchkollektionen med stolar, fåtöljer, bord och bänkar designade av Andreas Engesvik och Jonas Stokke för det nya Munchmuseet i Oslo. Våren 2021 vann möbelkollektionen Vestres Munch det prestigefyllda DOGA design- och arkitekturpriset och presenterades för första gången för en internationell publik i Milano.
”Att kombinera stark design med vackra färger och former på det sätt som Engesvik och Stokke har gjort gör att Munchkollektionen passar perfekt in i Vestrefamilen”, understryker Jan Christian Vestre.
”När något är väldigt bra och av hög kvalitet blir det universellt. Möblernas formuttryck är grundläggande. De har inga hemligheter. Om människor förstår vad de ser känner de sig trygga”, tillägger Andreas Engesvik.
Fakta
• Vestre är en norsk tillverkare av stadsmöbler som grundades i Haugesund 1947.
• Företaget samarbetar med ett trettiotal skandinaviska fomgivare och har vunnit ett antal designpriser.
• Företaget har all sin produktion i Skandinavien, som bygger på förnybar energi och miljövänliga material.
• VD Jan Christian Vestre tog över familjeföretaget vid 25 års ålder och har valts ut som Norges främsta tillväxtskapare/Årets företagare 2019. År 2020 utsågs han till Årets hållbarhetsledare, fick DOGA -utmärkelsen och pris för bästa hållbara monter i Stockholm Furniture & Light Fair, utvecklad i samarbete med Note Design Studio.
• Vestre har bland annat möblerat Hornsbergs strandpark i Stockholm, Times Square i New York, Forum Des Halles i Paris och King's Cross i London.
Världens miljövänligaste möbelfabrik
Jan Christian Vestre håller också på att förverkliga en dröm, The Plus, världens mest miljövänliga möbelfabrik som byggs i Magnor. Den är ritad av det världsberömda arkitektfirman Bjarke Ingels Group (BIG), blir Nordens första industribyggnad som uppnår den högsta miljöklassificeringen BREEAM Outstanding och kommer att vara ett globalt utställningsfönster för hållbar och effektiv möbelproduktion.
”Vestre vill bli världens mest hållbara möbeltillverkare och ett viktigt steg för att uppnå detta är att bygga fabriken The Plus. Genom spetsteknik och skandinaviskt samarbete kan vi producera snabbare och grönare än någonsin och därmed säkerställa vår globala konkurrenskraft”, konstaterar Jan Christian Vestre.
Investeringen är nära 300 miljoner norska kronor, bygget i Magnor pågår för fullt och fabriken beräknas vara klar till årsskiftet.
”Jag är väldigt glad över att The Plus ser ännu bättre ut i verkligheten än på skisserna. Det är också imponerande att byggtiden är knappt elva månader, givet att byggnaden har en mycket avancerad geometri och att vi inte har kompromissar med några detaljer”, avslutar Jan Christan Vestre.