En balansgång mellan arv och framtid
Villeroy & Boch firade jämnt under 2018. Det över 270 år gamla, tyska företaget är fortfarande familjeägt och numera börsnoterat på Frankfurt-börsen. Största delen av produktionen sker alltjämt i bolagets egen fabrik, som ligger nära huvudkontoret i Mettlach.
”Vi är väldigt stolta både över den kvalitet som våra produkter representerar och över att vi har lyckats behålla produktionen lokalt, med större kontroll över saker som resursanvändning och arbetsförhållanden samt egen personal i alla led och minskat behov av transporter. Det är faktorer som känns betydligt viktigare idag än vad de gjorde för tio år sedan. Det vilar en familjär atmosfär över hela fabriken. Många medarbetare har varit där länge och man riktigt andas dukningsprodukter när man kommer dit”, säger Carl Lejon, Villeroy & Bochs Managing Director Northern Europe/Tableware Division sedan ett och ett halvt år tillbaka. Han förklarar att en av de stora utmaningarna i dagsläget är kombinationen av att förvalta det arv som företagets historia för med sig och på samma gång vara relevanta i det nuvarande detaljhandelslandskapet, med sina ständiga, snabba förändringar.
Ett klassiskt DNA
Det vilar en familjär atmosfär över hela fabriken. Många medarbetare har varit där länge och man riktigt andas dukningsprodukter när man kommer dit.
Carl Lejon
Idag har Villeroy & Boch en relativt bred portfölj där olika produktlinjer riktar sig mer och mindre mot olika marknader. Två lanseringar som Carl tror mycket på för Norden och Sverige under våren 2019 är Manufacture Rock och Lave. Den förstnämnda har en rustik känsla inspirerad av skiffer, och kommer i skiffergrått samt en elegant och traditionell porslinsvit nyans. Lave i sin tur plockar upp trenden med stengods. Här kombineras medelhavskänsla med organiska former och en speciell reaktiv glasyr, som gör varje enskild del unik.
”Villeroy & Bochs DNA är klassiskt och vi är inte de som hoppar på kortsiktiga tendenser. Våra produkter är gjorda för att hålla länge, både när det gäller kvalitet och design. Samtidigt är det viktigt att vi hela tiden utmanar oss själva att vara på tårna för att se hur vi kan agera på det som händer i samhället, och därigenom hitta nya målgrupper”, säger Carl. I samband med det skifte som detaljhandeln genomgår nu och har gjort under flera år tillbaka uppstår ständigt nya typer av kunder och butiker, som har andra behov än det som var tidigare.
Måltiden i centrum
”Idag krävs det mer individuell kontakt med de enskilda kunderna, där vi måste vara tydliga med vad vi har att erbjuda och hur produkterna kan aktiveras i butiken. Butiksupplevelsen är A och O för att lyckas. Där vill vi att våra produkter ska tala för sig själva genom att till exempel lyftas fram i inspirerande dukningar. Det är en pågående utmaning dagligen för alla aktörer, i att vara snabbrörliga och förstå slutkunden”, fortsätter Carl.
I dagens nordiska samhälle sker en stor del av vårt umgänge i samband med måltider. Konsumenterna är i hög grad medvetna om vad de äter, var maten kommer ifrån och hur den har tillagats. Samtidigt bidrar bland annat globaliseringen till att man äter och dukar på nya sätt, inspirerat av andra kulturer än den egna. Däremot läggs det inte alltid lika stor vikt vid vad man äter med eller från. Undantaget är premiumsegmentet för hotell och restaurang, där kockar och restauratörer i allt större utsträckning väljer att skräddarsy uppläggningen för varje enskild rätt, för att på så sätt förhöja gästernas upplevelse.
”I och med det nuvarande stora intresset för mat, matlagning och umgänge kring matbordet ser vi ett tillfälle att nå ut med våra produkter, som har en erkänt hög kvalitet och designgrad. Det gäller både till privatpersoner och till viss del HORECA. När man äter gör man det med fler sinnen än enbart smaken. Vi tror på att utbilda konsumenterna inom områden som typ av porslin till exempel, för ökad förståelse”, säger Carl.
Han berättar att han själv också har lärt sig en hel del sedan han tillträdde sin nuvarande tjänst i oktober 2017, om företaget men även om designbranschen som helhet. Inte minst genom att resa runt i sitt ansvarsområde, norra Europa, besöka de olika marknaderna och försöka sätta sig in i deras utmaningar och behov.
En extremt spännande bransch
Innan Carl började sin resa med Villeroy & Boch har han en gedigen bakgrund av att arbeta med väletablerade varumärken inom främst fast moving consumer goods, som till exempel L’Oréal och Red Bull. Det var en intressant erfarenhet att föra över sina kunskaper och lärdomar från den typen av bransch till design och inredning, och här ser han flera paralleller.
”Vår bransch är extremt spännande, speciellt den del som kretsar kring det dukade bordet. Vad jag tar med mig från min tidigare karriär är dels vikten av att vara proaktiv och dra nytta av de data som finns, för att ha svart på vitt när det gäller statistik och framgångsfaktorer. Dels har jag lärt mig att uppskatta och respektera värdet av ett starkt varumärke. Varumärken är fascinerande. De tar enormt lång tid att bygga upp, och kan gå över en natt att rasera. Idag menar vissa på att varumärkenas era är över, i och med att konsumenternas prioriteringar istället ligger hos själva produkten eller tjänsten. Å andra sidan kan man tänka sig att varumärken idag globalt sett blir viktigare än någonsin, eftersom många kunder identifierar sig genom varumärken på olika sätt. På Villeroy & Boch ser vi vårt arv och historia, med hög kvalitet och produktion i Tyskland, som en stor möjlighet att kommunicera vårt varumärke och samtidigt se till att det fortsätter att vara starkt samt utvecklas vidare”, säger Carl avslutningsvis.