Innovativ och spännande design på årets Paris Design Week
Maison&Objets designfestival lockade mer än en kvarts miljon besökare till Paris Design Week
Paris har i den mån varit en internationell samlingspunkt sommaren 2024: Först med de olympiska spelen, följt av de paralympiska spelen och slutligen årets största designhändelse, Paris Design Week tillsammans med Maison&Objet.
Gatorna osade av design både utomhus och i miljöer som butiker, gallerier och mer okonventionella utställningsforum som bibliotek, monument och nedlagda militärbaracker.
Allt från det allra minsta och sparsamma till överflöd och oversize fanns representerat i stadsbilden, där nyfikna förbipasserande och designintresserade kunde njuta av vackra och konstnärliga utställningar.
Ett bra exempel på två ändar av samma spektrum var Studio 5-5 för MUJI, som presenterade ett så kallat tiny house. Mer än 11 000 besökare fick visioner om en mer hållbar livsstil, medan Uchronia hade begått en installation med en överdimensionerad dagbädd framför det överdådiga Hôtel de la Marine på Place de la Concorde.
Hopp i design
Paris Design Weeks ambition att vara den ledande plattformen för nya talanger förverkligades med över 130 spirande talanger från mer än 25 länder på Paris Design Week Factory. Factorys fyra utställningar under temana samlarobjekt, förlag, konsthantverk och China Special hade över 16 000 besökare och har därmed fyllt en viktig roll som förmedlare av innovativ design.
Utställningen Vivement Demain (på danska: ser fram emot framtiden) bestod av design av nykläckta elever från olika designskolor.
Vitrine Pour Un Designer-priset gick i år till designern Maëlle Petitjean, som hade designat en serie textilier för köksbruk för textilföretaget L'artisan Tisserin. Serien, kallad Collection Sillon, är framtagen med maximal hållbarhet i fokus från design till slutanvändare.
"Det är ett väldigt intelligent projekt som börjar med verktyget. Med en enda bredd, en enda ram och inget produktionsspill har Maëlle utvecklat en genialisk produktionsmetod. Designen förbinder sig att använda linne. Textilierna är här i sitt enklaste uttryck, för att stödja en progressiv förändring av vårt sätt att äta, säger juryns chef Matali Crasset.
Publikpriset Tikamoon gick till Doriane Perraud X Cabanon. Tältföretaget Cabanon hade i samarbete med möbeldesignern Doriane Perraud släppt en serie high-end canvasmöbler, som dessutom produceras med hållbarhet i åtanke genom hela produktionslinjen.