11.08.2017  |  Business  |  Branschnytt

Kosta 275 år

Kosta Boda firade 275 år med besök av det svenska kungaparet

På Sveriges nationaldag tisdag den 6:e juni 2017 firade Kosta Boda sina 275 år med en stor folkfest, massor av aktiviteter och besök av det svenska kungaparet. Designbase var inbjudet och vi visar här bilder från en spännande dag.

Som ett led i jubiléet hade den kända glaskonstnären Bertil Vallien förberett ett särskilt konstverk som var tänkt att slutföras under besöket med hjälp av kungen. 

Kronan på verket

Konstverket Kungabåten gjöts på plats till stor glädje för de anställda i Kosta Bodas glasblåseri och den närvarande pressen samtidig som stadens invånare och gästerna kunde följa med via en storbildsskärm utanför.

Kungen fick uppgiften att placera en glaskrona i det varma och flytande glaset samtidigt som konstverkets form fylldes i.

Därefter förseglades verket för att svalna av under tre veckor innan det är helt slutfört.

275 år med glaskonst, formgivning och nya idéer

Kosta glasbruk grundades 1742 av två generaler som tidigare hade tjänat under Karl XII: Anders Koskull och Georg Bogislaus Staël von Holstein. Tack vare konstnärsskicklighet, traditionella hantverkstekniker och innovativa formgivares mod har glasbruket konstant utvecklats och varit avgörande för Kosta Bodas svenska och internationella ryktbarhet.

275-årsjubiléet firas bland annat även med utställningen Hommage som hyllar Kosta Bodas långa historia med äventyrligt formspråk som även för glaskonsten in i framtiden. Genom nya skapelser av Frida Fjellman, Åsa Jungnelius, Mattias Stenberg, Hanna Hansdotter och Lena Bergström skrivs det nya och kreativa kapitel hos Kosta Boda och den svenska glaskonsthistorien.

Orrefors Kosta Boda firar jubiléet under hela året genom produktnyheter, särskilda kollektioner, utställningar och många andra aktiviteter.

www.kostaboda.se

Mer från Designbase.se

Designbase.se

Designbase.se

Designbase är forum för design och indredningsbranchen och riktar sig till alla som arbetar professionellt inom inrednings- och designbranschen. Designbase är ett svensk fackmedia på print och nätgemenskap på adressen Designbase.se. Fackmediet distribueras till chefer och medarbetare i hårdvara, glas, porslin, gåvor, køkkentøjs- och hant…

Se företagsprofil  

  Designbase.se använder cookies som vi använder för att komma ihåg dina inställningar och statistik etc. Eftersom du fortsätter att använda webbplatsen accepteras vår nya cookie- och personuppgiftspolicy. Läs mer.